İhsan Aydın
İhsan Aydın

Kar bir esaret değil barajların kaynağı

Köşe Yazısını Dinle

Anadolu’yu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu kar bassa, metreyi aşan boyuta varsa, İstanbullular kendilerine yağmadan kışın geldiğini kabullenmezdi.

Şimdi farklı bir durum var.

Anadolu’da ve Doğu’da yine aynı kar yağışı sürüyor ama son bir kaç gündür İstanbul’a düşen 10-15 santimlik kar kentliyi sıkıntıya soktu.

Televizyon ekranlarından izliyoruz. İstanbulun kent merkezindeki ulaşım aksları, otobanları adeta dondu. Metrobüsler, otobüsler çalışamaz hale geldi. Özel araçlar ve sürücüleri, tüm uyarılara rağmen çıktıkları yollarda mahsur kaldı.

Hasılı, İstanbul’da bir kar yağışıyla, yöneticilerin o meşhur sloganda vurguladıkları gibi, ‘her şeyin güzel olmadığı’ görüldü.

Oysa, biz biliyoruz ki, yaşattığı tüm sıkıntılara rağmen aslında kar temizlik, su kaynaklarımız için bir gereklilik, tarladaki ürünlerimiz için bereket demekti.

Bu açıdan kar yağışını asla esaret gibi görmemeliyiz.

Elbette, yaşamın olağan akışını bozuyor, alışkanlıklarımızı etkiliyor ama dibe vuran barajlarımız için bol kar yağışına da ihtiyacımız var. Çiftçimizin tarladaki ürününün bereketli olması için toprağa yavaş yavaş işleyecek kadar kar birikintisi gerek.

Yazı susuz ve kuraklık tehlikesi ile geçirmemek için kar yağışını dört gözle bekliyorduk.

Şimdi yağdı, yağmaya da devam ediyor.

Arayıp, kar bulamayan, yağmur bekleyen kentlerimiz için de bu son yağış büyük bir nimetti.

Bursa da aylardır yağmur ve kar bekleyen illerimizin başında geliyordu. Kentin iki büyük su kaynağı Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki durum yaz için tehlike sinyalleri veriyordu.

Çok şükür ki, kar geldi. Yağan kar, kentin suyunu sağlayan BUSKİ Genel Müdürlüğü yöneticilerini de sevindirdi.

Dün kurumun sitesindeki barajların doluluk oranlarına baktık. Yağış öncesi dibe vuran Doğancı Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 38’e, Nilüfer Barajı’nda ise yüzde 21’e yükselmiş. Kar yağışı devam ettikçe bu oran daha da artacaktır.

Beklenti bu yönde.

Tabi, bir de Uludağ’ın zirvesindeki kar yüksekliğinin de kalıcı olması şart. Bunun da mayıs haziran aylarındaki erimeyle birlikte kentin yaz ayındaki su ihtiyacına takviye olması beklenir.

ılan Hanlar Bölgesinin kış görüntüsü de etkileyici

Malumunuz, Bursa’da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da desteğiyle meşhur Hanlar Bölgesi’nde tarihi ortaya çıkarma çalışmaları yürütülüyor.

Dün sabah bölgeden geçerken, kamulaştırılan ve yıkılan alanın kış görüntüsünün de etkileyici olduğunu fark ettik. Hanlar Bölgesi ve Tophane yamaçlarını tümüyle ortaya çıkaran çalışmaların bu hali dahi yaz-kış Bursa’ya gelecek turistleri büyüleyecek türden.

Enkazın kalktığı alanın boş görüntüsü, bölgenin rahatladığını gösteriyor.

Cemal Nadir Caddesi’ne cephe binaların neredeyse tümü ortadan kaldırılırken, altta kalan son eklenti için ise geri sayım sürüyor. Mart’ta onun da yıkımı gerçekleştiğinde bölgenin düzenlemeye hazır hale gelmesi bekleniyor.

Hanları caddeden ve Tophane sırtlarından görülebilir hale getiren peyzaj düzenlemesinin de yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa’nın bu tarihi alanı, Türk cumhuriyetlerinden gelecek ziyaretçilerin de ilgi odağı olacağını düşünüyoruz.

Oda kongreleri hareketli Aksu’dan gövde gösterisi

İlimizdeki hem akademik meslek odaları hem de esnaf odalarında kongreler devam ediyor.

Bursa’nın en çok üyeye sahip esnaf odalarında Seyyar Pazarcılar Odası’ndaki kongre yarışı da hızlanmış görünüyor. Pazarcı esnafının iki meslek odası var. Onlardan biri gayri faal durumdaki Sebze ve Meyveciler Odası. Burada, eski başkanlardan Mehmet Çakman tekrar adaylık için sahaya çıkarken, en aktif durumdaki Bursa Seyyar Pazarcılar Odası kongresi de çift adaylı geçeceğe benziyor.

Burası için eski başkanlardan Bülent Gür yeniden nabız yokluyor, esnafı dolaşıyor. Oda’nın mevcut Başkanı Refik Aksu da aylardır esnafı ziyaret edip, toplantılar gerçekleştiriyor. Başkan Aksu’nun en son Mutlular Mahallesi’nde pazarcı esnafı ile  buluşması adeta gövde gösterisine dönüşmüş. Elektronik postamıza gönderilen fotoğraflara bakılırsa, Aksu esnaftan büyük bir destek almış görünüyor.

Pazarcı esnafının her iki odasının kongresinde de kıyasıya bir rekabet olacak gibi.

Kazananın pazarcıları en iyi temsil edecek, sorunlarını çözecek isimler olmasını diliyoruz.

Zira pazarcılarımız, hemen her hafta evlerimize taze sebze ve meyve ulaştırmak için yaz-kış büyük fedakarlıklar yaparak hepimize hizmet sunuyorlar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X