Türkiye 2019’un sonunda belki de yüzyılın son hamlesini yaparak, bu alanda milyarlarca lira döviz kaybımız olan bir eksiği giderme yolunda iddialı adım attı.
Milli otomobili yapmak için güçlü bir mesaj veren Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’un iki prototipin tanıtıldığı o töreni yurttaşlarımız kadar dünyadaki sektör temsilcileri de merakla izledi.
Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından test edilen ve heyecan veren tasarım harikası modeller öyle beğenildi ki, şimdiden henüz fabrikası dahi olmayan bu projede ön talepler toplanmaya başlandı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde başlatılan ön talep toplamada bir yıllık üretim adedinin geçildiğini duyurdu.
Yani, yerli otonun bir yıllık üretimi şimdiden sahiplenildi.
Peki ülkemizde ve dünyada bu kadar ilgiyle izlenen bu projenin yapılacağı Gemlik’te durum nasıl?
Gemlikliler elbette dev projenin kendi ilçelerine yapılacak olmasının sevincini yaşıyor.
Ancak yatırıma Gemlik’te siyasetüstü sahiplenme olmalı.
Gemlik’in CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan bunu gösterdi. Proje için sosyal medya paylaşımlarından olumlu mesajlar verdi.
Yeter mi?
Tabi iki yetmez.
Gemlik’te bütün siyasi partilerin, kaymakamlığın, belediye başkanlığının Ticaret Borsası’nın ve tüm STK’ların bu proje için tek ses olmaları şart.
Bu da yetmez.
Hem Bursa Büyükşehir Belediyesi hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gemlik’i bu dev yatırıma hazırlaması gerekiyor.
Üst ölçekli planlardan, uygulama imar planlarına kadar derhal revize edilip yatırımın bölgeye çekeceği iç göç de göz önüne alınarak hareket edilmeli.
Üniversitelere de görev düşüyor
Kentimizde iki üniversite var.
Buradan yapılan açıklamalar da sevindirici. Ancak dünya piyasasına girme iddiası olan bu dev yatırım için üniversitelerimizin de yol gösterici olmalarında fayda var.
Rektörlerimizin bu yöndeki açıklamalarını takdirle karşılıyoruz.
Gerek Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz gerekse yapılanma sürecindeki Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in yerli otoya ilişkin ‘göreve hazır’ olduklarını bildiren açıklamaları umut verici.
Bursa’daki üniversitelerimizin projenin direkt içinde yer almasında fayda olacağını düşünüyoruz.
Şimdiden Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu ile bu yönde girişimler başlatılmalı.
Sadece üniversitelerimiz değil, Bursa’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı endüstri meslek liselerimiz de sürece dahil edilmeli.
Sanayinin çok ihtiyaç duyduğu ara elaman yetiştirilmesinden mühendisine kadar ihtiyaç olan insan kayağının hazırlanmasında üniversitelerimiz ve Milli Eğitim Bakanlığı aceleci davranmalı.
Elektrikli otonun yeni yan sanayi üretimi için de akademik bir çalışma yürütülmeli.
Sadece Gemlik’i değil, Bursa’yı, Türkiye’yi bu konuda hazırlayacak adımlar hızlandırılmalı.
Çünkü; fabrikanın temelinin önümüzdeki mayıs ayında atılacağı açıklandı.
Şimdiden tüm kesimler hazırlığını buna göre yapmalı.
Çünkü 1,5 yılda fabrika tamamlanmış olacak.
Yıldız’a yeni görev
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AK Parti Grup Sözcüsü ve Encümen Üyesi Şaban Fethi Yıldız’a yeni bir görev daha verildi.
Meclis’te Harmancık ilçesini temsil eden Şaban Fethi Yıldız Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafın Başkanvekilliği görevine getirildi.
Dün, Yıldız ile konuştuk.
Başkan Aktaş’ın ve partisinin kendisini onurlandıran bir görev daha verdiğini bildiren Yıldız, bunu da layıkıyla yerine getireceğine inandığını söyledi.
Yıldız önceki dönem Osmangazi Belediye Meclisi Üyesi idi.
6360 Sayısı Bütünşehir Yasası ile lağvolan Bursa İl Genel Meclisi’nde de uzun yıllar İl Daimi Encümeni ve Grup Başkanvekilliği gibi görevlerinde bulunan Yıldız, 2020’ye Büyükşehir Belediye Başkanvekili olarak girdi.
17 ilçede biden temsil görevi ve sorumluluğu artan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yıldız gibi meclis içerisinden başka isimleri de daha evvel vekil olarak görevlendirmişti.