İhsan Aydın
İhsan Aydın

Gökdelenli kentsel dönüşüme fren mi?

Önceki  gün eski oturduğumuz Nilüfer’in Ataevler Mahallesi’nden geçerken, kentsel dönüşüme tabi tutulan sitelerin yerine inşa edilen yeni yapılar dikkatimizi çekti.

Yıkılan sitelerin parsellerine öyle devasa kütleler oturtulmuş ki, semtin bile o eski görüntüsünün havası kaçmış.

0,50 emsal artışından faydalanarak yapılan yeni bloklar, korkutucu beton yığınları ve yüksek kat sayılarıyla Ataevler’in siluetini bozmuş.

Henüz inşaatına başlanamayan ve hukuki engele takılan siteler de buna eklendiğinde ileride burada yaşamak başlı başına bir soruna dönüşebilir.

Zira, eski haliyle dahi Ataevler’den ana akslara bağlanmak büyük sorunken, dönüşüm sonrası buraya araçla girip çıkmak kolay olmayacaktır.

Önceki gün Sabah gazetesinde Seda Tabak’ın haberini okurken, yeni hükümet sisteminde çalışmalarıyla göz dolduran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kentsel dönüşümle ilgili açıklamaları hoşumuza gitti.

Bakan Kurum, 30-40 katlı kentsel dönüşüm yapılarından ‘ rahatsızlık’ duyduğunu belirtmiş.

Hatta, “Bunlara dur dememizin zamanı geldi” diye konuşmuş.

Hay ağzından bal damlasın Sayın Bakan.

İnanın, Bursa’da da bu işin cılkı çıktı.

Çürük konutların yerine daha güvenli yapılar dikilmesi maksatlı iyi niyetli uygulamaya sokulmuş ve bakanlığınızın da oluruyla verilmiş kentsel dönüşüm izinlerinde ipin ucu kaçmış.

Yetersiz sosyal donatı alanı ve altyapıdan yoksun biçimde dikilen yeni blokların ileride Ataevler’i de yaşanmaz bir yere dönüştüreceğinin sinyalleri gelmeye başladı.

Eminiz, ilk Bursa programınızda bu ilçeye de uğrayıp, dönüşümün bir semti göğe doğru nasıl büyüttüğünü ve bölgeyi planlama bakımından nasıl obez hale getirdiğini siz de fark edeceksiniz. 

Bu açıdan, yüksek katlı kentsel dönüşüme fren getirici düşüncelerinizi Bursa’da, ülkenin 4. Büyük kentinde yaşayan bir yurttaş olarak önemsediğimizi belirtmek isteriz.

81 ilde şehrin geleceğini, nüfusunu, alt ve üstyapısını ve gerekli olan her şeyini öngören mekansal stratejik plan hazırlama hedefiniz de geciktirilmemeli.

Belki, bu sayede halen bakir olan diğer kentlerimizi daha dönüşümün başında kurtarabiliriz.

 

Aktuğ’a sağlam destek

 

CHP’nin Büyükşehir Belediye Meclis Grubu Sözcüsü Erdal Aktuğ odamızdan içeri girdiğinde arkasında Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri de vardı.

Hepsi, Mudanya Belediye Başkan aday adaylığına soyunan Aktuğ’a açık destek verdiklerini söylediler.

Hatta, CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’a da grup olarak bir mektup yazmışlar ve Aktuğ’u Mudanya Belediye Başkan adayı olarak görmek istediklerini vurgulamışlar.

Zaten bunu ziyarette bizzat Pelin Sevgi de vurguladı.

Aktuğ’u grup olarak başarılı bulduklarını, Mudanya için iyi işler yapacağına inandıklarını, 4,5 yıldır Büyükşehir Meclisi’nde etkili bir muhalefet görevi üstlendiğini hatırlattı.

Sevgi gibi, o bildiriye Akın Poroy, Engin Taşdemir, Recep ÇohanNilgün Berk, Dündar Koyutürk, Lütfü Günenç ve Turgay Erdem de imza atmışlar.

Aktuğ da Mudanya’da 4 aday adayı birlikte hareket ettiklerini, içlerinden kim seçilirse ona destek vereceklerini de deklare ettiklerini söyledi. Kendisinin de ilçenin öne çıkan 10 sorununun çözümü için projeler ürettiğini anlattı.

Aktuğ arkasına meclis üyesi arkadaşlarının desteğini almış.

Büyükşehir Belediye Meclisi’ni küçümseyen ve neredeyse 5 yılda bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda oturuma katılan CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a karşı içeriden bir cephe oluşturulmuş.

CHP Grubu, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da çevre dosyalarında kendilerinin görüşlerini önemsediği için ayrıca teşekkürü de ihmal etmiyorlar. DOSAB Termik Santrali ve Kayapa Katı Atık Tesisi planlamasında bunu gördüklerini, şimdi Aktaş’tan Karaağız dosyası için de aynı hassasiyeti beklediklerini vurguladılar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X