İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

İHH’dan yoksullara TIR’lar dolusu iyilik

Köşe Yazısını Dinle

Onun ismini daha çok Gazze ablukasını kırıp, Filistinlilere yardım götürmek isteyen Mavi Marmara gemisiyle duyduk.

Haydut devlet İsrail’in uluslararası sularda 11 yıl önce gemiyi basıp, içindeki 10 yardım görevlisini acımasızca katletmesiyle dünya gündemine oturdular.

Mavi Marmara’nın altından çok sular aktı ama İHH, yani İnsani Yardım Vakfı dünyaya yardım götürmeyi hiç aksatmadı.

Örneğin; ağırlıklı un olmak üzere Bursa’dan dünyaya giden yardım TIR’ı sayısı bin 5’e ulaştı.

Olay’ın internet portalına konuk ettiğimiz İHH Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Teşkilatlanma Başkanı Bilal Aşkın ile konuşurken o yılları da hatırladık.

Peki, İHH bugün neler yapıyor?

İHH Bursa’da 2006 yılında dernek olarak faaliyete geçmiş. Şimdi vakıf bünyesine katılmış.

Önümüzde kurban bayramı var. Her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyadaki mazlum coğrafyalara kurban hissesi götürmek için çalışıyor. Hazırlıklar yapılmış.

Aşkın, bu yıl 65 ülke ve bölgede 80 bin kurban hissesi dağıtılacağını söylüyor. Kurban bağışlamak isteyenlerden bin 200 lira alınıyor. Bağışlar İHH’nın Kayhan’daki ofislerine, terminal yanındaki lojistik merkeze ve banka hesaplarına yapılıyor.

Aşkın, “Bu faaliyetin amaçlarından başlıcası o bölgedeki insanların kendilerinin hatırlandığını ve unutulmadığını hissettirebilmek. O bölgedeki kardeşlerimizle bir ümmet buluşması oluşturabilmek. Aynı zamanda onları motive etmiş olacağız. Osmanlı’dan sonra Müslümanlar parça parça, kendilerini unutulmuş hissediyorlar: Kimi yerde mazlumiyetleri var kimi yerlerde zulme uğramışlar kimi yerde asimle olan kardeşlerimiz var” diyor.

 

110 bin yetime bakıyorlar

İHH kurban dışında da önemli faaliyetler yürütüyor.

Örneğin; dünya genelinde 110 bin yetime bakıyorlar. Bunların 13 bini Türkiye’de. Bursa’da sahiplenilen yetim sayısı ise 300. Bir yetim için aylık 150 lira alınıyor. Yetimlerin eğitiminden sağlığına ve iaşesine kadar İHH ilgileniyor. Dileyen, yetim sponsorluk sistemi ile İHH hesaplarına aylık 150 lira yatırmak suretiyle bir yetimi sahiplenebiliyor.

Aşkın, “Niye, yurtdışındaki yetimlere sahip çıkılıp, yurtiçindekiler es geçiliyor diye eleştiri alıyoruz. Oysa bu doğru değil. Türkiye içindeki baktığımız yetimlerin oranı yüzde 10 dolayında. Bu arz talep meselesi” diyor.

 

Kadın kolları da çok aktif

İHH Bursa Şubesi’nin faal kadın kolları da var. Aşkın onları şöyle tarif ediyor:

“Kadın kollarımız da bizim olmazsa olmazımız. Çünkü gitmiş olduğumuz coğrafyalarda olsun, buradaki faaliyetlerde olsun, buradaki iç yetimlerle destekte bize yardım ediyorlar. Bütün faaliyetlerimizin içindeler, kurban faaliyetlerinde de destek oluyorlar, hayır çarşıları, kermesler yapıyorlar. Suriye’deki evlerimize ciddi destek oldular. Geçen yıl zeytin yağı satarak Gazze’ye destek verdiler. Kuş tek kanatla uçmuyor.”

 

Su kuyularıyla gelen sevinç 

İHH su kuyusu taleplerine yetişmede sıkıntı çekiyor. Aşkın, TRT’de yayınlanan Su Savaşları belgeselinin kendilerine olan ilgiyi artırdığını şu sözlerle anlatıyor:

“Gerçek ihtiyaç sahiplerini suya kavuşturmak için çabalıyoruz. İnsanların bazı duygularına dokunmak gerekiyor. O belgesel sonrası bize olan su kuyusu teveccühünden memnunuz. Su sevincini görünce yardımseverlerimizin desteği arttı. Bir su kuyusunun 90 metreye kadarki sondaj maliyeti 3 bin Euro. Şu an 30 bin lira civarında bir maliyeti var. Biz su kuyusunu çaktıktan sonra da uzun süre bütün tamir ve bakımını yapıyoruz. Su kuyusunu açarken iki tane birbirine kavgalı grup ve kabilenin tam ortasına açıp bunları barıştırmaya çalışıyoruz. Su kuyularını misyonerler kilise bahçelerine açıyorlar. Biz onu yapmıyoruz. Kabileleri birleştirme adına ortalarına açıyoruz.”

 

Kerpiç evlerde sırtlarını duvara dayayabiliyorlar

İHH savaş ve kaos yaşanan coğrafyalarda da kalıcı konutlar yapıyor. Şu an için proje devam ediyor. Aşkın bunu da şu sözlerle dile getiriyor:

“Buradaki hassas konu, biz bu konutları yaptıktan sonra ona sahip olan insanlar, ‘siz hiç yıllar boyu sırtınızı dayayacak bir yer olmadan yaşadınız mı’ dediler. Bu hiç kimsenin aklına gelmeyen bir şey. Evin içinde oturduğunda sırtını duvara dayamak. Biz bu işin öncüsü olduk. Şu an binlerce briket ev yapıldı.”

İHH Suriye sınırına kurduğu iki lojistik, iç bölgelerdeki bir merkezle de günde 2 milyon adet ekmek üretiyor. Ayrıca 650 liraya mal olan katarak ameliyatlarıyla da kapalı gözlere ışık saçıyorlar. Bir hizmetleri daha var ki, insani diplomasi sayesinde bugüne dek 2 bin esiri kurtarmışlar.

İyiliğin sınırı yok siz yeter ki isteyin. İHH buna güzel bir örnek.

   

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X