İhsan Aydın
İhsan Aydın

Keles’ten çöp transfer istasyonuna itiraz var

Büyükşehir Belediyesi sınırları 17 ilçeyi kapsamına alınca buralardaki vahşi çöp depolamanın ortadan kaldırılması için proje yürütülüyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dire Başkanlığı’nca yürütülen projede epey mesafe alındı.

Kimi ilçelerde transfer istasyonları kuruldu ve çöpler Bursa’daki Hamitler Yenikent Katı Atık Depolama Alanı’na naklediliyor.

Kentin güneyindeki dağ ilçeleri için de şimdilik iki çöp transfer istasyon planlandı.

Bunlardan biri Orhaneli’nde yapılıyor. Buraya Büyükorhan ve Harmancık ilçesinin çöpleri de taşınacak. Oradan da Bursa’ya nakledilecek.

Diğer ise Keles’te hayata geçecek.

Ancak Keles’teki çöp transfer istasyonunun yerine itiraz var.

Dün elektronik postamıza Kıranışıklar Mahallesi’nden Raif Kaya isimli okurumuzdan ileti düştü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Keles Belediyesi’nin Kıranışıklar Mahallesi Alanlar Mevkii’nde 1988 yılında kamulaştırılan 120 dönüm alana çöp transfer istasyonu yapmak istediğini hatırlatan Kaya, buna karşı olduklarını vurgulamış.

Kaya devamında, buranın tarım arazisi olduğunu ileri sürerek şunları da hatırlatmış:

“Bu yer, 4 mahallenin ortasında, 20 mahallenin geçiş güzergahında ve iki mahallenin su havzası olan bir yer. Biz buraya kesinlikle çöp transfer istasyonu yapılmasını istemiyoruz.”

Bölgeden gelen diğer iletiler de bu yönde.

Durumu dün telefonla Ankara’dan ulaştığımız Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin’e sorduk.

Keskin, Kıranışıklar Mahallesi’nden böyle bir karşı çıkış olduğunu doğruladı ama tesisin çevreye zararlı bir proje olmadığını vurguladı.

Keskin şöyle devam etti:

“Buraya TIR’ların konteyner olanlarından araçlar yanaşacak. Sadece bir bina ve rampa yapılacak. Çöpler rampadan direk TIR’ın içindeki konteynere dökülecek. Çöpler TIR’ın içine döküldüğünde ağzı kapanacak, sıkıştırılarak bu şekilde Bursa’ya gidecek.”

Transfer istasyonunda kesinlikle dışarıya çöp suyu ve kokusunun çıkmayacağını dile getiren Başkan Keskin sözlerini şöyle tamamladı:

“Buraya yapılacak istasyon kesinlikle dışarıya, çevreye zararı olacak bir proje değil. Vahşi depolamayı son erdirmek için projelendirilmiş bir iş. Buradan çöpün suyu, seli Bursa’ya nakledilecek. Vatandaşımız tepki veriyor ama belediyenin yeri de değerlendirilecek. Şu anda ilçelerimizde vahşi depolama yapılıyor. Bu istasyon sadece Keles’e hizmet verecek.”

 

BURULAŞ Yunuseli otobüsünü unuttu mu?

Bugün başka bir okur iletisinden daha bahsedelim.

Geçen yıl kasım ayında Yunuseli’deki yetersiz toplu taşıma sistemini ve daha önceden planlanmış hattın yıllardır devreye alınmamasını gündeme getirmiştik. O yazımızın ardından BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar aramış, hattın en kısa sürede devreye alınacağını belirtmişti. Meğer, 4 ay geçmiş, henüz ortadan otobüs falan yok.

Haliyle, beklenti içindeki vatandaş da bu durumu bize yeniden hatırlatmış. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerindeki Prestij Modern konutlarında oturan Suat Oğuz isimli okurumuz, o hattın halen açılmadığını ve 4 bin kişinin mağdur olduğunu belirten bir ileti göndermiş.

Bakın okurumuz bize ve BURULAŞ yetkililerine o makalemizi nasıl hatırlatmış:

“İhsan Bey; ben kendi halinde büyük umutlarla Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı Prestij Modern’de ev almış, sırdan, vergisini ödeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. 2 Kasım 2019 günkü yazınızı okuduğumda çok heyecanlandım, buradan yeni bir otobüs hattı geçeceğini, Alparslan Türkeş Caddesi’nden Acemler’e seferler olacağını Burulaş Genel Müdürü Kürşat Bey, belediye başkanın talimatıyla buraya B17-B17/A hatlarına binemeyen öğrencilerin binebileceğini söylemiş, siz de bizleri bilgilendirmiştiniz.”

Okurumuz daha sonra sitelerini ziyaret eden BURULAŞ yöneticisinin buraya böyle bir hat açılmayacağına dair açıklama yaptığını da hatırlatmış ve şunları eklemiş:

“Nilüfer ilçesine, Hürriyet semtine yapılan ayrıcalığı biz de istiyoruz Bizler umut ettik, bekledik, lütfen bu işin sonucunu burada oturan 4 bin kişi görsün. İnanın otobüslere ailecek kimse binemiyor. Sanırım yetkililer burayı 20 sene önceki Yunuseli köyü zannediyor.”

Hem okurumuz hem de biz BURULAŞ’ın sözünü 4 ay sonra yeniden hatırlatıyoruz.

Sahi, ne olacak o hattın durumu?

 

Kazıklı Kooperatifi’ne hibe piyangosu vurdu

Bugün iletilerden başladık.Gelelim son iletiye.

Gürsu ilçemize bağlı Kazıklı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin yeni soğuk hava deposu projesine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan hibe desteği onaylandı.

TKDK, Kazıklı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 3.2 milyon lira hibe verecek. 6.4 milyon liralık projenin yüzde 50’si TKDK hibesi ile karşılanacak.

Buna ilişkin protokol önceki gün Kooperatifi Başkanı Ertan Erkoç, Yardımcıları Bekir Acar ile Ahmet Erdönmez ve TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun arasında imzalandı.

Doğru Açı Danışmanlık firmasının hazırladığı proje ile kooperatifin sebze meyve depolama hacmi 4 bin 500 metrekareden 13 bin 422 metrekareye yükselecek.

Başkan Erkoç, hibe desteğiyle yapılacak proje sayesinde kooperatifin kârlılığını maksimum düzeye çıkaracaklarını ve elde ettikleri geliri de yine ortaklarının faydasına sunacaklarını bildirdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X