İhsan Aydın
İhsan Aydın

Ertuğrul’da jeotermal kaynak piyangosu mu?

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın altının sıcaksu kaynaklarıyla dolu bir yerleşim olduğu söylenir.

Ancak buna her semtte rastlanılmıyor.

Hatta, bir zamanlar sıcaksu kaynakları, hamamları ve kaynarcaları ile ünlü olan şehir bu unvanını değişik illere kaptırdı.

Afyon bu aralar çok tercih edilen il oldu.

Nilüfer’den yazılarımızı takip eden Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin, Ertuğrul Mahallesi’nde müşterilerine yaptıkları sondajlar sırasında sıcaklığı 24 dereceyi bulan jeotermal kaynağa rastladıklarını ve sondajı durdurduklarını söyledi.

Aldığı arama ruhsatı ve müşterisi ile yaptığı anlaşma gereği 400 metre sondaj vurmayı taahhüt eden Bilgin, sıcak suya rastlanılması üzerine 220 metrede sondajı askıya aldığını ve bu durumu da doğal ve mineralli sulardan sorumlu Valilik Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı YİKOB ile Nilüfer Belediyesi’ne bir yazı ile bildirdiğini ifade etti.

Bilgin, müşterisinin ısrarına rağmen, tıpkı Çekirge’deki Emniyet Sosyal Tesisleri için açılan ve bölgenin sıcak su kaynaklarının kaçmasına neden olan, sonrasında da özel yöntemle ağzı betonla kapatılan o meşhur sondaj gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak için çalışmayı durdurduğunu açıkladı.

Nilüfer civarında şimdiye dek sıcak su kaynağı verilerinin olmadığını, bu durumu Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün Bursa raportörü ile de konuştuğunu anlatan Bilgin şöyle devam etti:

“MTA’nın elinde de böyle bir veri yokmuş. Ama bizim sondajımızda Nilüfer’deki inşaatların temellerinde ve fore kazık sistemlerinde korozyona yol açabilecek bir jeotermal kaynağa rastladık. Bu durumu da 23 Nisan, Altınşehir ve Özlüce mahallelerinde bölgenin zemin yapısını olumsuz etkileyen sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin Nilüfer Belediyesi’ne ayrıca bir raporla sunduk.” 

Jeoloji Mühendisi Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bursa’da jeotermal fışkırıyor. Ülkenin her bir tarafından beni zorla kabul edeceksiniz, yoksa yakar, yıkarım diyor. Hani, siyaseten geliyor gelmekte olan diyorlar ya, aslında gelmekte olan deprem. Yahu bırakın seçimi meçimi, malınız canınız tehlikede.”

Bilgin bu sözlerle Bursalılara bir de deprem uyarısı yapıyor.

Nilüfer bölgesinde ilk kez rastlanılan sıcak su kaynağının belki kontrollü sondajla derecesi daha yüksek kaynağa ulaşma ihtimali de yok değil.

Toplu konut bölgesi bu sahanın ileride jeotermal kaynakla ısıtılması gündeme gelebilir.

Bu açıdan, uzman denetiminde, kontrollü bir sondajın bölge için elzem olduğu görünüyor.

MTA’nın bölgeye el atmasında fayda var.

 

Manisa maçında stadyumu tıklım tıklım doldurmalıyız

Bursaspor bir türlü şeytanın bacağını kıramadı.

Düştüğü PTT 1. Lig’den eski yerine, yani Süper Lig’e tekrar dönmeyi arzuluyor ama oynanan futbol buna uygun değil.

Son Denizli galibiyetinin ardından alt sıralardan tırmanışa geçmek isteyen Bursaspor önümüzdeki cumartesi akşamı evinde Manisaspor’u ağırlayacak.

Bursaspor kulübü yöneticileri, taraftar desteğine ihtiyaç olduğu için müsabaka biletlerini 5 liraya çekti.

Bu durumda Bursalılar olarak bize de cumartesi akşamı stadyumu tıklım tıklım doldurup takımıza sahip çıkmak düşüyor.

Bu nedenle Passolig güncellemeye, biletlerimizi almaya başlayalım.

Takımımıza vereceğimiz destekle onu yeniden hak ettiği lige döndürmek için biz de üzerimize düşeni yapalım.

Bursaspor da sahasında ağırlayacağı rakip Manisa’yı yenerek bu galibiyetle taraftarına tekrar umut aşılamalı.

Bu arada Bursaspor üyelik aidatlarının ödeme süresi de ay sonu doluyor. Birikmiş borcu olan ve üst üste ödeme yapmayanların üyeliklerinin düşme riski bulunduğu da unutulmamalı.

 

Mudanya bağlantılarının olmuşu olacağı yok gibi

Hemen her gün yanından, üzerinden geçtiğimiz Mudanya Köprüsü’nün Stadyum, Dikkaldırım, Mudanya, Acemler yönlerindeki eksik kol imalatlarında öyle bir talihsizlik yaşanıyor ki, yıllardır bu bölgedeki çalışmalar tamamlanamadı.

Fakat o talihsizlik Büyükşehir Belediyesi kaynaklı değil. İşi alan yükleniciden kaynaklı sorun nedeniyle aylardır çelik kollar monte edilemiyor.

En son yüklenici firmanın sahibi ile görüştüğümüzde, aralık ayında işin bitip kolların tümüyle hizmete gireceğini söylemişti.

Henüz, ortada en ufak bir çalışma yok.

Size kötü bir haber daha verelim.

Aynı firma yeni Adliye Kavşağı inşaat ihalesini de aldı.

Vay bu güzergahı kullanan Bursalıların haline. Orada da bu hızla giderse, herhalde o kavşağın bitmesi de 8-10 yılı bulur.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X