Temmuz başındaki sağanak yağış iki gündür kenti olumsuz etkiledi. Trafik aksadı, altgeçit ve bordum katları su basan semtler oldu. Yağışın etkili olduğu yerlerin başını şüphesiz semt pazarları çekiyor.
Öyle ki, üstü şeffaf örtü ile kaplanan çarşı bölgesindeki çatıdan inen sular bile esnafı zor durumda bıraktı.
Dün Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu aradı.
“Pazarcı esnafımız ve halkımız için kapalı pazarların ne kadar önemli olduğunu böyle sıkıntılı günlerde daha çok anlıyoruz. Onun içindir ki, bütün belediyelerimizden pazar yerlerimizin acilen kapalı hale getirilmesini istiyoruz” dedi.
Başkan Aksu yağmurda zor durumda kalan esnafın ve vatandaşın görüntülerinin yer aldığı videoyu da göndermiş. Gerçekten pazaryerleri böylesi günlerde büyük bir işkenceye dönüşüyor.
Aksu devamla, “Pazaryerleri kapalı hale getirilirken bizlerin görüşü alınırsa daha maliyeti düşük ve kullanılabilir olacaktır. İstişare yapılmadan kapatılan pazaryerlerinden verim alamıyoruz. Yükseklik, altyapı ve kolon yerleri bizler için hep sorun oluyor” ifadelerini de kullanıyor.
Kapalı pazar yerlerini sadece pazaryleri olarak görmemek gerektiğine de dikkat çeken Aksu, buranın pazar günleri dışında mahallelerdeki otopark sıkıntısını giderdiğini, ayrıca her türlü etkinliğe de mekan olduğunun altını çiziyor.
Aksu sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Toplum sağlığı ve pazar yerlerimizde kalitenin artması için devlet yetkililerimizden ve bütün belediyelerimizden uygunsuz görüntülerin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Bizler pazarcı esnafı olarak bir nevi amme hizmeti sunuyoruz. Esnafımıza bu hizmeti çok görmeyelim. Pazaryerleri ekonominin temel taşıdır.”
Hem yurttaşın hem de esnafın güvenli, hijyen alışveriş yapabilmesi için artık sokak aralarına ya da açık alanlara kurulu pazarlar modern kentlere yakışmıyor.
Belediyelerimizin bu alanda çokça projesi var ama artık sokak pazarları Bursa gibi gelişmiş bir kentte olmamalı.
Srebrenitsa soykırımı içte dinmeyen yara
11 Temmuz 1995’te Avrupa’nın göbeğindeki Bosna Hersek’te Sırplarla savaşan 8 bin 372 Boşnak Müslüman Birleşmiş Milletler’e güvenerek silahlarını teslim etimşiti.
O dönem BM gücündeki Hollandalı askerler ise silahsız masum Müslüman Boşnakları Sırp Kasabı Ratko Mladiç’e teslim ediyor.
Kasap Mladiç ise acımadan 8 binden fazla Müslüman’ı katlediyor. Tarihe Srebrenitsa Katliamı olarak geçen bu acı olayın yıldönümünde Osmangazi Belediyesi soykırımı fotoğraf sergisi ile ziyaretçilere açacak.
Boşnak fotoğrafçı Velijia Hasanbegoviç’in objektifinden, birbirinden değerli fotoğraf karelerinden oluşan sergi Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde 11 Temmuz Pazar günü saat 13.00’te açılacak.
Tarihe İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra geçmiş en büyük soykırım olarak bilinen acı olayın üzerinden tam 26 yıl geçmiş.
Avrupa’da Müslüman olmanın zorluğunu ortaya koyan en açık örnektir bu soykırım.
Unutulan ve unutturulan soykırımların tekrarlanması kaçınılmazdır.
Bu açıdan ayağımıza gelen sergiyi kaçırmayalım.
Başkan Ali Aykurt ilçesini öne çıkarmak için rafting fotosu anketine destek istiyor
Kısa bir süre önce Marmara’nın ilk rafting parkuru bildiğiniz gibi Orhaneli ilçemizin Kocasu deltasında faaliyete geçti. Şimdiden yerli yabancı çok sayıda maceraseverin ilgisini çeken rafting sayesinde Orhaneli’nin Türkiye ve dünyaya açılması söz konusu.
Anadolu Ajansı’nın haziran ayı en beğenilen spor fotoğrafları anketinde, seçkiye Sergen Sezgin’in çektiği Kocasu’daki rafting karesi de girdi.
Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ilçesini öne çıkaracak o karenin birinci seçilmesi halinde ödülün bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verileceğini belirterek, hemşerilerinden yarışmada bu kare için oy kullanmaları çağrısında bulundu.
Anadolu Ajansı’nın yarışmasında spor kategorisinde bu fotoğraf karesi birinci seçilirse Orhaneli’nin ismi daha çok duyurulmuş olacak.
Bu açıdan Başkan Aykurt ankete büyük önem veriyor. Sonuç ne olur bilmiyoruz ama rafting ile de tanınan Orhaneli’nin bundan sonraki süreçte daha ön plana çıkacağını düşünüyoruz.