İhsan Aydın
İhsan Aydın

Kaynaksız vaat mahçup bırakır

Köşe Yazısını Dinle

31 Mart yerel seçimlerine şunun şurasında 19 gün kaldı. Adaylarımızın bir kısmı projelerini ve seçmeni etkilemeye dönük vaatlerini daha yeni yeni açıkladılar.

Sahada da bir yandan kıran kırana yarış var. Adaylar, seçmenin gönlünü çelebilmek için çabalıyor. Ramazan ayının girmesiyle birlikte artık siyaset çalışmaları iftardan sahura kadar uzanan bir periyoda yayılacak. Propaganda ve STK ziyaretleri biraz da ramazan ayının manevi atmosferine uyarak, zorunlu olarak geceye kayacak.

Herkes eteğindeki taşı dökmeye başladı. Adayların projelerini tanıttıkları toplantıların önemli bölümlerini izledik. Davet alıp gidemediğimiz adaylarımız da oldu. Onları da uzaktan izliyor, takip ediyoruz.

Belediye başkan adaylarımızın vaat listelerindeki  projelerin bir kısmını kendi bütçeleri ile gerçekleştirmeleri mümkün değil. Bunu daha çok büyükşehir adaylarında görüyoruz.

Keza, kendi bütçeleriyle zor kavrulan ilçe belediyelerimizin de Büyükşehir desteği olmadan büyük işlere kalkışmaları da kolay olmayacak. Açıkçası, Büyükşehir için merkezi hükümet, ilçe adayları için de Büyükşehir desteği şart.

Vaat ettikleri projelerin finansının hangi bakanlık ve kaynaklardan temin edeceğinin ön çalışmasını yapanlar, seçildiklerinde seçmene karşı da mahçup olmayacaklardır.

Finansı öngörülmemiş, çalakalem hazırlanmış vaat listeleri, seçilip görevi devraldıklarında, başkanlarımızı zorda bırakabilir.

Seçmen vaatleri 5 yıl boyunca takip eder ve sorgular.

Bu açıdan, gerçekleşmesi mümkün olmayan, finansında muhtemel sıkıntı yaşanabilecek projelerden ve vaatlerden kaçınmak gerek.

5 yılın sonunda vaatlerini bir kısmını finans sorunu nedeniyle gerçekleştirememek de başkanları sonraki dönem için dezavantajlı duruma düşürür.

 

Anadolu’da AK Parti adayları için çalışıyor

Bursa’nın önceki dönem Büyükşehir belediye başkanı ve AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Recep Altepe’e bu göreve atandıktan sonra yerel seçim için partisinin adaylarına desteğe devam ediyor.

Bir süre Bursa’da başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediye başkan adaylarının programlarına katılan Altepe, şimdi Anadolu’ya da açılmış durumda.

Bursa’dan yanına aldığı eski çalışma arkadaşları ile birlikte Manisa, İzmir ve Edirne’ye geçen Altepe’nin, AK Partili belediye başkan adaylarının propaganda çalışmalarında destek olduğu görülüyor. Gittiği şehirlerde geniş kapsamlı toplantılara katılan Altepe’nin, yerel yönetimlerde edindiği engin tecrübe ve deneyimiyle adaylara destek olurkan, halktan da partisi için oy istiyor.

İzmir-Gaziemir’de Doğan Deniz, Menderes’te Sinan Akdeniz, Manisa-Yunus Emre’de Mehmet Çerçi, Edirne-İpsala’da Mehmet Kerman, Keşan’da Mustafa Helvacıoğlu, Esetçe’de Cemal Deniz ve Yeni Karpuzlu’da Ufuk Atalay’ın seçim çalışmalarına katılan Altepe’nin gittiği yerlerde partisinin eski bakan ve milletvekilleriyle de karşılaşıp, birlikte çalışmalar yaptıkları görülüyor.

Altepe, uzun yıllara dayalı belediye meclis üyeliği ve ardından ilçe ve büyükşehir belediye başkanlığı görevleriyle bir çok partilide olmayan siyasi tecrübe avantajına sahip.

Şimdi bunu partisi için kullanıyor. Altepe’nin Bursa dışındaki siyasi çalışmalarında Mustafakemalpaşa’nın eski belediye başkanı Sadi Kurtulan da göze çarpıyor.

 

Dinçer Mudanya’da sürpriz yapabilir mi?

AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer, Mudanya’da parçalı bulutlu görünüme sahip CHP’den belediye başkanlığı koltuğunu devralabilir mi?

31 Mart yerel seçimlerinin sürprizlere çok açık bir sürece doğru ilerlediğini düşünüyoruz.

AK Parti’nin adayları en çok zorlandığı konulardan biri ülkedeki zor ekonomik gidişat. CHP ise kendi içinde bütünlüğü yitirdi. DEM ile yürütülen yarı açık ittifak ya da başka ifadeyle kent uzlaşısı çoğu kentteki adaylarını sıkıntıya soktu.

Mudanya’dan son zamanlarda buna dönük çok haber alıyoruz. Dinçer’in enerjik yapısı, gençliği, geçmişte Büyükşehir Belediyespor gibi gençlerin ve spor camiasının yakından bildiği görevle Mudanya’da Poyraz’ın Kızları’na büyük destek verdiğini hatırlıyoruz.

Seçim çalışması için gittiği her yerde sempatik tavırlarıyla 7’den 77’ye herkesin takdirini kazandığını gördüğümüz Dinçer’in burada CHP’ye bir sürpriz yaparak Mudanya’yı AK Parti’ye yeniden kazandırırsa şaşırmamak gerek. Mudanya’ya AK Parti Dinçer ile geri dönebilir.

Elbette buna Mudanya’nın kayıtlı seçmeni karar verecek. Fakat, sahadan buna dönük izlenim haberleri alıyoruz. Dinçer, gittiği her yerde Mudanya’yı, ‘Türkiye’nin imrendiği bir ilçe’ yapma vaadinde bulunuyor.

Merhum Hasan Aktürk sonrası Mudanya’yı alamayan AK Parti, Bursa’daki sahillere buradan da yeniden giriş yapabilir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X