İhsan Aydın
İhsan Aydın

Haftalık vaka verilerine göre Bursa’da umut artıran düşüş

Köşe Yazısını Dinle

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde bilgilendirme notunda yeni bir aşamaya geçti. Artık bundan böyle her pazartesi akşamı Türkiye’deki 81 ilin bir haftalık vaka sayıları açıklanmaya başlandı.

Ancak o sayılara kolay ulaşılmıyor. Biraz matematik bilgisi gerekiyor.

İllerdeki nüfusun 100 binlik diliminde rastlanılan vaka sayıları olarak tabloya yansıyan rakamlara baktığımızda Bursa’daki haftalık vakaların 1300’ler civarında olduğunu buluyoruz.

Tabloda Bursa’nın pozitif vaka sayısı 100 binde 35 olarak gözüküyor.

Bu da, haftanın yedi gününe bölündüğünde ilimizde günlük 150 dolayında pozitif vaka sayısının ortaya çıktığını gösteriyor.

Çok şükür bu rakamları görebildik.

Bursa biraz daha gayret gösterse, rakamlar daha da inecek, belki de sıfırlanacak.

Kurallar uyduğumuzda bunu başarabileceğimizi düşünüyoruz.

Hele hele, aşılama hızlandığında belki de tünelin ucundaki ışığı inşallah daha net görmeye başlayacağız.

Bunun için sağlık çalışanlarımızın gayreti kadar Bursalılar olarak hepimize görev ve sorumluluk düşüyor.


A
şılamada Bursa diğer illerin neden gerisinde?

Türkiye Covid-19 virüsüyle mücadelede artık aşılamada hızlı yol almak istiyor.

Bu amaçla aşılanan yurttaş sayımız 5 milyonu aştı. Bu sevindirici bir rakam.

Ancak ilimiz Bursa’nın Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olmasına rağmen, aşılama oranları ve rakamlarının düşük olduğunu görüyoruz.

Bunda da randevu almayan/alamayan yurttaşlarımızın mı etkisi var yoksa gerçekten Bursa’daki aşılama altyapısında bir sorun mu söz konusu?

Doğrusu merak etmiyor değiliz.

İstanbul, Ankara, İzmir ile kıyaslandığında, Bursa nüfusuna ve büyüklüğüne denk oranlamayla aşılanan yurttaş sayısında gerilerde görünüyor.

Dün itibariyle Bursa’da aşılanan sayısı 180 bini aşmış görünüyordu.

Aylardır evlerinde kalan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanmaya başlamasıyla birlikte bu rakamın artacağını sanıyorduk ama üç büyük ilden daha aşağılarda bir oranla aşılamanın sürmesi düşündürücü.

Pandemiyle mücadelede soluk alabilmek için ilimizdeki aşılama oranının yüzde 60’ı bulması gerekiyor.

Bağışıklık oranında yüzde 60’ı yakalayabilmek için daha alınacak çok yolumuz var.

Bu orana ulaşabilmek için de Bursa’da kaba bir tarifle 1.8 milyon hemşerimizin aşılanması gerekiyor.

Biz daha 200 binler civarındayız.


AK Parti Osmangazi’de İstişare Kurulu kuruyor 

Dün AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez Olay Medya’da konuğumuzdu.

Ufukta seçim yok ama AK Parti, 900 bine yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Osmangazi’de yarın seçim varmış gibi hazırlık yapıyor.

Geçici olarak seçim zamanında kurulan Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) oluşturulmuş.

Başkan Cömez, “Arkadaşlarımız yarın seçim varmış gibi SKM için günlük, haftalık programlar hazırlıyorlar. Yönetimde asil yedek ayrımı yapmadan 136 mahallemizi tek tek dolaşıyorlar. Vatandaşla konuşup, onların ve mahallelerimizin sorunlarının çözümü için çalışıyorlar diyor.

Cömez’in verdiği bir bilgi daha var.

“Yeni dönemde bir de Osmangazi ilçede İstişare Kurulu oluşturuyoruz. Burada eski milletvekillerimiz, ilçe başkanlarımız, belediye başkanlarımız, mahalle başkanlarımız olacak. Kurul iki ayda bir toplanacak, zayıf ve güçlü yönlerimizi ele alacağız. 2023 için yoğunlaşacağız.

Cömez’den ayrıca gençleri siyasete katma adına da bir proje üzerinde çalıştıklarını öğreniyoruz. Onlarla sportif müsabakalar planlıyorlar. Amaç apolitik gençleri geleceğe ve ülke yönetimine hazırlamak. Buna ilave olarak gençlere ücretsiz drone operatörlüğü eğitimleri de verebileceklerini vurguluyor.

Sosyal sorumluluk projesi olarak da cezaevlerine barınan mahkum çocuklarını eğer izin alabilirlerse sinema, tiyatro vb. gibi etkinlikler için dışarıya çıkarmak. Bu mümkün değilse de sinemayı, tiyatroyu ve diğer etkinlikleri onların ayaklarına götürmek.

Cömez, “AK Parti Osmangazi olarak hedefimiz iyi işlerle anılmak diyor. Yine devletin sunduğu sosyal haklardan habersiz yurttaşlara da danışmanlık hizmeti sunmak istiyorlar. Örneğin; babadan maaş alma hakkı olduğu halde bunu bilmeyen ve başvuramayan yurttaşlara yardımcı olmak. Yine kırsalda daha verimli tarım yapılabilmesi için de Osmangazi ilçe Tarım Müdürlüğü ile ortak projeler üzerinde duruluyor.

Cömez sözlerini, “Osmangazi’de her 9 kişiden biri AK Parti üyesi. Her 6 seçmenden biri de AK Partili. Bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz diye bitiriyor.

Öyle anlaşılıyor ki, AK Parti Osmangazi teşkilatı 2023’e kadar hiç durmayacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X