İhsan Aydın
İhsan Aydın

Gecikmiş ama yerinde karar

Köşe Yazısını Dinle

Son bir kaç gündür ülkemizin ciğerleri yanıyor. Ormanlarımız kül oldu. İnsanımız perişan, canlı türlerimizin hepsi meydana gelen yangınlar nedeniyle etkilendi. Kayıplarımız var.

Yaralar sarılır ama kaybettiklerimizi maalesef geri getirmiyor.

Aşırı sıcakların en yoğunlaştığı anlarda nedense, her yıl özellikle tatil yörelerindeki ormanlarımızda büyük alanların kaybına neden olan yangınlar başlıyor.

Kimileri, bunu yeni turizm tesislerine yer açma girişimi olarak görse de güney illerimizdeki yangınlarda bölücü örgütün izlerinin olabileceği ihtimali de göz ardı edilmiyor.

Çünkü geçmişte bunun örnekleri var.

Cumhuriyet savcılıklarınca başlatılan soruşturmalarla, bu iddialar da detayına incelenecektir.

Devletin artık şunu kalıcı yasak haline getirmesi gerekiyor.

Sıcakların zirve yaptığı dönemde kesinlikle ormanlara girişler yasaklanmalı.

Hele hele, temmuz, ağustos aylarında piknik ve gezinti amaçlı, mangal vb. gibi ateşte pişecek yiyeceklerle ormanlara girilmesinin engellenmesi gerekiyor. Bunun piknik alanları da dahil bir kaç aylığına uygulanması şart.

Aksi halde, yeşil örtümüz işte böylesi büyük yangınlarla yok olup gidecek.

Neyse ki, gecikmiş de olsa  aralarında Bursa’nın da olduğu kimi illerimizde eylül başına kadar ormanlara girişlerin yasaklandığı duyuruldu. Çoktan bu kararın alınması ve açıklanması gerekiyordu. Sorumsuz yurttaşların neden olabileceği yangınları önlemenin bir yolu da bu yasaklardan geçiyor.

Mangalının yedikten sonra, yanan ateşi söndürmeden ormandan ayrılanların, içtiği sigaranın izmaritini söndürmeyenlerin, onlarca yılda yetişen ağaçların yanıp gitmesine neden oldukları unutulmamalı.

Yasak kararı iller bazında değil ülke bazında uygulanmalı.

Ayrıca, böylesi riskli günlerde, orman içinde uzun ya da kısa süreliğine kamp kuranların da oralardan çıkarılmasında fayda var.

Ormanlarımız hayatımızın ayrılmaz parçası olan oksijeni bedava üreten yerler. Buraları koruyup kollamak bir yurttaşlık görevi olmalı. Zarar verenleri devletin ilgili kurumlarına bildirmekten de kaçınılmamalı.

Yeşil dokumuzu korumak istiyorsak mücadeleye hepimizin destek olması gerekiyor.

 

Bursaspor’un bu kararı alkışlanır

Orman yangınlarıyla mücadele eden ülkemizin yeşil dokusunu yeniden canlandırmak için bakanlıklar ve STK’lar harekete geçti. Bu kapsamda başta TEMA Vakfı olmak üzere çok sayıda kuruluş yangın bölgelerini yeniden ağaçlandırma kampanyaları başlattılar.

O kampanyalara kentimizin sembolü Bursaspor’dan da anlamlı bir destek geliyor.

Bursaspor Kulübü, bu sezon oynanacak tüm maçlarda alınacak her galibiyet için kulübün kuruluş yıldönümü olan 1963 adet fidan bağışında bulunulacağını duyurdu. ‘Her galibiyet 1963 fidan’ sloganıyla başlatılan kampanya ile alınacak zaferler sonrası bu kadar sayıda fidan bağışlanacak.

Bursaspor taraftarınını da bu güzel kampanyaya destek olacaklarını düşünüyoruz.

Yeşil ve beyaz renkleriyle kentin yeşilliğini ve temizliğini sembolize eden Bursaspor’un, yeşil bir ülke için de böylesi anlamlı kampanyalara girişmesini önemsiyoruz.

Kampanyanın, güney illerimizdeki büyük yangınlar sonrası gelmesi de topluma verilen önemli bir mesaj olduğunu düşünüyoruz.

 

Kırsal turizme karavanlı doping

Bursa’nın kırsal turizm potansiyeli çok yüksek. Biz yeter ki, onu ortaya çıkarabilelim.

Belediyelerimizin son dönem eko-turizm projelerine ağırlık verdiğini, Büyükşehir Belediyesi’nin de bu manada ilçeleri ve yatırımcıları cesaretlendirdiğini biliyoruz. İl genelinde irili ufaklı kırsal turizm projeleri uygulanıyor.

Bu minvalde Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyelerimizin üye olduğu Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği de harekete geçti.

Birlik, Bursa’da eko turizm, yayla turizmi, agro turizm, çiftlik turizmi, karavan turizmi ve bisiklet turizmi gibi türleri geliştirmek için 4 adet karavan alacak.

Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği bu amaçla 20 Ağustos tarihinde karavan alım ihalesi gerçekleştirilecek. İhale sonrası karavanların üç ay içinde birliğe teslim edilmesi isteniyor.

Kentin turizm pastasını büyütmek ve yurtdışından daha çok turist çekmek için çabalayan birliğin bu hamlesi kırsalı daha çok öne çıkaracaktır.

Bursa’nın 17 ilçenini kırsaldaki zenginlikleriyle birlikte öne çıkarmaya çalışan birlik hazırlattığı kısa tanıtım filmleriyle de dikkat çekiyor.   

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X