İhsan Aydın
İhsan Aydın

İstanbul Caddesi’ndeki kentsel dönüşümün devamı gelecek mi?

Geçmişteki aşırı göç baskısıyla imar kontrolü kaçan kentlerin düzensiz yapılarını modern şehre yakışır hale getirmek kolay olmuyor.
Kimseye sormadan, ruhsatsız olarak arsasına kat üstüne kat çıkan vatandaşlar dönüşüm görüşmelerinde her kata birer daire isteyince yap-satçı ve belediyeler işin altından kalkamıyor.
Dev birer köye dönen metropollerde plansız inşaa edilen yapılar bugün belediyelerin başını ağrıtıyor.
Ruhsatsız gelişen bölgelerde uygulanmak istenen dönüşüm modellerinden istenilen sonuç alınamıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi bir süre önce İstanbul Caddesi‘ndeki, Yeşilova Mahallesi sınırlarında kalan dev arsasını gelir ortaklığı yöntemiyle sattı.
Başka bir ifadeyle, kat karşılığı özel sektöre devredilen arsadan elde edilecek imalatların yüzde 47,5‘u Büyükşehir Belediyesi‘nin olacak.
Kent ortasında çöplüğe dönüşen bu arsadan Büyükşehir Belediyesi hiç elini sürmeden neredeyse ortaya çıkan kapalı mekanların yarısına sahip olacak.
Fakat, geçmişte kamulaştırma ve anlaşma yoluyla oluşturulmuş arsadan elde edilen bu mekanlar hangi yöntemle değerlendirilecek?
Osmangazi’de olduğu gibi serbest piyasaya, yani bölgede mülkü olmayanlara da mı satılacak yoksa semtte kentsel dönüşümü sürdürmek için vatandaşlara takas mı teklif edilecek?
Can alıcı soru işte bu.
Eğer Büyükşehir Belediyesi gelir elde etmek için açık ihale yöntemiyle kendisine geçecek daire ve dükkanları herkese satarsa semtin devamında dönüşüm için yeni alanlar nasıl elde edilecek?
Büyükşehir kendi uhdesindeki mülkleri bize göre bölgenin devamımda kentsel dönüşüm için yeni rezerv alanlar elde etmede kullanmalı.
Hele hele, daha topraktakyen, geçmişte aynı yöntemle elde çıkarılan Yunuseli‘deki eski Fen İşleri Şantiyesi arsasında olduğu gibi asla yükleniciye bırakılmamalı.
Bu yöntem uygulanırsa burada da dönüşüm değil sadece arsanın oluğu alan yenilenmiş olur.
Büyükşehir Belediyesi‘nin Yeşilova‘daki arsadan başlatacağı uygulama semtte de heyecan uyandırmış görünüyor. Vatandaş merakla buradaki projeyi konuşuyor.
O heyecan bitmemeli.
Yol yakınken devamındaki yurttaşlarla da görüşmelere başlanmalı.
Takas teklifiyle vatandaştan alınacak alanlar da yeni yükleniciler bulunmak suretiyle dönüşüme açılmalı.
Aksi halde, dönüşüm buradan başka yere sirayet etmeyecektir.
Burada başarılı bir model uygulanırsa İstanbul Caddesi‘nin tümü kolayca kentsel dönüşüme alınabilir.
Hatta başka ilçe ve semtlere de model olabilir.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş‘ın da aynı heyecanla, Bursa‘nın geneline örnek olacak bir modele sıcak bakacağını düşünüyoruz.
 

MHP’nin genç avukatları gelecek için umut veriyor
 
 
Siyasi partiler yönetim kadrolarında hemen her meslek grubundan isimler bulundurmalı.
Son yıllarda partilerimizin üst yöneticileri, milletvekilleri, il, ilçe başkanlıklarında hukukçuların ağır bastığını görüyoruz.
Hatta, milletvekili listeleri açıklandığında da avukat ağırlıklı bir sıralama yapılıyor.
MHP‘nin Bursa‘daki hukukçu yöneticileri de az bir rakam olşturmuyor.
Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, MHP il Hukuk Komisyonu ve ilçe yönetimlerinde görev alan avukatları önceki gün ilçesinde ağırladı.
MHP İl Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı Ahmet Doğu, MHP Yenişehir İlçe Başkanı Arif Eren‘in de hazır bulunduğu buluşmada Başkan Aydın 31 Mart yerel seçimlerinde partisinin hukukçularının kendisine verdiği destek için teşekkür etti.
Davut Başkan, hem Cumhur İttifakı hem de partisiyle bütünleşik bir görüntü sergiliyor.
Bu da son 1,5 yıldır herkesin dikkatini ilçesi Yenişehir’e çekiyor.

 

Büyükorhan’a iki meydan birden

Dağ‘ın saklı yüzü Büyükorhan ilçesinde iki meydan çalışmasının birden yürüdüğünü görüyoruz.
Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla ilçede belediyeye ait iş hanları yıkılarak  Çarşı Meydanı çalışması başlamıştı.
O proje şimdi yeniden hızlandırıldı.
Ayrıca yeni hizmet binası yanındaki Belediye Meydanı’nın yapımı için de düğmeye basıldı.
Başkan Korkmaz gelişmeyi hemşerilerine sosyal medya hesaplarından fotoğraflarla birlikte, “Çarşı Meydanı ve Belediye Meydanı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor” diyerek duyurdu.
Ayrıca paylaşımının altına da partisinin son yerel seçimde sıkça kullandığı “Belediye işi gönül işi” etiketini yapıştırdı.
İki proje tamamlandığında Büyükorhan tören ve etkinlikler için geniş meydanalara kavuşmuş olacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X