İhsan Aydın
İhsan Aydın

Kentsel dönüşümde yaz-boz mağduriyet

Siyasetçiler yerel seçim telaşından ama Bursa’nın kanayan yaralarından biri haline gelen kentsel dönüşüm krizinde ilerleme sağlanamıyor.

Kimi Akademik odaların yargıya taşıyarak çıkmaza soktuğu 0,50 emsal artış kararı artık uygulanmıyor ama buna bağlı olarak binaları yıkılan vatandaşların uğradığı mağduriyet de giderilemiyor.

Dün Ataevler bölgesinde dönüşüm projesi işine soyunan yüklenicilerden Ali Karasu aradı.

Anlaşma sağladıkları sitelerde yıkım sonrası gelişen hukuki, idari ve plan değişiklikler yüzünden projelere devam edemediklerinden bahsetti.

Bu konuda da oluşturulan komisyon aracılığıyla vatandaşı bilgilendirme ihtiyacı doğduğunu söyledi.

Peki ne var o bilgilendirme notunda?

Haklı olarak vatandaş hem yükleniciye hem de sitede bu işi üstlenen komisyon üyelerine projelerinin akıbetini soruyorlar.

İşte o bilgilendirmeden pasajlar:

“Bu inşaat için kentsel dönüşüm kararı alınmış, belediyenin 26.07.2017 tarih ve 2468 sayılı meclis kararı gereği yer sahipleri ile müteahhit kat karşılığı sözleşme imzalamışlar ve yasalar çerçevesinde binaların risk raporu alınarak yıkımı yapılmıştır. Sözleşmeden sonra plan değişikliği ile verilen haklar 2018/2185 tarihli mahkeme kararıyla iptal edilmiştir.”

Bu girişin ardından da gelişmeler şöyle özetleniyor: 

“Daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nin talebi ve Akademik odaların mahkeme gerekçesi nedeniyle 16.08.2018 tarihinde tekrar yüzde 20 civarında arsa terk edilerek ikinci bir plan değişikliği 16.08.2018 tarih ve 2121 karar numarasıyla onaylatılmıştır.”

Dönüşüm mağdurlarına şu bilgi de veriliyor:

“Yine Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetmelik değişikliğine gidilmiş, 0,50 emsal hakkı ve dubleks daire yapma hakkı da elimizden alınmıştır. Müteahhitlerle yapılan sözleşmelerde tarafımıza verilen ve kesinleşen plan değişikliğine göre proje çalışması yaptırılmış ve bu projeler sözleşmelere eklenmiştir. Verilen hakların bu kadar kısa sürede defalarca değişiklikle arsa sahiplerinin elinden alınması hem arsa sahiplerini hem de müteahhitleri mağdur etmiştir.”

Dönüşüm krizini çözümü için ilgililerden yeniden bir değerlendirme talep edilen açıklama şu ifadelerle sona eriyor:

“Çözüm bulma amacıyla gayret gösterilmekte ve inşaat bu nedenle beklemektedir. Bu durum Bursa genelinde 100’den fazla site için uygulanmış olup, ilgililerin yasal hakları dikkate alarak yeniden değerlendirme yapmaları dileğimizdir. Bu bilgilendirme Eğitimciler Sitesi yetkilileri komisyon ve Karasu İnşaat tarafından hazırlanmıştır.”

Büyük umutla yıkılan sitelerinin yerine dikilecek yeni projelerin akıbetini merak eden Eğitimciler Sitesi sakinlerine böyle bilgi verilme ihtiyacı hissedilmiş.

Ataevler’de yüzlerce ailenin bu hukuki engel nedeniyle kentsel dönüşüm işine girdiklerine de pişman olduklarını ve umutlarını yitirdiklerini düşünüyoruz.

Krizi çözmeye dönük Büyükşehir Belediyesi’nin, özellikle de Başkan Alinur Aktaş’ın iyi niyetli çabaları sürüyor ama maalesef bu açıklama da gösteriyor ki, Ataevler’de duran şantiyelerin yeniden faaliyete geçmesi daha epey bir zaman alacak gibi. 

 

Saklı cennetin taliplileri

 

Dağ bölgesinin saklı cenneti olarak tanımlanan Büyükorhan’da diğer ilçelerde olduğu gibi seçim heyecanı ve telaşı var.

Mevcut Başkan Hasan Taş’ın yeninden görev beklediği Büyükorhan’da tam 10 aday adayı daha çıktı.

Önceki gün AK Parti ilçe eski başkanlarından Ahmet Korkmaz ziyaretimize geldi. Korkmaz, Büyükorhan’a belediye başkanı olarak da hizmet etmek istediğini anlattı.

Yine 23 dev proje vaadiyle yola çıkan Armutçuk Mahalle Muhtarı Sadettin Çalı da ziyaretçilerimizdendi. O da Büyükorhan’ı istiyor.

Keza, bu ilçede bir de bölgenin tek bayan muhtarı olan Sevim Alkış var. Hacıahmetler Muhtarı Alkış da başkanlık koltuğunun taliplilerinden.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X