İhsan Aydın
İhsan Aydın

Harcamalara iştirak payı (HİP) artık zorunlu değil

Köşe Yazısını Dinle

Kamuoyunda Harcamalara İştirak Payı (HİP) olarak geçiyor. Daha çok, belediyelerin vatandaşa götürdüğü alt ve üstyapı hizmetlerin bir bölümünün sokak sakinlerinden tahlisini öngören yerel gelir türü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediye Gelirleri Kanunu’nun, Harcamalara Katılma Payı Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti.

O değişiklik de önceki gün Resmi gazetede yayımlandı.

Peki ne içeriyor yeni düzenleme?

Belediyeler, sokak ve caddelere götürdükleri kanal, su, yol, tretuvar, asfalt, kaldırım vb. gibi hizmetlerin maliyetinin üçte birini bina sahiplerinin cephe ve emlak rayiciyle hesaplayıp üçte bir oranında tahsil ediyordu.

Bu, yasa gereği o sokağa ötürülen hizmetin üçte birini almak anlamına geliyordu.

Fakat HİP, yani harcamalara iştirak paylarını kimi belediyeler tahsil etmezken, kimileri de mülk sahiplerini icraya vererek tahsilini deniyordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmelikte yaptığı değişiklikle HİP’i zorunlu olmaktan çıkardı ve ‘alınabilir hükmünü koydu.

HİP’leri tahsil etmeyen belediyeler için geçmişte Sayıştay denetimlerinde sorumlulara ve belediye başkanlarına zimmet çıkıyordu.

Artık bu hizmetlerin bedelini vatandaştan tahsil etmek zorunlu olmaktan çıkarıldı. Üçte bir kuralı da tamamen ortadan kaldırıldı, belediyeler bu hizmet bedelinini ya tamamını isteyecek ya da vatandaştan talep etmeyecek.

Yalnız bir istisna söz konusu.

Su Kanalizasyon İdarelerinin götürdüğü altyapı hizmetleri yine zorunlu olarak alınmaya devam edilecek.

Yani, BUSKİ’nin Bursa’da yaptığı altyapı hizmetlerinin bedeli alınmaya devam edilecek. Eskiden olduğu gibi su ve kanal harcamalarının üçte ikisi vatandaştan tahsil edilecek.

Vatandaşın daha evvel 4 yıl da ödeyebildiği HİP için süre daraltıldı. 2 yıl ve 4 eşit taksi hakkı getirildi.

Düzenleme belediye gelirlerinde bir azalmaya neden olabilir.

Zorunlu olmaktan çıkarılması belediyeler için bir handikap. Düzenlemeyle ayrıca harcamalara iştirak payı tahsilatındaki oran da binanı emlak ve arsa rayicinin yüzde 2’sine yükseltildi. Bu oran daha evvel yüzde 1 idi.

Vatandaş için bir rahatlama gibi gözükse de, belediyeler büyük oranda gelir kaybı yaşayacaktır.


Akta
ş söz verdiği parkı gönderip, monte ettirdi

Bursalı İlkokul öğretmeni İhsan Hoca, dijital ortamdan konuştuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan görev yaptığı Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Okçuoğlu Köyü İlkokulu’na oyun gurubu istedi.

Başkan Aktaş, o görüşmede söz verdi ve İhsan hocam hiç merak etme, bizzat ekip de gönderip monte ettireceğim dedi.

Ve o söz tutuldu.

Başkan Aktaş’ın ekipleri İhsan Hoca’nın okulunun bahçesine o parkı monte etti. İhsan Hoca’da görüntü çekip Büyükşehir’e gönderdi, çocukların mutluluğunu Bursa ile paylaştı.

Eksik olmasın, o görüntüleri dün Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Ferhat Murat kardeşim bize de göndermiş. Çocukların sevinci görülmeye değer.

Küçük bir masrafla, ülkemiz sınırına yakın bir bölgedeki çocukları mutlu etmek bu olsa gerek.

Miniklerin hepsi Başkan Aktaş’a teşekkür ediyor.  Bunu Bursa’daki güçlü bütün belediyelerimiz yapabilir.


MHP’den Ba
şkan Oktay Yılmaz’a 7 kalemde övgü

Belediye başkanları görevdeki iki yıllarını geride bıraktılar. İkinci yılın faaliyet raporları da meclislerde ele alınmaya başlandı.

Onlardan ilki Yıldırım Belediyle Başkanı Oktay Yılmaz’ın 2020 yılı faaliyet raporu oldu. Rapor önceki gün belediye meclisinde AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

MHP Grubu’ndan Başkan Oktay Yılmaz’a 7 maddelik övgü geldi ve kendisinini başarı buldukları açıklandı.

MHP Yıldırım İlçe Başkanı Halil İbrahim Bozkurt ve Grup Başkanvekili İhsan Bilgili’nin takdir ve övgüsüne mazhar olan Yılmaz’ın, ikinci yılın faaliyet raporunu da böylece MHP’li üyeler benimsemiş oldu.

Peki neydi o 7 kalem övgü?

MHP Grubu, Yılmaz’ın borçları 540 milyon liradan 360 milyon liraya indirmesini, sahip olduğu fabrikayla 164 bin ton asfalt üretip, bunun 69 bin tonunu Büyükşehir ve diğer belediyelere satmasını, Uyumayan Kütüphane ve Duaçınarı Sosyal Yaşam Merkezi projesini geliştirmesini, Mollarap’taki heyelan bölgesine 26,5 milyon liralık kamulaştırma harcama yapmasını ve dikey yolların açılması konusundaki çabasını takdirle izlediklerini vurguladı.

Bilgili, ayrıca Mevlana Kentsel Dönüşümü, İmar Kanununu 18. maddesindeki değişim ve salgın hastalıkla etkin mücadele konusundaki çabalarında dolayı da Başkan’ı kutladıklarını belirtti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X