İhsan Aydın
İhsan Aydın

İlk iş kent anayasası

Köşe Yazısını Dinle

ANAP’lı Erdem Saker döneminde hazırlanıp kabul edilen Bursa 2020 yılı Çevre Düzeni Planı geçerliliğini yitirdi. İli bir bütün olarak kapsayacak yeni bir Çevre Düzeni Planı’na ihtiyaç var.

Dün sabah, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’in Özlüce’deki basınla buluşmasına davetliydik.

Bozbey, geçenlerde projelerini açıkladığı için, kısa bir girişin ardından daha çok soru cevap üzerine geçen toplantı oldu.

Bozbey, Bursa’da kentiçi ve kentdışı sorunların farklılık gösterdiğine dikkat çekti. Merkezde  trafik, kentsel dönüşüm ve ekonomi öne çıkarken, ilçelerde farklı sorunların baş gösterdiğini, bunların başını da yine kötü ekonomik gidişatın çektiğini anlattı.

Bozbey, insanların zor ekonomik koşullarda yaşam sürdüklerini, gezdikleri yerlerde acıklı hikayelere tanık olduklarını, kırsalda insanların artık maliyetleri karşılayamadığı için ekip dikmekten de vazgeçtiklerini söyledi.

İlin kimi ilçeleri arasındaki gelişmişlik farklılıklarına da değinen Bozbey, 973 ilçesi olan Türkiye’de, Bursa’nın Büyükorhan ilçesinin 815. sırada yer almasını çelişki olarak yorumladı.

Merkezin en önemli sorunlarından birinin de depremsellik olduğunu, en son 1999 depreminin üstünden 25 yıl geçtiğini, ama Bursa’da deprem tedbirlerine dönük somut adımlar atılmadığını, mikro bölgelemeye geçilemediğini, fakat kendilerinin Nilüfer’de bunu başardıklarını anlattı. Bozbey kent merkezinde, hastane ve stadyum arasından geçtiğini tespit ettikleri yeni 95 kilometrelik fay hattına da dikkat çekti.

1 Nisan’da, 2050 Çevre Düzeni Planı için harekete geçeceklerini yineleyen Bozbey, buna paralel olarak da mikro bölgeleme çalışmalarının ardından belirledikleri 23 noktayı kentsel dönüşüme alacaklarını vaat etti.

Bozbey, İşe Bursa kent anayasasını yapmakla başlayacağız” diye konuştu.

Atatürk Spor Salonu sil baştan

Bozbey soru üzerine, Bursa’nın güçlü ve zengin bir şehir olduğunu, ekonomik büyüklükte 2. sırada yer alan Bursa’nın kimi projelerine Ankara’dan, merkezi hükümetten destek alma konusunda da geçmişte olduğu gibi ikili ilişkilerden faydalanacaklarını, israf projelerden kaçınacaklarını, projelerin bir kısmını kendi gelirleriyle bir kısmını da uluslararası finans kaynaklarıyla hayata geçireceklerini vurguladı.

Bursa’da Doğanbey projesini kimsenin kabullenmediğini de kaydeden Bozbey, “Neredeyse bizim üstümüze kalacak” diye konuştu.

Bozbey, işbaşına geldiklerinde Bursaspor’a sahip çıkacaklarını, şeffaf, hesap verebilir ve denetlenebilir bir yapıya kavuştuğunda kentin ve iş insanlarının buraya para da vereceğine inandığını söyledi. Bozbey, “Bursaspor ayağa kalkarsa Bursa ayağa kalkar” dedi.

Bozbey yine soru üzerine, Atatürk Spor Salonu’nun seyirci kapasitesinin azlığı nedeniyle projeyi gözden geçireceklerini de açıkladı.

Bozbey, göreve getirildiklerinde, ‘kent suçu’ işlemeyeceklerini, Bursa planlama ajansını hayata geçireceklerini, yine 27 akademik oda ile kentteki 3 üniversitesinin ve Büyükşehir’den temsilcilerin  yer alacağı bir akademik kurul oluşturacaklarını da kaydetti.

Bozbey sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz hem seçimi kazanacağız hem hizmetlerimizle başarılı olmak zorundayız. Biz bu kenti seviyoruz. İl ve ilçe örgütlerimiz de ilk kez bu kadar kazanmaya yakın olduğumuza inanıyor. Bursa’daki tüm çocuklarımızın gülümsemesi için elimizden geleni yapacağız.”

Belli ki, Bozbey’i sahadaki tablo umutlandırmış.

Dün CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ile milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Hasan Öztürk de Bozbey’i yalnız bırakmadılar.

Sahadaki gördüğü ilgi Aydın’ı umutlandırmış

Yerel seçime geri sayım sürerken adayların sahadaki yoğunlukları da artmış görünüyor.

Dün Olay Medya’yı ziyaret eden CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın’ı bir hayli iddialı bulduk diyebiliriz. İcra Kurulu Başkanımız Mehmet Ali İnan, gazetemizin yazar, yönetici ve editör kadrosu ile bir araya gelen Aydın’ı, sahadaki ilgi ve alakadan son derece hoşnut gördük.

Başarılı STK geçmişi, DAĞDER Genel Başkanlığı, milletvekilliği, belediye başkan adaylığı gibi tecrübesiyle Aydın’ın sokakta, gittiği her yerde seçmenle kolay diyalog kurduğunu biliyoruz. Bu avantajının da kendisini öne çıkardığı fark ediliyor.

Aydın, Osmangazi’de göreve geldiklerinde yönetim anlayışını değiştireceklerini, ulaşılabilir ve ulaşan bir yönetim anlayışını hayata geçireceklerini yineledi.

Ekonomik gidişatın kötülüğü, sokaktaki değişim beklentisi belli ki, Aydın’ı ve ekibini bu kez sonuca daha yakın hissettirmiş.

Bunu konuşmalarından ve rahatlığından anlayabiliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X