İhsan Aydın
İhsan Aydın

Esnaf Çataltepe’ye umudunu tüketmiş

Bu sütunlardan kısa bir süre önce Kestel’de Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) tarafından yapımına başlanan ve yarım kalan sanayi sitesinin 100 dönümlük kısmının toplu konuta tahsis edileceğini duyurmuştuk.

O gelişme üzerine BESOB’un TOKİ’den devraldığı projeyi tamamlamak için yeni bir kooperatif kurulduğunu öğrendik.

Ancak, Bursalı esnafın bir kısmının, kısa adı BESKOOP olan, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi’ne ‘güveninin olmadığını’ görüyoruz.

BESOB’un kooperatife devrettiği proje için, hissedar esnafın buraya üye olmaktan kaçındığı ileri sürülüyor.

Önceki gün Bursa Dokumacılar Odası Başkanı Aydın Çitil ile aynı sektörde faaliyet gösteren Osman Uçar, Emir Engin ve Yusuf Yıldırım Olay Medya’da konuğumdu.

Kendilerinin BESOB tarafından TOKİ’ye yaptırıldığı için Çataltepe’deki Sanayi Sitesi projesine ortak olduklarını bildiren dokumacı esnafı, “Kooperatif kuruluş aşamasında belirli bir zümrenin dışında hak sahiplerine bilgi verilmedi, bir mesaj bile atılmadı. Bizi şimdi kooperatife üye olmaya zorluyorlar. Ama bizim bunlara güvenimiz yok” dediler.

Geçmişte OTOSANSİT’e üye olanların yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken dokumacılar, “Biz bu işin içinde TOKİ var diye girdik. 12 yıldır mağduruz. TOKİ projeden çekildi, BESOB kendisi yapmıyor, kooperatife devretti. Biz yeniden o projenin TOKİ ile anlaşılarak tamamlanmasını istiyoruz” diye konuştular.

Proje bütündeki ortak kullanım alanları otel, banka, akaryakıt istasyonu, konut alanları, sosyal tesis gibi ticari mekanların iştah kabarttığınına dikkat çeken esnaf, “Bizim dokumacı esnafı bu proje alanın yüzde 30-35’ne sahipler. Biz bu ortak mekanların değerlendirilmesi konusunda mevcut yönetime güvenmiyoruz. Şu an kooperatifin 400 civarı üyesi var. Bunlar 2 bin esnafı temsil edemez” dediler.

Güven sorunun gidermek gerekiyor.

Kooperatif, İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda olağan kongresini yapamıyor.

Fakat kongre olsa bile hissedarların büyük bölümünün buraya üye olmaktan imtina etmeleri düşündürücü.

Bursa için elzem olan bu proje sürüncemeye karmamalı. Güven sorunu çözülmeli.

Devlet, Ankara işe el koymalı. TOKİ yeniden devreye sokulmalı.

 

Sorunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktaracaklar

Bursa’daki sıkıntıyı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktarmak istediklerini anlatan dokumacı esnafı, “Cumhurbaşkanımız Bursa’daki bu sanayi sitesinin yapımını TOKİ’nin üstlenmesi talimatını vermişti. Ama gelinen noktadan kendisinin bilgisinin olduğunu sanmıyoruz. Proje 12 yıldır sürüncemede kaldı. Bu durumu Sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz. Sayın Valimiz ve AK Parti İl Başkanımız ile de görüşeceğiz” dediler.

 

Yıldırım’dan dokumacı esnafına gürültü cezası

Derli toplu, sağlıklı ortamda üretim yapmak isteyen esnafın Çataltepe umutları suyu düşünce Ankara Yolu altındaki iş yerlerinde de çok rahat oldukları görülmüyor.

Bursa Dokumacılar Odası Başkanı Aydın Çitil, Yıldırım Belediye Encümeni’nin  dokumacı esnafına Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü’nün tespitleri sonucu ‘gürültü yaptıkları ve çevreyi rahatsız ettikleri’ gerekçesiyle 14 bin 740 lira para cezası kesmeye başladığını hatırlattı.

Başkan Çitil, “Biz de hem kendimiz hem çalışanlarımız hem de çevremiz için daha sağlıklı ortamlarda çalışmak istiyoruz ama sanayi sitemiz 12 yıldır bitmedi. Yıldırım Belediyesi’nin esnafa kestiği para cezaları işimizi daha da zorlaştırıyor” dedi.

 

Dokumacılar Odası’nda başkanlık görevi Çitil’de

Bursa bir tekstil kenti. Dolayısıyla dokumanın, kumaşın, ipliğin, ipeğin Bursa için ayrı bir yeri var.

Bursa Dokumacılar Odası’nın efsane başkanı İlyas Albayrak kısa bir süre önce kansere yenik düşüp, yaşamını yitirdi. 20 yıl boyunca merhum Albayrak’ın yönetiminde görev yapan ve en son başkanvekili olan Aydın Çitil başkanlık görevini devraldı.

Oda Yönetim Kurulu, merhum Albayrak’ın yerine Aydın Çitil’in başkanlığa devam etmesini kararlaştırdı.

Ankara Yolu altında yüzlerce üyesi bulunan Bursa Dokumacılar Odası artık yola Çitil ile devam ediyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X