İhsan Aydın
İhsan Aydın

Gölbaşı Bursa’nın rezerv su kaynağı

Köşe Yazısını Dinle

Bursa geleceğe hazırlık yapmak durumunda. Nüfusu yerinde saymıyor. Kent sürekli büyüyor. Göç, kesintisiz devam ediyor.

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün, Çınarcık Barajı’ndan kent şebekesine su verilmesi için gerçekleşecek yatırımların yüklencilerle imzaladığı sözleşmelerinden bahsetmiştik.

Dün sabah bu konuyu BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç ile konuştuk.

Genel Müdür Gülenç, tecrübelerine dayanarak, işi hızlandırma adına 150 milyon Euro’luk projenini tüm etaplarını 9 ayrı yüklenciye verdiklerini yineledi.

Yaptıkları sözleşmenin, Bursa’nın geleceğine atılmış ‘tarihi bir imza’ olduğunu kaydeden Gülenç, kenti susuz bırakmamak için de diğer projelerin planlamasının da sürdüğünü aktardı.

Kentin doğusunda, Türkiye’nin 40’lı yıllarında yapılmış Gölbaşı Barajı’ndan faydalanmalarının da gündemlerinde olduğunu yineleyen Gülenç şöyle konuştu:

“Gölbaşı Barajı yanlış hatırlamıyorsam DSİ tarafından 1930’lar ya da 40’ların başında Türkiye’nin ikinci büyük inşaa edilmiş sulama barajlarından biriydi. Şimdi buradan kente su alma planlarımız var. DSİ projelerini hazırlıyor.

Peki kente buradan su nasıl taşınacak?

Genel Müdür Gülenç o konuda da şu bilgiyi verdi:

“Devlet Su İşleri, Gölbaşı Barajı’nın seddelerini yükseltecek. Bunun projelerini hazırlıyor. Daha sonra baraj havzasını boşaltıp, temizleyecek. Buradan kente yılda 64 milyon metreküp su alacağız.”

Gölbaşı’ndan alınacak su ile şehrin doğusundaki şebekenin besleneceğini hatırlatan Gülenç, bunu da tıpkı Çınarcık’ta olduğu gibi, yapımını işi hızlandırma adına DSİ ile imzalanacak protokolle kendilerinin üstlenebileceklerini, fakat buna henüz daha zamanlarının olduğunu da sözlerine ekledi.

Gülenç, bütün bunların Bursa için önemli projeler olduğunu, su gibi, canlı yaşamında hayati bir ihtiyacın uzun yıllar düşünülerek planlamasını yaptıklarını, Bursa’nın geleceğini de düşünmek durumunda olduklarını ifade etti.

Gülenç, tüm proje ve planlamaları Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın direktifleriyle yaşama geçirmek için çalıştıklarının da altını çizdi.

BUSKİ’nin, Türkiye’de bu işte uzmanlaştığını düşünüyoruz. BUSKİ’ye Bursa’deki sorumluluğunun yanı sıra, diğer bir çok kente de altyapı mihmandarlık görevi verildiğini biliyoruz.

  

Türkiye’nin hüzün günü

Ulusların tarihine geçmiş liderlerde vardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’nin özgürleşme ve modern dünya devletleri arasına girmesindeki yolların temel taşlarını döşeyen liderlerdendi.

Onu, 10 Kasım 1938’de kaybettik.

Yıllar geçtikçe, onun Türkiye için çizdiği rotanın, gösterdiği hedeflerin bugün ne kadar daha önemli olduğunu görüyoruz.

Muasır medeniyetler hedefi başlı başına Türkiye’nin gelişmesini isteyen bir idealdi. Bugün o hedefe doğru ilerleniyor. Ülkemizin her alanda daha kat edeceği çok yol var.

Bugün bir kez daha, kaybettiğimiz merhum Atatürk için ülkemizin hüzün yıldönümü.

O’nu, silah arkadaşlarını, kurtuluş savaşındakiler başta olmak üzere tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.

Ruhları şad olsun.

 

AK Parti takvimi kısa tutunca aday adayları da telaşlandılar

Geçmişte bu kadar kısa bir aday adaylık süreci hatırlamıyoruz. AK Parti yaklaşan yerel seçim öncesi Büyükşehir, il, ilçe belediye başkan adaylıklarıyla il genel ve belediye meclis üyelikleri için takvimini açıkladı. Hatta, takvim ile birlikte adaylardan alınacak başvuru ücretleri de belirlendi.

Aday adayları için yılbaşını bulacak bir takvim bekleniyordu ancak belediye başkanlığı düşünenler için 17 Kasım son tarih olarak duyuruldu.

Bu kadar erken ve kısa bir başvuru süreci beklemeyen aday adayları ise telaşlandı.

İlçe belediye başkanlıkları için AK Parti’nin alacağı 20 bin liralık rakam bir çok aday adayını da düşündürüyor. Buna bir 20 bin lira da partiye bağış istendiğinde çoğu ismin aday adaylığından vazgeçebileceğini tahmin ediyoruz.

AK Parti, daha önceki yerel seçimlerde, kimi ilçelerde sayıları 15’i geçen aday adayı enflasyonu yaşamıştı.

AK Parti’de Büyükşehir adaylık başvuruları genel merkeze, il ve ilçe belediye başkan aday adaylıkları başvuraları ise il başkanlıklarına yapılacak.

Bursa’da ne kadar bir belediye başkan adayı çıkacak 17 Kasım akşamı netleşecek?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X