İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu işbirliğiyle başlattığı, ‘Türkiye Muhtarları El Ele’ projesinin ilk ayağı geçtiğimiz hafta Doğu’nun incisi Van’da gerçekleştirildi.
Bursa’dan Marmara Muhtarlar Federasyonu’nu temsilen bir heyetin de katıldığı toplantının son derece faydalı geçtiğini öğrendik.
Dün sabah bir çay içimi ofisine uğradığımız Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Tuzpazarı Mahalle Muhtarı Ferruh Sevimgil, Van’ın güzelliklerini anlata anlata bitiremedi.
Aynı sözleri programa katılan Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Mandacı’dan da işittik.
Bölücü örgütle ilintisinden dolayı HDP’li başkanların görevden alındığı ve kayyum Vali ile kaymakamlar tarafından yönetilen belediyelerin Van’ı ve ilçelerini batı kentleri gibi modernleştirdiğini duyuyoruz.
İçişleri Bakanlığı da zaman zaman sosyal medya hesaplarından paylaştığı fotoğraflarla kayyumların yönettiği şehirlerdeki değişimi hatırlatıyor.
Bunlar gerçekten güzel gelişmeler.
Seçimle işbaşına gelen HDP’li belediye başkanlarının bölücü örgütle ilişkilerinin tespitinin ardından açığa alınmalarıyla birlikte belediye kaynaklarının tümünün Van halkının yararına kullanıldığı anlaşılıyor.
Bölücü örgüte aktarılan kaynakların Van’ın gelişimi ve modernleşmesi için kullanılmasıyla buraya gelen yerli yabancı turistlerin kentteki ve ilçelerdeki değişimi fark ettikleri söyleniyor.
Van insanının cana yakınlığı ve misafirperverliğine de övgüler düzen Federasyon Başkanı Sevimgil şunları söyledi.
“Van’da şehirleşme anlamında göz kamaştırıcı bir değişimi fark ettik. Yollar, parklar, kamu binaları, göl sahilindeki modernleşme dikkatimizi çekti. Aynı şekilde ilçelerde de şehircilikte mesafeler alınmış. Bunun kayyum başkanlar eliyle gerçekleştiğini öğrendik. Van halkı, ‘Bodrum’a değil, buraya gelin’ diyor. Ülkemizin bütün şehirleri böyle olmalı. İçişleri Bakanlığımızın projesinin Doğu-Batı illeri muhtarlarının kaynaşmasına büyük etkisi olacak.”
Buluşmaların devamı Sivas ve Hakkâri ile gelecek. Ardından doğu illerimizin muhtarları Çanakkale’de buluşacak. Hatta, Başkan Sevimgil bakanlık yetkililerinden, kurucu şehir olması hasebiyle toplantılardan birinin Bursa’da yapılmasını talep ettiğini de hatırlattı.
Bu arada Van programı için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım desteği sağladığı muhtarlara, konuk yönetici ve muhtarlara dağıtılmak üzere Osmangazi Belediyesi’nden de Bursa’yı ve Osmangazi’yi temsil eden hediyelerin verildiğini de ekleyelim.
İçişleri Bakanlığı’nın illerimizi ve muhtarlarımızı kaynaştırıcı projesi ülkemizin birlik ve beraberliği için son derece faydalı olacaktır.
Aktaş ve Yılmaz Türk Şehitliği’nde
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan programı dahilinde bu ülkeye giden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve beraberindeki heyetle Bakü’deki Türk ve Azerbaycan Şehitliği’nde dua ettiler.
Şehitlik ziyaretinin ardından Bakü’de akşam Avrupa Şampiyonası’nın Türkiye-Galler maçını da izleyen Aktaş ve beraberindekiler bugün yurda dönüyor.
Aktaş’ın bugün saat 15.00’te Merinos AKKM’de toplanacak Büyükşehir Belediye Meclis oturumuna yetişmesi ve başkanlık etmesi bekleniyor.
Aşılamada ne oldu da atağa kalkıldı?
Ne yalan söyleyelim, aşılama hızının birkaç gün önceki seyrine bakarak bu işin aylar süreceğini, hatta yıllara sarkacağını düşünüyorduk.
Fakat, ne olduysa oldu, sihirli bir el değmişcesine Türk halkı aşıya sarıldı.
Günlük aşılamanın bir milyonu aştığı ülkemizde hepimizi yeniden bir umut kapladı. Toplumsal bağışıklık için gerekli yüzde 60’lık orana yaklaşmak, hatta nüfusun tümünü aşılamak için bu hızla günde 1,5 milyon aşı yapılabilirse pandemi korkusundan kurtulmuş olacağız.
1 milyonu aşan Sağlık Bakanlığı güçlü altyapısı ile bu sayısı 1,5 milyona da çıkarabilir. Yeter ki, aşıya ilgi gösterelim.
Fabrikalarda toplu aşılama ve randevusuz vatandaşa da aşı yapılması bu işin itici gücü olacaktır.
İnşallah bu hız bir ay sürer ve toplumsal bağışıklık için gerekli sayı ve orana ulaşılır.