İhsan Aydın
İhsan Aydın

Efsane başkandan BESOB’a öneriler

Köşe Yazısını Dinle

Bursa esnafı için büyük umuttu ama 12 yıl geçmesine rağmen proje fiyasko ile sonuçlandı. Sürüncemeye karan projenin tümüyle ne zaman biteceği konusunda da Bursalı esnafta umut kalmadığını düşünüyoruz.

Efendim, malumunuz Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği BESOB, Kestel Çataltepe’de üyeleri için dev bir sanayi sitesi projelendirmiş, bunun inşaatını da TOKİ’ye vermişti.

Ancak, zamanla TOKİ’ye ödemeler yapılmayınca kurum da projeden çekildi. Şimdi BESOB projeyi kurdurduğu bir kooperatif aracılığıyla tamamlamak istiyor. Fakat  BESKOOP adlı kooperatife geçiş konusunda da esnafın kafası karışık.

Dün OTOSANSİT’in efsane başkanlarından Musa Hüroğlu ile konuşurken, laf Çataltepe’deki yeni sanayi sitesine geldi.

36 yıl OTOSANSİT’te yöneticilik ve başkanlık yapan, halen de buradaki cami derneğinin başkanı olan Hüroğlu’dan BESOB’a önemli tavsiyeler geldi.

BESOB’a daha bu işe koyulurken, içinde kendisinin de bulunduğu bir danışma kurulu oluşturmasını ve bunlara ücret ödenmemesini önerdiğini hatırlatan Hüroğlu, şöyle devam etti.

“BESOB Başkanı Arif Tak’a bu işler siyasilerin dediği gibi olmuyor dedim.  Burada orman arazisi var, daha o zaman 2B yasası çıkmamıştı. Bunları çözmek kolay değildi. TOKİ’nin bu işi az parayla yapmayacağını, en az yüzde 25-30  fazla para alacağını söyledim.”

Şimdi sitenin bir bölümüne konut yapılmak istendiğine de dikkat çeken Hüroğlu şöyle devam etti;
“Buranın bir bölümüne konut yapma girişimi bambaşka bir hadise. Yasa orayı sanayi sitesi ilan etmiş. Bu amaçla kamulaştırılmış. Konut yapılmak istenen yer eğer sanayi yapılmıyorsa burayı önceki sahiplerine iade etmek gerekiyor. Sonra tekrar kamulaştırma yapıp konut yapılabilir.”

Tecrübeli kooperatifçi BESOB Başkanı Arif Tak ile arasında geçen konuşmada şunların da geçtiğini vurguluyor;

“Arif Bey bana, ‘Bu siteyi 30 yılda değil, 1,5 yılda bitireceğiz dedi. Ben de kendisine böyle bir termin verme istersen dedim. Nitekim haklı çıktım. Şimdi Burada üç çeşit üye var. Bir BESOB’in kaydettiği, iki TOKİ’ye para ödeyenler, üç kooperatife üye olanlar. İş epey karmaşık.”

OTOSANSİT 1973’te kurulmuştu ama kendisinin başkan olduğu 1981’e kadar bir metrekare bile yer alınamadığını hatırlatan Hüroğlu, sitenin arsa kamulaştırmasının dönemin Arsa Ofisi tarafından yapıldığını, mahkemeler nedeniyle istimlakın uzadığını, ayrıca o vakit kurumun parası olmadığı için kooperatiften Ankara’ya 50 milyon lira avans gönderdiklerini de hatırlattı.

Ömrünün büyük bölümü OTOSANSİT’in yapımıyla geçen Hüroğlu’nun görüşleri böyle.

Belki BESOB Başkanı Tak da şimdi kendisine hak verecektir.

 

İMO’dan şantiye şefi düzenlemesine itiraz

Sektörde binlerce inşaat mühendisi işsiz. Pandemi buna tuz biber oldu.

İnşaat sektöründeki düzenlemeler zaman zaman mühendisleri rahatsız ediyor.

Şantiye şefliği mevzuatında değişiklik yapılması için ülke genelinde bir kampanya başlatıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi de buna destek verdi.

İMO Bursa Şube Yöneticisi Elif Kibar Topçu yaptığı açıklamada, Şantiye şefliği tam zamanlı bir görevdir, birden fazla şantiyede yapılamaz” dedi.

Şantiye şefliğinin kağıt üzeninde kaldığına dikkat çeken Topçu, “Bir mühendisin mevzuatta izin verildiği gibi 30 bin metrekareye kadar 5 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur. 2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre, toplam ruhsatlar içerisinde inşaat mühendisi üyelerimizin üstlendikleri şantiye şefliği oranı yüzde 45,8’dir.”

Topçu şöyle devam etti:

“Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde hepimizin gözü önünde ve ilgili her kurum ve kuruluşun bilgisi dahilinde sadece kağıt üzerinde kalması ülkemiz için bir utanç kaynağıdır. Bu durum depremle yaşamaya zorunlu olan ülkemizde bizzat can güvenliğimiz açısından tehdit oluşturmaktadır.”

İnşaat mühendislerimizin haklı isteğine ses vermek gerekir. TBMM’deki inşaat mühendisi vekillere iş düşüyor.

 

Gençlik Kampı için keşif

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Alaçam’dan Orhaneli’nin Göynükbelen Mahallesi’ne kaydırılan Gençlik Kampı projesi için sahada ilk keşif yapıldı. Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, ilçe turizmine yeni bir hareketlilik katacak projenin yapılacağı Gölcük Yaylası’nda Büyükşehir Belediyesi Spor Şube Müdürü Emre Solak ile birlikte incelemelerde bulundu.

Aykurt, “Gölcük yaylamız çok yakında ülkemizin gözde kamp merkezlerinden biri haline gelecek” dedi.

Bursa’nın yeni cezaevini ilçesine çekmek için çabalayan Aykurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ikna ederek, Gençlik Kampı projesini de Göynükbelen’e almayı başardı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X