İhsan Aydın
İhsan Aydın

Halkın arasındaki Vali

Köşe Yazısını Dinle

Vali Mahmut Demirtaş 3,5 yıl görev yaptığı Mardin’den Bursa’ya atandığı andan bu yana 5,5 aydır Bursa’nın yapımı süren projelerinde, caddelerinde, esnafın ve halkın içinde görüyoruz.

Sıradışı bir vali profili çiziyor.

Belediyecilik deneyimi de var. Mardin’de aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin de başkanlığını yaptı.

Şimdi Vali Demirtaş Bursa için çabalıyor.

Kentin yöneticileri ve milletvekilleriyle Ankara’da bakanlıkları ziyaret edip, şehrin gecikmiş projeleri ve yenileri için görüşmeler yapıyor.

Nitekim, bunun bir meyvesi olarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Bursa’ya 6 yeni okul, Sağlık Bakanlığı’ndan da bin yataklı yeni bir hastane koparılmış durumda.

Vali Demirtaş’ı dün Olay Medya’da ağırladık. İcra Kurulu Başkanımız Mehmet Ali İnan, yazar ve yöneticilerle bir araya gelen Demirtaş’ı çok dinç gördük.

Doğrusu, bunun Bursa için bir avantaj olduğunu düşünüyoruz.

Bursa’ya da iz bırakacağına inanıyoruz. Şantiye şantiye gezip ilin projelerini takip etmekten keyif alıyor.

“Vatandaşın istemediği hiç bir şeyi yapmam” sözününü altını çizmek istiyoruz. Belediyeciliğin de verdiği tecrübeyle böylesi bir ilke kararı var.

Mardin’den 3,5 yılda bir kuruşluk dahi kamulaştırma yapmadığını, kamunun arsa ihtiyacını imar düzenlemeleriyle elde ettiğini aktardı. Demirtaş, bu duruma Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in şaşırdığını anlattı.

 

Hızlı tren projesi ‘hızlı’ gidiyor

Bursa’da yapımı yılan hikayesine dönen ve 2011 yılından bu yana bitirilemeyen hızlı tren projesine de değinen Vali Demirtaş, “Hızlı tren projemizi hızlı gidiyor. İnşallah 2025 sonunda bitecek. Ayrıca projenin finans sorunu da yok” dedi.

Hızlı trenin Bursa’ya çok ciddi katkısı olacağını belirten Demirtaş, hem sosyal hem de iktisadı anlamda kente ciddi artı getireceğini de kaydetti.

Vali, “İnsanlar 1,5 saatte çevre illere ulaşabilecek. Hızlı tren hizmete girdiğinde insanlarımızı buralara araçlarıyla değil trenle gidecek. Çünkü oralarda da otopark  sıkıntısı var” dedi.

Vali Demirtaş, yapımı süren Emek-Şehir Hastanesi metrosunda da bundan sonra sorun olmayacağını ve hızlanacağını söyledi.

Bursa’ya 2007’de teftiş için geldiğini, ancak o gün annesinin vefatı nedeniyle geri dönmek zorunda kaldığını da hatırlatan Demirtaş şöyle devam etti:

“Bu kentin tarım, sanayi, turizm gibi önemli özellikleri var. Uludağ Alan Başkanlığı oluştu. Artık oranın imar çalışmalarına başlayacağız. Uludağ’ı 12 ay çalıştırmalıyız. Bunun yollarını arıyoruz. Uludağ’da spor kampları olmalı. Alan Başkanlığı hızlı kararlar alacak ve uygulayacak.”

Bursa’nın 16,5 milyar dolar ihracat yapmasını önemseyen Demirtaş, emek yoğun bir şehir olmasına rağmen kendisine bir kişinini dahi iş istemeye gelmediğini, bu duruma şaşırdığını anlattı.

Demirtaş, sadece bir kadının kızı için arkadaşlarından iş istediğini duyduğunu, onu da Toplum Yararına Çalışma Projesi’ne yönlendirdiğini, fakat kadının kızı için kadrolu bir iş istediğini ve kabul etmediğini ifade etti.

Vali, Bursa’nın katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğine de işaret etti.

Bursa’yı sağlık üssü yapacak yatırımlar

Demirtaş Bursa’nın sağlık yatırımlarına da değindi. Bursa’nın, geleceğin sağlık üssü olacağını ileri süren Vali Demirtaş, 1000 yataklı yeni hastane projesi için Orman Bölge Müdürlüğü bitişiğindeki 100 dönümlük alan ile Demirtaş’taki 450 dönümlük alan üzerinde karar kılacaklarını anlattı. Demirtaş, hastanelerin kentin bir bölümünde toplanmamaması gerektiğinin de altını çizdi. Vali Bey, yoğun bakım hastalarının artık dış hastanelere yönlendirildiğini, Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin yapımının ardından Çekirge Devlet Hastanesi’ni de yıkıp yeniden yapacaklarını dile getirdi.

Bursa’daki kamuya ait projelerin artık YİKOB bünyesinde oluşturulan uzman ekip tarafından ihale edilmeye başlandığını, burada açık, şeffaf bir süreç yürütüldüğünü aktaran Demirtaş, kentin derslik ihtiyacına ilişkin de şunları söyledi:

“Şu an 42 okul inşaatı devam ediyor. Depremler nedeniyle hasar alan 3 okulun güçlendirmesi sürüyor. Ayrıca, bakanlıktan 6 yeni okul sözü daha aldık. Özel okulların bir bölgeye yapılmaması kente dağıtılması gerek. Bu konuda Büyükşehir Belediyemiz de yeni özel okulların diğer ilçelere kaydırılması karı aldı.”

Vali Demirtaş, soru üzerine kentteki huzur operasyonların da iyi gittiğini, Bursa’da bu manada bir huzur sıkıntısı olmadığını da bildirdi.

Demirtaş’ı, merkezi hükümet ve yereldeki siyasi kadroyla da uyumlu bir çalışma sergilediğini görüyoruz.

Bundan Bursa’mız kazançlı çıkar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X