İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Gezeğin kitap gelirini LÖDER’e bağışladılar

700 yıllık gezek kültürünün bugün ülkemizin bir çok ünlüsünü kendi bünyesinden çıkardığını biliyor muydunuz?

Örneğin; Bursa’da Müzeyyen Senar, Zeki Müren, İnci Çayırlı, Burhan Dikencik, Erdinç Çelikkol gibi değerlerimiz bu kültürle yetiştiler ve sanat dünyasında şehrimizi başarıyla temsil ettiler.

Dün ziyaretimize Bursa Dostlar Gezeği’nin Başkanı Ömer Lapaçı ile üyeleri Mustafa Güleç, Nusret Yılmaz ve Nabi Ergin geldiler.

Başkan Lapacı odaya girer girmez elindeki bir kitabı takdim etti.

Mustafa Güleç tarafından kaleme alınan ‘Gezek Melodileri Arasında Paylaştığımız Öyküler isimli kitapta Bursa’daki 10 yıllık gezek kültürünün dökümanları derlenmiş.

Kitabın basım ve satım işini bir sosyal sorumluluk projesi olarak Bursamızın seçkin bir markası Özhan Marketler zinciri üstlenmiş.

Elde edilen gelir ise kısa adı LÖDER olan Lösemili Çocuklara Yardım Derneği’ne bağışlanmış.

Türk müziğine sahip çıkan amatör guruplardan biri olan Bursa Dostlar Gezeği’nin üyelerini böylesi örnek bir işe soyundukları için kutluyoruz.

Onlar demek ki, sadece saz söz, çalıp, eğlenen bir grup değilmişler.

Başkan Lapaçı, Bursa’da bu tür gezek gruplarının sayısının artmasını diliyor.

Buna bir de şöyle örnek veriyor.

Yıllar evvel Sağmacılar Cezaevi’nde müzik eğitim alan ve koroda görev yapan hükümlülerin Rahşan Affı ile serbest kaldıktan sonra, hiçbirinin tekrar suça bulaşmadıklarını ve hapishaneye geri dönmedikleri anlatılıyor.

Boşa ‘müzik ruhun gıdasıdır denmemiş.

UNESCO’nun, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne de giren Bursa gezek kültürünün uluslararası literatürde de böylesi önemli bir yeri var.   

 

Kırsal da indirim istiyor

 

Bursa’nın gündeminde bugünlerde Büyükşehir’in yeni Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın suda indirim müjdesi çok konuşuluyor.

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Strateji Geliştirme Müdürlüğü su tarifesinde indirimi çalışıyor.

Su fiyatlarındaki farklı tarifeden yakınan okurlarımızdan dün bir elektronik mektup aldık.

Harmancık ilçesinde daha evvel referandumla mahalleye dönüşen 5 eski köy Bütünşehir Yasası sonrası kırsal tarifeden faydalanamıyordu.

İlçeye bağlı Karaca Mahalle Muhtarı Seyit Ahmet Öztürk dün elektronik postamıza bir ileti gönderdi.

“2014’de Bütünşehir Yasası çıkmadan evvel, 2006 yılında ilçe merkez nüfusuna katkı sağlamak amacıyla yapılan referandumla mahalle olduk. 2014de çıkan yasa ile birlikte bizler artık eski köy statüsünde olan mahallelerin yararlandığı BUSKİ’nin indirimli su tarifesi, orman zati ihtiyaç, yakacak, ORKÖY, tarım ve hayvancılık gibi diğer hibelerden yarlanamıyoruz.

Muhtar Öztürk devamla şunu istiyor:

“Konum itibariyle ilçe merkezine en yakın Büyükşehir yasasıyla mahalle olan yerleşimler bu haklardan yararlanırken, ilçeye uzak olan benim mahallemin indirimli su tarifesinden faydalanamaması eşitlik ilkesine aykırıdır. Yeni Büyükşehir Belediye Başkanımız bizim talebimizi de dikkate almalı.”

2006 yılında referandumla mahalle olmayı kabul eden Karaca, Yayabaşı, Kılavuzlar, Ballısaray ve Kepekdere mahallelerinde köy yaşamı hüküm sürmesine rağmen buradaki aboneler Bütünşehir’in kırsal tarifesi yerine şehir merkezi tarifesinden su içiyorlar.

Hazır su da indirim çalışmaları yapılırken, bu haksızlığın da düzeltilmesinde fayda var.

Referandumla ilçenin geleceğini kurtarmak için taşın altına elini sokan ve kıt kanaat geçinen bu mahalleler daha fazla cezalandırılmamalı.

Diğer haklardan faydalanabilmeleri için de milletvekillerine görev düşüyor.

Onlar da yasa teklifiyle bu haksızlığı ortadan kaldırmalılar.

 

Minnet ve hürmetle

 

Modern Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete göçünün yıldönümü bugün.

Kendisini bu vesileyle bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.

Ruhu şad olsun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X