İhsan Aydın
İhsan Aydın

İşsize iş fırsatı sunan bir fuar

Köşe Yazısını Dinle

Devir değişti. Artık fabrikalar işçi arıyor. Oysa işsizliğin tavan yaptığı bir ülkede yaşıyoruz.

Milyonlarca kayıtlı işsizimiz var.

Bursa’da ise durum tam tersi.

Fabrikalar, işletmeler çalıştıracak eleman bulamıyor. Sanayicilerimiz yıllardır dillendiriyorlar. Fabrikalarımızın ara eleman sıkıntısı çözülebilmiş değil.

Dün şehrimizde Bursa İstihdam ve Kariyer Günleri zirvesi vardı. Merinos AKKM’deki açılışı izledik.

Bursa’da üretim yapan, faaliyet gösteren fabrika ve işletmelerden 274’ü stant açmış, eleman arıyorlar.

Başvurular da dijitalleşmiş. Çoğu işyeri için form doldurmanıza bile gerek yok. Firmanın barkodunu telefonunuza okutarak başvuru yapabiliyorsunuz.

7.kez Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, BTSO, Bursa Kent Konseyi ve BİKO işbirliğiyle dün başlayan ve bugün sona erecek zirve iş arayan hemşerilerimizin için büyük bir fırsat sunuyor.

Merinos’a uğrayıp başvurularını yapabilirler.

Hani bir atasözümüz var. İyi olacak hastanın ayağına doktor gelirmiş diye. İşte tam da öyle. İşsiz hemşerilerimizin ayağına da işletmelerimiz gelmiş. ‘Gel bizde çalış’ diyorlar.

Kentimizin köklü firmaları, zincir marketler, fabrikalar çalışacak eleman arıyor.

O halde, böylesi bir fırsat varken kimse işsizim diye dövünmemeli.

Büyükşehir Belediyesi’ni de kutluyoruz. İş ve işçi arayanları böylesi güzel bir zirve ile buluşturdukları için. Kentimizin kurumları, fabrikaları, işyerleri el ele vermiş, şehirde kimsenin işsiz kalmaması adına bir zirveye imza atmışlar.

İşletmelerimizi ve kamu kurumlarımızın yöneticilerini de tebrik ediyoruz. Onların çabasıyla  evine ekmek götüremeyen  hemşerilerimize yeni bir iş fırsatı daha sunulmuş oluyor.

İş beğenmeyip, boşta kalacaklara söylenecek sözümüz yok. Onlar seçici olmaya ve işsiz kalmaya devam edecekler demektir.

Çalışmak isteyen için böylesi bir alternatif var.

Umarız, hem işletmelerimiz hem de işsizlerimiz bu iki günlük zirveden kazançlı çıkarlar.

47 yıl sonra tamam dedi aday olmuyor

Muhtarlık artık angarya bir görev değil. Asgari ücret kadar maaşı var. Seçildiğin mahallede ve ilçede prestiji olan bir meslek.

Osmangazi ilçemizdeki Kayhan Mahalle Muhtarı İsmail Tamuroğlu 1977 yılında seçimle oturduğu koltuğu 1980 darbesine rağmen 47 yıldır koruyor. Tam 9,5 dönemdir koltukta. Bu yönüyle Türkiye’nin en kıdemli muhtarı olarak biliniyor.

“Türkiye’de benden başka kıdemli yok. Koltuğumuzu 35 yıllık eski aza arkadaşımın kızı, benim de azam olan Hayrunisa Şişkooğlu’na bırakacağım. Artık gözlerim görmekte zorlanıyor. Ama ona destek olmayı sürdüreceğim” diyor.

Önceki sabah Muhtar Tamuroğlu ile bir çay içim sohbet ettik.

Bursa belediye başkanlarından merhum Mustafa Eroğlu ile birlikte seçilmiş. Sonrasında Ekrem Barışık, Teoman Özalp, Erdem Saker, Erdoğan Bilenser , Hikmet Şahin, Recep Altepe ve Alinur Aktaş ile çalışmış. 1989’da Osmangazi ilçe olunca da  Erhan Keleşoğlu, Basri Sönmez, Hilmi Şensoy, Recep Altepe ve Mustafa Dündar ile teşviki mesai yapmış.

Kendisi aynı zamanda Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nun sağ kalan tek kurucu üyesi.

“47 sene 17 sene gibi gelmedi, akıp geçti. Artık başkaları da yapsın yeter” sözleriyle koltuğu devretmeye hazırlanıyor.

“Ben muhtarlığı kazandığımda maaşım 2 lira 25 kuruş idi. Şimdi asgari ücret maaş alıyoruz. Bizim dönemimizde BAĞKUR primimizi kendimiz ödüyorduk, şimdi devlet ödüyor. Bu kızımız kazanırsa arkasında olacağım. Muhtarlık yine sabah 08.30 akşam 18.30 arası açık olacak” diyor.

Tamuroğlu, ilk kez seçilecek muhtarlara da kapıdan giren herkese, sorunları çözülemeyecek gibi olsa bile, yapmak için çaba göstermelerini tavsiye ediyor.

Dile kolay.

47 yıl muhtar olarak devlete ve vatandaşa yardımcı olmak, mahallede sevilip, üst üste 10 kez seçilmek.

Meclis üyesi listeleri de kopmalara yol açar mı?

AK Parti’nin belediye başkan adaylarını tespit süreci büyük bir kaosa neden oldu. Bunu Bursa için söylüyoruz.

Aday yapılmayanların bir kısmı kendilerine Yeniden Refah Partisi’nde kapı buldu. Şimdi Büyükşehir ve 17 ilçe belediye meclis üyelikleri için de son rötuşlar konuyor. Bursa’da meclisler için AK Parti’ye binin üzerinde başvuru geldiği konuşuluyor. Mevcut üyelerin büyük bölümünün tasfiye olacağı, az kısmının devam ettirileceği, sürpriz isimlerin liste başlarına yerleştirileceği yönünde duyumlar var.

AK Parti, listeleri 20 Şubat’ta seçim kurullarına verdiğinde yeni bir aday krizi ile karşı karşıya kalabilir.

Bakalım meclisliler için de liste kaosları da olacak mı?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X