İhsan Aydın
İhsan Aydın

İMO’dan sektöre acil destek çağrısı

Salgın, kamu kurumlarının, devlet yöneticilerinin, belediye başkanlarının, STK’ların odaların, medya mensuplarının çalışma düzenini de değiştirdi.

Galiba bundan böyle meslekte online basın toplantılarını daha sık göreceğiz.

Dün İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin sektörün içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirmek için online olarak düzenlediği basın toplantısına katıldık.

İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak koronavirüs salgını nedeniyle insanlığın zor bir sınavdan geçtiğine dikkat çekti ve her sektör gibi kendilerinin de bundan etkilendiklerini dile getirdi.

Şu anda pandemi nedeniyle kamudaki bin 500 mühendis dışında üyelerinin neredeyse tümünün işsiz olduğuna vurgu yapan Albayrak, şehirdeki salgının etkisini düşürebilmek için de inşaat sektörünün tedbir almak durumunda olduğunun altını çizdi.

Albayrak şöyle konuştu:

“Sektörde çalışanlarımız  zaman geçtikçe, ‘nasıl olsa bir şey olmuyor’ diye sosyal mesafe ve maske dahil hiçbir izolasyona dikkat etmemeye başlıyor. İnşaat sahalarında mesafe koymak kolay olmuyor. Özellikle salgın ve izolasyon konusunda iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yapılan bilgilendirmeler yeteri kadar bilinmiyor ve uygulanamıyor. Ciddi önlemler alınmalı.”

Albayrak, salgının yayılımını durdurmak için sektöre 10 maddelik önlem önerisinde de bulundu.

Sektörün ekonomik açıdan da durumunun iç açıcı olmadığını hatırlatan Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnşaat sektörü ülkemizin lokomotif sektörlerinden biridir. Hepimizin bildiği gibi sektör salgından önce de sıkıntılı bir süreçten geçiyordu. Birçok meslektaşımız işsiz. İnşaat sektörünün büyük bir kısmı mücbir sebep kapsamına alınmasına rağmen yapı denetim sisteminin kapsam dışında tutulması anlaşılabilir değildir. Bu şirketleri de kapsama alınmalı.”

Başkan Albayrak sektörün devletten diğer beklentilerini de şöyle sıraladı:

“Kredi Garanti Fonu ile düşük faizli finansman desteğine sektörün acil ihtiyacı var. Sektörümüzde çalışan işçilerimiz yevmiyeleri kesilmesin diye hastalığını dahi gizleyebiliyor. Ülkemizin kanayan yarası olan bu duruma pandemiden sonra da uygulanabilecek kalıcı bir düzenleme gerekli. Konut satışları durma noktasındadır. KDV oranları en az 2 yıl makul seviyelere çekilmeli, tapu alım-satım harç oranları da düşürülmelidir. Öteleme sonrası için mutlak surette yeni vergi düzenlemesine ihtiyaç vardır. Sektörün GSMH içerisindeki payı %9 oranında azalmıştır. Önlem alınmazsa düşüş 2020’de artacaktır.”

 

Konsey’den İstiklal Marşı’na davet

Bu yıl çocuklarımız ve ulusumuz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı buruk kutlayacak.

Evlerinde bayramı geçirecek olan Türk halkına Bursa Kent Konseyi’nden çağrı geldi.

Kent Konseyi, 23 Nisan akşamı saat 21.00’de tüm Bursalıları balkonlarından hep birlikte İstiklal Marşı’nı söylemeye davet etti.

Çağrıya Bursalıların balkonlara çıkarak, gür sesle karşılık vereceklerini düşünüyoruz.

 

Ali’nin bilgisayarı Davut Başkan’dan

Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’ı, Cumhur İttifakı’nın Bursa’daki tek MHP’li belediye başkanı olması nedeniyle de ilgiyle izliyoruz.

Gerçekten, kısa sürede ilçede önemli işlere imza attı. AK Partili Büyükşehir Belediyesi ile de uyum içinde çalışıyor.

Salgın sonrası atölyelerinde 100 bin maske üreterek halkına dağıttı.

Başkan şimdi de başka bir iyiliğe imza attı. Bilgisayarı olmadığı için derslerini EBA’dan takip etmekte zorlanan ve geçirdiği trafik kazası sonrası evinde eğitim gören Ali Acar’a dizsüstü bilgisayar hediye etti.

Yenişehir’in her sorunu ile ilgilenen bir başkan portresi çizen Aydın’ı ve ekibini kutluyoruz.

 

Nilüfer Belediyesi kendisi maske üretiyor

Pandemi, Türkiye’nin belediyelerini maske üretim merkezine dönüştürdü. Hemen her ilçede maske üretimi var. O kervana CHP’li Nilüfer Belediyesi de katıldı.

Başkan Turgay Erdem, Halk Evi’nde kurulan atölyede günlük 20 bin adet maske üretimine başladıklarını açıkladı.

Üretim için Tekstil Mühendisleri Odası ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün görüşleri de alınmış. Şimdi o maskeler Nilüferlilere ücretsiz dağıtılıyor.

Belediyelerimizin salgınla mücadeleye böylesi anlamlı katkılar vermesini takdir ediyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X