İhsan Aydın
İhsan Aydın

Hafta sonu kısıtlamasına rağmen caddeler hareketli

Köşe Yazısını Dinle

Pandemi ile mücadelede maalesef ne uzmanların önerilerini dikkate alıyoruz ne de konulan kurallara riayet ediyoruz.

Bursa olarak çok riskli iller kategorisinde bulunmamıza ve diğer çok sayıdaki kentlerle birlikte kırmızı koda geçmemize rağmen hareketliliği azaltmış değiliz.

Cumartesi günü aracımızla caddeye çıktığımızda trafik hareketliliği gözümüzden kaçmadı.

İster istemez, bunların hepsi izinli mi diye sormak geldi içimizden.

Polis kontrolünü yapıyor ama caddelerimizin, yollarımızın hafta sonu sokağa çıkma yasağına rağmen böylesi yoğun olması düşündürücü.

işin bir de yaya boyutu var.

Araçsız market, kasap, manav, şarküteri, pastane ve bayiye gitme iznini de fena halde suistimal ediyoruz. Sokaklar sanki kısıtlama yokmuş gibi.

Gerçekten ihtiyaçları için sokağa çıkanlara söylenecek bir şey olamaz. Evine ekmek götürmek için aracıyla işine gidip gelene de bir şey denemez ama bu süreçten izin ve muafiyeti suistimal edenleri uyarmak zorundayız.

Pandemide, günlük kayıp sayımızın 250‘lere çıktığı, vaka sayımızın 50 bini aştığı ağır ve sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz.

Sanki kontrolü kaçırmış gibiyiz. Aşılamada istenilen hıza bir türlü ulaşamadık. Kurtuluş aşıda ama o da yavaş gidiyor. Ülke nüfusunun henüz yüzde 12‘sini aşılayabildik. Bu oran yüzde 60-70’e ulaşmadan aşıdan beklenen sonucu almamız da mümkün değil.

Biz bireysel tedbirlere uymak zorundayız.

Mümkünse, zorunlu değilsek sokağa çıkmayalım.

Evimizin en güvenli yer olduğu gerçeğini göz ardı etmeyelim.

Salgınla mücadelede devletimize ve sağlık çalışanlarına biz de yardımcı olalım.

Basit üç kuralla hayatta kalabileceğimizi unutmayalım.

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymakla bunu başarabiliriz.

Çok zor olduğunu düşünmüyoruz.

Hastanelerin yükünü artırmamak bizim elimizde.

Eğer kuralsızlığa devam edersek, hastanelerimin görüntüsü salgının başlangıcındaki Avrupa ülkeleri gibi olabilir.

Lütfen buna müsade etmeyelim.

Kuralsızlık ve umursamazlık başkalarının hayatlarına mal olabilir.

Buna hakkımız yok.

 

Bursa nüfusunun yüzde 10’u aşılandı 

Sağlık Bakanlığı‘nın anlık aşı haritasına göz attığımızda Bursa’da aşı sayısı 700 bini buldu. Fakat bunun ancak yaklaşık 300 bini 2. dozu da yapılan yurttaşa tekabül ediyor. Yani, il nüfusunun henüz yüzde 10’u aşılandı, başka ifadeyle 2. dozunu da yaptırmış demek. İlk dozu alanların sayısı 400 bini geçti.

İlimizde bu oran ve sayıları yükseltmek gerekiyor.

Geçenlerde vurguladık. Yinelemekten gurur duyuyoruz. Devlet aşılama için gerçekten müthiş bir bilişim altyapısı kurmuş. Fakat bunu sayılara hızlı biçimde niye yansıtamıyoruz, sorgulamalıyız.

Aşı sayımızı yükseltmenin çarelerine bakmalıyız.

 

Osmangazi HEM’e Ankara’dan tam not

Önceki hafta Bursa‘da, Osmangazi Halk Eğitim Merkezi‘nin, Milli Eğitim Bakanlığı‘na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü‘nden misafiri vardı.

Daire Başkanı Mustafa Şahin Bursa’da Osmangazi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü‘nün düzenlediği kurslarda incelemelerde bulundu, ayrıca Müdür Mehmet Köse‘yi de makamında ziyaret etti.

Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus Bulut ile Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer‘in de eşlik ettiği ziyarette, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği destekli yürüyen kurslara ziyaretler yapıldı.

Daire Başkanı Şahin’in Bursa‘daki tablodan etkilendiği ve bunu da şeref defterindeki satırlara yansıttığı görüldü.

Suriyelilerin topluma adaptasyonu ve meslek edinmelerine dönük açılmış kurslardaki katılım ve başarı oranı belli ki, Daire Başkanı Şahin’i etkilemiş.

 

Kongre bitti rakibini ziyarete gitti

Pandemi tedbirleri nedeniyle üç kez ertelenen ve nihayet geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Osmangazi Muhtarlar Derneği‘nin kongresinde işbaşına getirilen yeni Başkan Burhan Mandacı mahalle ziyaretlerine kongredeki rakibinden başladı.

Sandıkta Ali Öztürk ile yarışan Mandacı kongre sonrası da ekibiyle ilk ziyaretini de ona yaptı.

Güneybudaklar Mahallesi‘ne giden Başkan Mandacı ve ekibini Öztürk karşıladı.

Kongre ortamının unutulduğu ve birlik ve beraberlik görüntüsünün verildiği bu ziyaret, yarışın sandıkla birlikte geride kaldığını da gösterdi.

Başkan Mandacı, mahallesinde kendilerini misafir eden Öztürk’e teşekkür etti. Öztürk de misafirlerini en iyi şekilde ağırlayarak yolcu etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X