Dün sabah Olay Medya yazar ve yöneticileri olarak Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’nın konuğuyduk.
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Özhan, Başkan Danışmanı Can Aydoğan ile Genel Sekreter Yardımcısı Hande Ceylan’ın da hazır bulunduğu buluşmada Bursa ele alındı.
Taykadın’da Ticaret Borsası tarafından yaptırılan Bursa Evleri’deki hizmet binasında konuklarını ağırlayan Matlı ile Bursa ve Borsa üzerine konuştuk.
Gördük ki, aslında Matlı’nın ve Borsa’nın derdi de Bursa.
Matlı aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Biliği Yönetim Kurulu Üyesi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çalışıyor. Haftanın en az 3 günü Ankara’da geçiyor.
TOBB’un, Ukrayna ile ticari ilişkilerin geliştirilmesinden de sorumlu temsilcisi.
114 üyeli Avrupa Ticaret Borsaları içinde Bursa’nın tek oluşuyla övünüyor.
Matlı, Türkiye’nin önemli bir kurumunda söz sahibi.
Bursa’da ise 20 meclis, 7 yönetim kurulu üyesi ve bin 30 üyelik Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı.
Başkan sohbete Bursa’nın hızlı tren sorunu ile girdi.
Kentin ne istediğinin önemli olduğunun altını çizen Matlı, tren konusunda Bursa olarak topyekun hareket etmek gerektiğini, kendisinin de TOBB’da bu amaçla girişimlerinin olabileceğini vurguladı.
Bursa Ticaret Borsası’nın 33 borsa içinde 16. sıraya yükseldiğine dikkat çeken Matlı, üye sayılarını 300’den binlere çıkardıklarını ancak olması gereken sayının 5 bini aşmaması gerektiğini de ifade etti.
Peki, Bursa Ticaret Borsası neler yapıyor?
Başkan Matlı’nın anlattığına göre 105 öğrenciye burs veriyor.
TOBB katkısıyla ihtiyaç sahiplerine mont, erzak paketi dağıtımı yapıyor. Ramazanlar da iftar yerine ise son gece sahur programı düzenliyor.
Ayrıca, Hamidiye Tarım Meslek Lisesi’ni BEBKA’nın 500 bin liralık desteğiyle ayağa kaldırmayı ve devralmayı planlıyor.
Yine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne organ nakil aracı hibe edilmiş.
Borsa’nın bir projesi daha var ki, o da kırsalı hareketlendirecek türden.
Orhaneli bölgesinde ise endemik bitki üretimi konusunda çalışılıyor.
Bursa Evleri’nden hizmet binası
Ticaret Borsası’nın Tayakadın ve Doğanbey bölgesinde epeyce bir gayrimenkulü var.
Eski Başkan Rıza Aydın döneminde belediyelerle protokoller yapıldı. Bunların bir kısmını derneklere, federasyonlara tahsis ettiler.
Borsa’nın kendisinin taşındığı Sivil Mimarlık Örneği yapılar ise eski Bursa Evleri örneklerine göre inşa edilmiş.
Ahşap ağırlıklı yapılarda göz kamaştıran mekânlar ortaya çıkarılmış. Burada ipekböceğinin geçirdiği evre fotoğraflarının yer aldığı sergi salonu bile açılmış. Başkan Çarşı’daki eski bina yerine burada çalışıyor.
Çarşı altındaki eski binada ise meclis salonu ve muhasebe servisleri kalmış. Matlı, bu eserlerin Borsa’ya kazandırılmasında emeği olan eski Başkan Rıza Aydın ve emeği geçen herkese teşekkürü de ihmal etmiyor.
Matlı’dan ekonomiye iyimser bakış
Matlı, ekonomi ile iç içe bir kurumun başında. Buraya dönük iyimser laflar ediyor.
Bursa’nın 81 il içinde GSMH’daki durumunun iyi olduğunu vurguluyor. Geçen yılki ekonomik sıkıntıları Bursa’nın şehir olarak kolay atlattığını, Anadolu’daki diğer şehirlerin zorlandığını belirtiyor.
“Türk İhracatçıları dimdik ayakta. Türk özel sektörü yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen hala çok dinamik. 2020’nin bundan daha iyi olacağını düşünüyorum” diyerek de iyimser bakışı perçinliyor.
Matlı’nın Türkiye Ürün İhtisas Borsası ve lisanslı depoculuk konusunda da heyecanlı gördük. Bunun daha da yaygınlaşması için çabalıyor.
Büyükşehir ile işbirliği başlamış
Borsa, şehrin kültür sanat ve turizm anlamında 365 gün canlı olması için de katkı koymak kararı almış.
Başkan Matlı bu yönde Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın başlattığı turizm hamlesine Borsa olarak kendilerinin de ortak olacaklarını ve katkı yapacaklarını söylüyor.
Başkan’ın çalışma grubu oluşturulması önerisini de not ettik. İçinde gazetecilerin de olacağı bu grubun Bursa için proje üretmesi hedefleniyor. Başkan bu konuda BTSO ile ortak harekete edememekten de yakınıyor.
Matlı’nın iletişim girişimlerini farklı yere çekenler olabilir.
Ama edindiğimiz izlenim, kente dair söyleyecek sözü olan herkesle çalışmaktan yana bir yaklaşım sergiliyor.