Önceki akşam Olay TV‘de yayınlanan ve yapımını üstlendiğimiz Olay’ın İçinden programına Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er‘i konuk ettik.
Er ile hem Türkiye‘nin hem de Bursa‘nın değremselliğini konuştuk.
Son İstanbul Silivri depreminin belediyeler, kamu kurumları ve yurttaşlar için ciddi uyarı olduğunu hatırlatan Er, “geliyorum hazırlığınızı yaptınız mı” türünden önemli bir ikaz verildiğini söyledi.
Silivri depremi sonrası İstanbul ‘da 30 dolayında okulda ciddi hasar tespit edildiğini, hatta bir üniversitenin diş hekimliği fakültesinin tahliye edilmek zorunda kalındığını da bildiren Er, kamu yapılarında dahi problemler bulunulduğunu söyledi.
Türkiye‘de halen yapıların 6 milyonuna yapının sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Oda Başkanı Er, yenilenenlerin ise imar rantının yüksek olduğu bölgelerde yoğunlaştığını, asıl sorunlu bölgelerde yapıları güçlendirmeye dönük bir çaba göremediklerini dile getirdi.
Belediyelerin 1/100 binlik ve uygulama imar planlarına afet riskli alanları işlemelerini isteyen Başkan Er, bu konuda da çok geç kalındığını, kendilerinin defalarca bunu gündeme getirdikleri halde bir adım atılmadığını anlattı.
Depreme hazırlık anlamında belediyenin ulaşım ağlarını da gözden geçirmeleri gerektiğini kaydeden Başkan Er, afet anında yolların kapanabileceğini ve afet noktasına ulaşmanın mümkün olmayabileceğine işaret etti.
Bursa‘nın depremselliğine de değinen Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Er, kentin fay hattı üzerinde bulunduğunu, herkesin buna göre hazırlıklı olmasında fayda olduğuna dikkat çekti.
Bursa ilçeleri arasında Keles, Harmancık ve Büyükorhan‘da ilçe adıyla anılan bir fay olmadığını, bu bölgenin depremsellik anlamında diğerlerine göre daha güvenli olduğunu ancak buradaki yapıların yüzde 80’ninin de mühendislik hizmetinden yoksun binalardan oluştuğunu vurguladı.
Sağlam yapılar için temel vizesinin öneminde de işaret eden Er, bu konuda belediyelerin daha hızlı davranması gerektiğini bildirdi.
Er’in üzerinde durduğu bir başa nokta daha var.
Silivri depremi sonrası GSM şirketlerini n altyapısı aşırı yüklenmeyle çöktü.
Buna dönük de adım atılması gerektiğini, 3 şirketin afet için birlikte altyapı oluşturma girişiminin de takdir ettiklerini sözlerine ekledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı bu uyarıları bıkıp usanmadan her ortamda yapıyor.
Fakat ne biz yurttaşlar ne de sorumluluk üstlenmişler yeterince ciddiye almıyoruz.
Ancak deprem gelirken saat ve gün vermiyor.
İş işten geçmeden uzmanların uyarılarına kulak verelim ve dediklerini de yapalım.
Deprem değil bina öldürür diyoruz ama halen yapılarımızın risk durumunu bile tam olarak çıkarabilmiş değiliz.
Mühendislik hizmetinden yoksun bina yapmaktan kesinlikle kaçınmalıyız.
Etnospor’da Bursa çadırı
Geçen yıl da Bursa‘yı onlar temsil etmişti.
Bu yıl İstanbul‘daki 4. Etnospor etkinliğinde Keles‘in Sorgun Köyü Kültür ve Yardmılaşma
Derneği renkli çadırları ve geleneksel kıyafetleriyle dikkatleri üzerlerine çektikler.
Dernek Başkanı Muharrem Ulutaş‘ın ekibiyle birlikte gittikleri etkinlikte açılan Yörük çadırını Etnospor Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan eşi ve çocuğuyla ziyaret etti.
Ziyarette Erdoğan ve ailesine yünden ip çıkarma ve buğdaydan un yapma temsili olarak gösterildi.
Bursa’yı gururla temsil eden Başkan Ultaş’a Erdoğan’ın teşekkür ettiğini de öğrendik.