İhsan Aydın
İhsan Aydın

Kabuk değiştiren Yenibağlar semti

Köşe Yazısını Dinle

Popülizmle hoşgörülüp, göz yumulunca Bursa’da kaçak inşaatlarla dolu semtler doğdu.

Bugün devasa bir mahalleye dönüşen Osmangazi ilçesindeki Yenibağlar Mahallesi 90’lı yıllarda kaçak inşaat furyasının yaşandığı bir semt idi.

Burası sonrasında da Bursa’nın bir bakıma yükünü çekti.

Çöp depolama sahasından şehir mezarlığına kadar kentin her semtçe kabullenilmeyecek  tesislerine ev sahipliği yaptı.

O dönem Yenibağlar’daki kaçak yapılaşmaya dikkat çekmek için yaptığımız habere, gazetemiz,‘Yenibağlar Cumhuriyeti’ manşetini atınca, dönemin Osmangazi belediye başkanı merhum Basri Sönmez tarafından, cumhuriyet ifadesini anayasadaki tanımı dışında kullandığımız için hakkımızda Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Tabii ki, takipsizlikle sonuçlandı.

Yenibağlar tam da o başlığın atıldığı gibi o vakit elini kolunu sallayan herkesin rahatça kaçak bina yapabildiği bir bölgeydi. Ruhsatsız yapıların dolduğu Yenibağlar bugün için devasa bir yerleşime dönüştü.

Planlı gelişen diğer bölgeleri ise modern şehirleşmenin izlerini taşıyor.

Osmangazi Belediyesi burada 150 bin nüfuslu yeni bir semt planladı. Fakat, eski ruhsatsız yapı bölgeleri de hızla  dönüştürülmeli.

Dün Büyükşehir Belediyesi, Yenibağlar’ın yeni yapılaşma bölgesinde gençlik merkezi ve spor tesisini hizmete açtı.

Törene Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile birlikte gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konuşmasında yine CHP’ye verip veriştirdi.

Seçim öncesi sadece kendisinin Yenikent Katı Atık Depolama Sahası’nı kapatacağının sözünü verdiğini hatırlatan Aktaş, batıda Nilüfer’in Kuruçeşme Mevkisi’nde yeni bir katık atık ayrıştırma merkezi yapacaklarını, bunun da ihalesine kasım başında çıkacaklarını müjdeledi.

CHP’nin batıya yapılacak katı atık ayrıştırma merkezi için davalar açtığını ve hepsini kendilerinin kazandığını hatırlatan Aktaş, ayrıca anamuhalefet partisinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Hanlar Bölgesi dönüşümüne de red oyu verdiklerini yineledi.
Nilüfer
ve Mudanya gibi Bursa’daki CHP’li belediyelerin gençlere ve kentsel dönüşüme dönük çalışmaları olmadığını kaydeden Aktaş şöyle konuştu:

“Bizim 100’lerce şantiyemiz var. Dokunmadığımız yer yok. Birilerini burada tezvirat yapmalarına müsaade etmeyiz. Burası 30 yıl önce oluşmuş bir yer. 157 hektarlık düzenli depolamanın olduğu bu yeri dönem başında ben söyledim. Biz burayı kaldıracağız ve botanik parka dönüştüreceğiz dedik. Bursa’nın tüm çöpü burada toplanıp işleniyordu. Bu işi ben başlatmadım. CHP her yerde yaptığı gibi aynısını burada da yaptı. Onların yapmak gibi bir derdi yok, onların bozmak gibi derdi var. Önümüzdeki yılın ikinci yarısından sonra burayı çöp koymayı bırakacağız. Artık burası çöp kamyonların dolaştığı değil, çocukların koşturduğu, beyefendilerin yürüyüş yaptığı hanımefendilerin spor yaptığı bir yer olacak.”

Başkan Aktaş, doğudaki çöpün yüzde 35’ni dönüştürdüklerini, kalan çöpün yüzde 65’inden de metan gazından elektrik üretip para kazandıklarını ifade etti.

Yıl sonuna kadar gençlik merkezleri 20’ye çıkacak

Başkan Aktaş, gençlik merkezleri sayısının yıl sonuna kadar 14’ten 20’ye çıkarılacağını, Bursa’ya 40 da spor tesisi kazandırdıklarını söyledi. Aktaş burada gençlerin ders çalışabileceği, spor yapabileceğini, ayrıca  psikolojik danışmanların da yaş sınırı olmaksızın gelen herkese hizmet vereceğini de söyledi.

Başkan Aktaş, çatı üstlerine, binalara, su fabrikasına kurdukları yenilenebilir enerji santrallerinden 150 milyon liraya gelir elde ettiklerini, bununla da gençlik merkezleri, spor sahaları yaptıklarını bildirdi. Aktaş, toplu ulaşımı da her ay 100 milyon lira fonladıklarını açıkladı.

Aktaş son olarak, CHP’nin ‘yalanla’, ‘iftirayla’, ‘kışkırtmayla’ hedef saptırarak, vatandaşla kendilerini karşı karşıya getirmeye çalıştığını da ileri sürdü.

Törende konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Yenibağlar ve Hamitler bölgesinde belediye olarak yaptıklarını anlattı.

Macera Bursa Park ile birlikte 6 dönüm alanda 350 bin adet çiçeğin yer aldığı bahar bahçesinin, bitişiğinde masal bahçesinin yer aldığını, Yenibağlar ve civarında 150 bin nüfusluk alanın modern şehirleşme ilkeleriyle planlandığını vurguladı.

Dündar, planlı şehirleşmede hizmetlerin daha  az maliyete mal olduğunu da vurguladı. Dündar, açılan gençlik merkezi ile Hamitler Güneştepe ve Yunuseli’nin güzel bir tesis kazandığını da sözlerine ekledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X