İhsan Aydın
İhsan Aydın

Keles’te bu yıl kiraz ve çörekotu yüz güldürdü

Köşe Yazısını Dinle

Yaz başında kimilerinin para yapmadığı gerekçesiyle ve artan ilaç, gübre vb. gibi girdi fiyatlarına kızıp ağaçlarını kesmeye başladığı Keles’te bu yıl kirazın rekor fiyata satıldığını görüyoruz.

Keles’in AK Partili Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avukat Ahmet Yaşar Akbey dün ziyaretimize geldi. Akbey aynı zaman BESAŞ Yönetim Kurulu ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Hukuk Komisyonu üyesi

Akbey elinde torbalarla odamıza girdi ve bize de Keles’in ihracat ürünü son turfanda kirazlarından getirmiş. İçinden bir de yine Keles yöresi sütlerinden yapılan taze peynir vardı.

Doğrusu insanın yemeye kıyamladığı iri cins, aroması son derece mükemmel kirazları İstanbul tüccarı bu yıl adeta kapışmış. Direkt ihracata giden Keles kirazı, iç piyasada da yüksek rakamlardan alıcı bulmuş.

Kirazın kilosunun 38 liralara kadar çıktığı ve kargo ile İstanbul’a bu fiyatlardan gönderildiğini öğrenmek sevindirici.

Akbey, Keles’te ortalama 25 liradan kapanan kiraz piyasasının bu yıl üreticinin yüzünü güldürdüğünü, hatta bir yetiştiricinin 200 bin liralık kiraz sattığını da ekliyor.

Diğer yandan, Başkan Aktaş ve beraberindekilerin hasadını yaptığı çörekotunun da bu yıl kilosunun 25 liradan satıldığı belirtiliyor.

Kelesli üreticilerimiz geçen yıl perişan olmuşlardı.

Dolu ve selin ürünlerini yok ettiği çiftçiler bu yıl artan talep ve fiyatlarla bir nebze olsun soluklandılar.

Akbey, Keles’in süt ürünleriyle öne çıktığını söylüyor. Fakat BESAŞ ürünlerinin pazarlanmasında sanki bir sıkıntı var.

Örneğin; Keles içinde BESAŞ süt ürünlerinin satılmadığını öğrendik.

BESAŞ süt ürünlerinin Bursa’da uzak-yakın ulaşmadık yer kalmaması gerekiyor. Bunun profesyonel bir dağıtım ağıyla yapılmaması üzücü. Benzer durumun Jeotermal AŞ. tarafından işletilen Muradiye Su ve Bursa Su için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Buraların pazarlama birimlerinin ticaret ehli, profesyonel ellerce yönetilmesi gerekiyor.


Akta
ş’ın ziyareti ilçeye moral oldu

Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Akbey’i dinlerken, önceki gün Başkan Alinur Aktaş’ın Keles’te bir dizi temaslarda bulunduğunu öğrendik. Milletvekili Osman Mesten, İl Başkan Yardımcısı Mustafa Yavuz, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, İlçe Başkanı Özcan Yeni ile birlikte 8 saat ilçede kalan Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’ın Oydas (Yazıbaşı) Mahallesi’ndeki çörekotu hasadına katıldığı, ilçede yapımı süren Çöp Transfer İstasyonu ile BUSKİ’nin Arıtma Tesisi inşaatını gezdiğini öğreniyoruz.

Aktaş’ın ev sahibi Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin’in talebi üzerine de ilçeye bir otopark yapma sözü verdiğini ve bürokratlarını bu konuda talimatlandırdığını da ekleyelim. Arıtma tesisinin eylül ayında hizmete girmesi bekleniyor.

Keles’in Büyükşehir’den dört gözle beklediği, yarım kalmış yatırımlardan biri de Kocayayla’daki bungalovlar.

Başkan Aktaş’ın bungalovların tamamlanması konusunda da bürokratlarına talimat verdiğini hatırlatalım. İlçe turizmine büyük katkı sağlayacak projenin yapımı, pandemiyle birlikte yaşanan mali sıkıntılar nedeniyle askıya alınmıştı.

Diğer yandan, Kocayayla’da Keles Belediyesi’ne ait sosyal tesiste de makul fiyatlara yeme içme hizmetinin verilmeye başladığını öğrendik.


Bey Saray
ı ayağa kalkar mı?

Bursa’nın turizminde pazarlanacak en önemli yapıtlardan biri olabilir. Ama ayağa kalkması gerekiyor.

Toprak altındaki Bursa Bey Sarayı ayağa kaldırılmayı bekliyor. Çok büyük çalışma ve kaynağa ihtiyaç var. Ama bir yerlerden başlamak gerekiyor. Bildiğim kadarıyla Londra’ya kaçırılan sarayın son parçalarından olan ana kapısını yurda getirmek için eski Başkan Recep Altepe döneminde bir girişim olmuştu.

Şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Bursa Bey Sarayı’nı ve çevresini ortaya çıkarmak için önce sempozyum düzenledi.

O sempozyum Müzeler Şube Müdürlüğü organizasyonuyla bugün, pandemi nedeniyle yüz yüze değil, çevrim içi başlıyor.

Bilim adamlarımızın bildirilerinin toplandığı, ‘Osmanlı Devletinin Yönetim Merkezi Bursa Bey Sarayı’ adlı kitabın dün Tophane Meydanı’nda tanıtımı vardı.

Sabah o toplantıyı izledik. Kitabı Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan ile Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu tanıttı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan da Bursa’nın  değerinin konuşulduğu ve kitabının tanıtıldığı toplantıya Ankara’da on-line bağlandı.

620 yıl cihana hükmetmiş bir imparatorluğun yönetim merkezinin belediye tarafından ayağa kaldırılması çabalarını isabetli bulan ünlü tarihçimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı, bunu geç kalmış bir girişim olarak görüyor.

Bir yerlerden başlamak şart.

Umarız meslek yaşamımızda bir Bursalı olarak bizlere de ayağa kaldırılmış Bursa Bey Sarayı’nı görmek kısmet olur.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X