Hükümet seçim öncesi imar barışını TBMM’dn geçirerek yasalaştırdı.
Ancak imar affına kimi meslek odaları sıcak bakmıyor.
Bu konuyu Olay TV’de yapım ve sunumunu üstlendiğimiz Olay’ın İçinden programında İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ile konuştuk.
Başkan Albayrak merhum Turgut Özal döneminde de imar affının çıkarıldığını, fakat bunun gelecekte ülkeye büyük bir problem olacağını o dönemde de müşahede ettiklerini söyledi. Albayrak, 35 sene içinde 13 milyon adet kaçak konut oluştuğunu anlattı.
Albayrak şöyle konuştu:
“İmar barışı salt iyidir ya da salt kötüdür demek doğru değil. İyi yönleri olacaktır, belki bir kaynak yaratacak, ancak teknik olarak mahsurlu yönleri de var. Kaçak inşaat yapmış vatandaşla kurallar çerçevesinden ruhsat almış SGK primi ödemiş, proje yaptırmış, kat mülkiyeti harcı ödemiş bir vatandaşımızı hukuk önünde ruhsatsız yapı sahipleriyle eşitliyoruz. Bunun inanılmaz mahsurları var.”
Affın teknik yönleri tartışılmadan acele biçimde çıkarılmasını eksiklik olarak gören Albayrak şöyle devam etti:
“Odalara hiç sorulmadı. Ben, tüm kaçak yapıların kayıt altında olduğunu düşünüyorum, Hepsinin elektriği, suyu var. Sayısal olarak zapturapt altındalar. Bu af gelecekte ülkemize problem olarak geri dönecek.
Depreme dayanıklı olup olmadığı mal sahibinin sorumluluğuna bırakılıyor. Mal sahibi deprem uzmanı mıdır? Devlet sosyal devlet.
Binalar yıkıldığında sana yardım etmiyorum diyemez ki. Devlet sosyal sorumluluğundan bu şekilde kaçamaz. Bu çok büyük handikap ve açmazdır. Kırmızı çizgilerimizin olması gerekirdi.”
Affa olumlu olarak baktıklarında ise ekonomiye canlılık getireceğini kaydeden Albayrak, devletin kaybının daha çok olacağını da şu sözlerle hatırlattı:
“Af sayesinde 48 milyar liralık bir gelirden bahsediliyor. Devletin kaybı çok daha fazladır. Kaçak olanların sadece SGK primlerinin tutarı 11 milyar liradır. 13 milyon konutun yarısı kaçak olsa 6 milyon 500 bin konutun SGK primi 11 milyar lira tutar. SGK’ya para toplanmıyor.
Affedeceksek, diğer, hukuka yönetmeliklere kanuna uymuş vatandaşların seviyesine getirilmesi lazım. Bunun yapı denetim bedelleri alınamamış, KDV, vergi kaybı var. 200 milyar liradan çok daha fazla bir ekonomik kaybı var devletin.”
Kaçak inşaata hapis cezası koyup, ardından imar barışı, getirmeyi de çelişki olarak yorumlayan Albayrak sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Af kentlere doğru yansımayacaktır. Yeşil alan olmayacak, emsali 3-4 olan bölgeler affedilecek. Devlet vatandaşın önünden gitmesi lazım. Bu bir sosyal yara. İmar barışı umarım kentsel dönüşümün önünü açar. Eğer barış sağlanacaksa, yasaya, bu yapılar hiç bir şart öne sürülmeden kentsel dönüşüme dahil edilecek maddesi eklenmeliydi.”
Büyükşehir’den gençlik çalıştayı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bir süre önce gençlere dönük müjdeleri olacağını açıklamıştı.
Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Bursa’da bir Gençlik Çalıştayı düzenliyor.
Çalıştay bugün saat 10.00’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayacak.
Büyükşehir Belediyesi’nin gençlik projeleri geliştirmek amacıyla başlattığı çalıştayda farklı konularda değişik çalışma gurupları da oluşturuldu. ‘Medya ve İletişim’ başlıklı çalışma grubunun da yer alacağı çalıştayın sonunda bir bildiri yayınlanacak.
BİLDEF’in gecesi
Bursa’da örgütlü bulunan il derneklerini çatısı altında toplayan Bursa İl Dernekleri Federasyonu bu akşam 19.30’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir dayanışma gecesi düzenliyor.
BİLDEF Başkanı Mustafa Dursun, üyeleri arasındaki dayanışmayı geliştirmek amacıyla düzenledikleri gecede kuruluşundan bu yana kendilerine destek olan medya kuruluşlarına ve basın mensuplarına da plaket sunulacağını söyledi.
BİLDEF’in kısa sürede büyük yol aldığının altını çizen Dursun, bunda Bursa basınının katkılarının da yadsınamaz olduğunu sözlerine ekledi.