Türkiye’nin kanayan yarası olan plansız kentleşmenin ortaya çıkardığı tabloyu kayıt altına almak için başlatılan imar barışı uygulamasında ikinci bir süre uzatımı söz konusu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ulusal televizyon kanallarındaki açıklamalarıyla bu yönde beklenti içinde bulunan vatandaşların yüreğin su serpti.
İmar barışına başvuru ve ödeme süresinin uzatılması için vatandaştan yoğun bir talep aldıklarını hatırlatan Bakan Kurum’un açıklamalarında, buna kayıtsız kalınmayacağına dönük ifadeler mevcut.
Beklenti uzamta yönündeydi. Geçenlerde de yine bu sütunlardan değindik.
Sadece uzatma değil, yurttaşın imar barışı bedellerinin ödemesinde de taksitlendirme talebi var. Sanki bu pek mümkün görünmüyor.
Karar 31 Aralık günü açıklanacak.
Sadece süre uzatımı mı olur yoksa bundan sonra başvuracaklar için ödemelerde bir taksitlendirme kolaylığı da sağlanır mı?
Bunu pazartesi öğreneceğiz.
Bakan Kurum’un da açıkladığı gibi şu ana dek ülke genelindeki başvuru sayısı 9,5 milyonu bulmuş. Ancak hükümetin 15 milyon dolayında bir başvuru hedefi var.
Yıl sonu itibariyle bunun üçte ikisi alınmış olacak.
Kamu bankalarının ödeme için haftasonu açık tutulacak olması da sevindirici.
Son ana dek ödeme için bekleyen yurttaşlara böylece rahatlık sağlanacak.
Elbette, yapı kayıt belgesi vermekle, milyonlarca ruhsatsız yapının ortaya çıkardığı sorunu çözmek mümkün değil.
Fakat, devletin elinde artık ruhsatsız yapıların sağlam bir envanteri bulanacak.
Yapı kayıt belgesi sahiplerine kentsel dönüşümlerde bir ayrıcalık tanınmalı ki, bu iş hedefe ulaşsın.
Depreme hazırlık amacıyla çürük yapılardan yılda 500 bin adet konutu dönüştürme hedefini yakalayabilmek için yapı kayıt belgesi sahibi yurttaşlara avantaj sağlanmalı.
Aksi halde, belge dolapta saklanacak bir kağıt evraktan öteye geçmez.
İMO’nun tespit ve uyarıları
Bu kentin olmazsa olmazlarından biri İnşaat Mühendisleri Odası’dır.
İMO Bursa Şubesi’nin çalışmalarını mesleğe başladığımız yıldan itibaren takip ediyoruz.
Dünkü basın toplantısını izleyemedik ama İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak kentin yönetenleri 2018’in son günlerinde bir kez daha uyarma ihtiyacı hissetmiş.
İMO’dan gelen elektronik postamıza düşen iletiyi incelediğimizde ciddi tespit ve uyarılara rastladık.
Başkan Albayrak’ın kentsel dönüşüm, depreme hazırlık, ulaşım ve inşaat sektöründeki krize dönük tespit ve uyarıları düşündürücü.
Bir süredir yapıcı eleştirileriyle kenti yönetenlere yol gösteren İMO Bursa Şubesi’nin yılsonu değerlendirmesinde özellikle kentsel dönüşümdeki yanlış uygulamaların sektör üzerinde olumsuz etkiyi artırdığına vurgu yaptığını görüyoruz.
Keza, depreme hazırlık konusunda da 1999’dan bu yana fay hatlarını konuşmaktan öte çok bir şey yapılmadığının altı çiziliyor.
Albayrak’tan, hazırlanan yeni deprem yönetmeliği için İMO’nun devre dışı bırakılmış olmasını da eleştiri var.
Beton örneklerindeki çip uygulamasını olumlu bulan Başkan Albayrak’ın, yapı denetim şirketlerine e-dağıtım sistemi getirilmesinin de denetimdeki aksaklıkları ortadan kaldıracağına işaret ettiğini anlıyoruz.
Peki, kentsel dönüşüm krizi ne olacak?
Başkan Albayrak Bursa’daki bu sorunu, ‘yık-yap’ olarak tanımlamış.
Ardından da, “dönüşümü deprem mi yapacak biz mi” sorusunu gündeme getirmiş.
Sektörde durgunluğa ve kentsel dönüşüm krizine bağlı yaşanan sıkıntının 400 genç mühendisi işsiz bıraktığının da altı çizilmiş.
Albayrak’tan bir de öneri var.
Yapımı süren ve yüklenici ile yaşanan sıkıntılar nedeniyle hizmete girişi sarkan T-2 hattının hafif raylı sisteme dönüştürülmesini teklif ediyor.
Bu aşamadan sonra yapılabilir mi?
Uzmanların soruna bakışı önemli.