İhsan Aydın
İhsan Aydın

Gemlik’te yerli oto istihdam ayrıcalığı

Hafta sonu Bursa’da Türkiye’nin otomotiv üretim serüvenine bambaşka bir boyut katan yerli oto fabrikasının temel atma töreni vardı.

TOGG’un Gemlik’teki fabrikasının temelini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uğurlu elleriyle attı. 1,5 yıl sonra Türkiye’nin milli otomobili banta çıkacak.

Temel atma törenlerine pek sıcak bakmayan Erdoğan yerli oto için bu geleneğini bozdu.

Törenin ev sahiplerinden Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan da bir hayli heyecanlıydı.

Çünkü; Türkiye’yi otomobil üretiminde devler ligine sokacak projenin yer seçiminde tercih Gemlik ilçemiz olmuştu.

Başkan Sertaslan tören sonrası mutluluğunu yerli oto önünde selfi çekerek paylaşırken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan aldığı müjdeyi de hemşerileriyle paylaştı.

“Yerli otomobil fabrikasında istihdam çoğunluğunun Gemlik ve çevresinden olacağının bizlere müjdesini veren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum.”

Böyle bir projeyi hangi ilçe belediye başkanı istemez ki?

Sertaslan haklı olarak istihdam garantisi de almanın keyfiyle işte bu pozu paylaştı.

Zaten aylar öncesinden Gemlik’e yurdun dört bir yanından iş göçü olduğu biliniyordu.

Hisarcıklıoğlu’da Gemlik’e öncelik vereceklerini deklare etmiş.

 

BTÜ 10 yılda çok mesafe aldı

Bursa Teknik Üniversitesi kentin tarihine ikinci devlet üniversitesi olarak gireli 10 yıl oldu.

Bugün 4 aktif fakültesiyle yüzlerce öğrencisi var. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ve değişik bölümlerden öğretim üyeleri dün Olay’ın konuklarıydı.

Arif Hoca’yı dinledikçe bir Bursalı olarak BTÜ’nün kısa sürede kaydettiği ilerlemeyle kıvandık.

Mezunlarının yüzde 70’i işe yerleşen BTÜ, AR-GE’ye en fazla kaynak harcayan üniversite olmuş. Sanayi doktora programında da Türkiye birincisi olan BTÜ, TEKNOFEST’te yerli ve milli teknoloji hamlesinde önemli başarılar elde etmiş.

Prof. Karademir, İngilizce hazırlık sınıfında oldukça iddialı olan BTÜ’yü çok öğrencili değil ama tematik bir üniversite yapmaya çalıştıklarını vurguluyor.

Yıllardır bir türlü hoca bulunamadığı için açılamayan İletişim ve Denizcilik fakülteleri için de YÖK Başkanı ile görüşmüş. Hoca bulunursa bu iki fakülte aktif hale getirilecek.

Genç, dinamik öğretim kadrosuyla BTÜ’nün uzun yıllar Bursa’ya ve ülkemize yetişmiş beyin gücünde önemli rol oynayacağını düşünüyoruz.

 

Esnafın kapalı pazar sevinci

Dün Olay Medya’daki diğer konuklarımız Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu ile Yardımcısı Ergin Birdal idi.

Koronavirüs salgını boyunca şüphesiz en çok çalışan kesim pazarcı esnafıydı.

Belli ki, pandemi onları etkilememiş.

Bu durumdan Başkan Aksu memnun görünüyor.

“Bu süreçte millet eve kapandı. Eğlence mekanları kapalıydı. Yeme içme arttı dolayısıyla pazarcı esnafının da yüzü güldü” diyor.

Aksu şu anda yaz nedeniyle Nilüfer’deki pazarların yüzde 50, Yıldırım’ın ise yüz 40 civarında boşaldığını, milletin tatile gittiğini, okulların kapalı olmasının ve köylere gidenler yüzünden de pazarlardaki kalabalığın yarı yarıya azaldığının altını çildi.

Bursa’da pazarların pandemi boyunca açık kaldığınına da dikkat çeken Aksu, esnafı korumak için Oda olarak maske yaptırıp dağıttıklarını da kaydetti.

Bursa ve ilçelerinde kurulan 154 pazarda bin 900’ün üzerinde kayıtlı pazarcının tezgah açtığını hatırlatan Aksu, belediyelerle de iyi diyalogları olduğunu ve açık pazaryerlerinin kapalılarla değiştirilmesi konusunda da son 2,5 yılda özel bir çaba bulunduğuna dikkat çekti.

Aksu, “35 yıldır esnafım. Bu sürede göremediğimiz pazaryeri üstü kapatma girişimini son 2,5 yılda arttığını görüyoruz. Belediyelerimiz adeta üstü kapalı pazaryeri yapımı konusunda birbirleriyle yarışıyorlar. Bu da bizim ve halkımızın yüzünü güldürüyor” dedi.

Bir bilgi daha verdi Başkan Aksu.

Devletin esnaf sağladığı 25 bin liralık krediden faydalanmak için odalarına başka üye kaydının arttığını bunun da kayıtdışılığı önleme anlamında olumlu olduğunu sözlerine ekledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X