İhsan Aydın
İhsan Aydın

Erdoğan’ın talimatı imar komisyonlarının iş hacmini azaltır mı?

Türkiye’de buna dönük kaç araştırma yapılmıştır bilmiyoruz ama, belediye meclislerinde en aktif çalışan ihtisas komisyonlarından biri imar ve bayındırlık komisyonlarıdır.

Bunu bilmeyen yok.

Hele, gayrimenkul rantının tavan yaptığı, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi dev metropollerdeki imar planları sık sık değiştirilerek adeta kevgire dönmüştür. 

Çünkü; sıradan bir yurttaşın bile ilan edilen belediye meclis gündemlerine şöyle bir göz attığında, yürürlükteki planlarda değişiklik içeren maddelerin gündemin neredeyse üçte ikisini oluşturduğunu görecektir.

Üniversitelerimizin Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinin bu konuda ülke genelindeki yerel yönetimlerde yapacağı kapsamlı bir araştırmada Türkiye’nin bu acı gerçeğini rakamlarla ortaya dökecektir.

Zaman zaman Şehir Plancıları Odası’nın ülke genelinde değiştirilen plan kararlarına ilişkin açıklamalarını biliyoruz ama Türkiye’de bu manada ciddi bir akademik araştırmaya ihtiyaç var.

Belki de iyi bir tez konusu olabilir.

Buna niye değindik?

Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Partili belediye başkan adaylarına istikamet çizen 2019 yerel seçim manifestosunun en öne çıkan maddelerinden biri, belediye meclislerindeki istismara açık, kişiye özel parsel bazlı plan değişikliklerinin artık yapılmayacağı sözüydü.

Yerel yönetim tarihinde çığır açacak bu karar gerçekten iyi uygulanabilirse, imar planlarını önüne gelen belediye başkanı ve meclis üyelerinin delemediği yeni bir döneme girilmiş olacak.

Türkiye’de bunu başarmanın çok kolay olmadığını da bilenlerdeniz.

Ancak AK Parti’nin radikal biçimde böylesi bir sözü vaat olarak seçmene sunmasını da önemsiyoruz.

Benzer bir sözü önümüzdeki günlerde yerel seçim bildirgesini açıklayacak olan Cumhuriyet Halk Partisi de verebilecek mi?

Bunu izleyip göreceğiz.

Zorunlu olmayan, kamu yararı bulunmayan değişiklikler dışında kişiye özel ayrıcalık içeren plan tadilatlarıyla bugün ülke genelinde haksız zenginleşmeye neden olan milyonlarca plan tadilatı yapıldığını düşünüyoruz.

Eğer hem iktidar hem de muhalefet böylesi bir sözü kararlı biçimde uygulayabilirse, gerçekten belediye meclislerinin en çok çalışan ihtisas komisyonlarında imar ve bayındırlık komisyonlarının iş hacmi azalacaktır.

O vakit, belediye meclislerinde bunca teknik elemana da ihtiyaç kalmayacaktır.  

Şimdiden 31 Mart sonrası belediye meclis gündemlerini merak etmiyor değiliz.

 

ONKODAY’a anlamlı destek

 

Çağın illeti giderek öyle yayılır ki, teknoloji ve yeni buluşlar da onu frenlemeye yetmiyor.

Kanserle mücadele eden ve bu hastalığa yakalanmış yurttaşlarımızın yardımına koşan Bursa’daki STK’larımızdan ONKODAY için önceki akşam Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde anlamlı bir konser etkinliği vardı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Kütahyalılar Derneği’nin işbirliğiyle  düzenledikleri ve TRT sanatçılarının katıldığı konserden elde edilen gelir  Kısa adı ONKODAY olan Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği’ne bağışlandı.

Gelirin temsili çekinin sahnede ONKODAY yöneticilerine verildiği anda ilginç bir gelişme yaşanmış.

Konuştuğumuz Kütahyalılar Dernek Başkanı Beyhan Gündüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın sahnede kendilerine sürpriz yaptığını, toplanan 13 bin liranın yazıldığı temsili çekin üzerini çizerek, ‘7 bin liradan bizden destek olsun’ deyip, katkıyı 20 bin liraya çıkardığını söyledi.

Başkan Aktaş’ın onkoloji tedavisi gören hastalar yaranına düzenlenen etkinlikte  jest yapması sevindirici.

Sosyal sorumlulukta hepimize görev düşüyor. Büyükşehir Belediyesi ve Kütahyalılar Derneği konser etkinliğiyle takdir topladı.

Gündüz, benzer bir konserin yine ONKODAY yararına önümüzdeki kasım ayında yapılması için Başkan Aktaş’a söz verdiklerini de ekledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X