Türkiye’nin kanayan yarası çürümüş konut stokunu yenilemeye dönük çabalar sürerken, hükümet şimdi yeni bir adım daha atıyor.
Şehirlerdeki kentsel dönüşümün yeni yol haritasını dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıkladı.
Ülke genelindeki 6,7 milyon çürük yapının önümüzdeki 20 yıl içinde dönüşümü planlanıyor.
Yılda 300 bin konut yenilemeyi hedefleyen bakanlık, bunun 30 binini kendisi, 270 binini ise özel sektör ve belediyeler eliyle gerçekleştirecek.
Bakanlık bu amaçla kapalı olan Emlak Bankası’nın yeniden açarak özel sektöre ve belediyelere uygun faizli kredi sağlayacak.
Kentlerin yeni dönüşüm anayasasında önemli hükümler var.
Örneğin; şehirlerin tarihi doku ve deprem riskli bölgeleri ayrı ayrı dönüşüme tabi tutulacak.
Yatay mimarinin esas alınacağı dönüşümde 25 bin nüfusunun bulunduğu yerleşimlerdeki dönüşüm projelerine İLBANK’tan da kredi verilecek.
Yeni kentsel dönüşüm yol haritası AK Parti’nin 2019 yerel seçim manifestosu ile de uyuşuyor.
Bakan Kurum, 11 maddelik manifestonun 8’inin kendilerini ilgilendirdiğini ekliyor.
Dönüşümün yeni yol haritasını İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ile konuştuk. Albayrak dönüşümü hızlandırmaya dönük yeni planlamayı olumlu buluyor.
Yeni yol haritasının kendilerinin yıllar evvel gündeme getirdiği hükümler kapsamasının sevindirici, fakat geç kalmış bir adım olarak gören Albayrak, “3 yıl önce meslek odaları olarak dile getirdiğimiz parsel bazlı değil, bölge bazlı dönüşüm kararları alınmış olsaydı, bugün zaman kaybetmemiş ve hukuki sorunlarla karşı karşıya kalmamış olacaktık” diyor.
Yeni yol haritasında yılda 30 bin konutun devlet, 270 bin konutun ise özel sektör ve belediyelerce yapılacak olmasını da önemsediklerini hatırlatan Başkan Albayrak, özel sektörün önünü daha çok açıcı tedbirlere yönelinmesi gerektiğini vurguluyor.
Başkan, şu an Türkiye’nin kalkınmasındaki lokomotif sektörlerden biri olan inşaatın durumunun çok iyi olmadığını, bu sektörün yeni teşviklerle desteklenebileceğini işaret ediyor.
Albayrak’ın Bursa’yı yönetmeye talip olan belediye başkan adaylarından da bir isteği var.
Adayların kadrolarında daha çok mühendis, mimar, şehir plancısı ve teknik elemana yer vermelerini istiyor.
Meclis listesi heyecanı
Siyasi partilerimizin belediye başkan adaylarının belirlenmesinin ardından gözler şimdi meclis üyesi listelerine çevrilmiş durumda.
İlçe seçim kurullarına listelerin verilmesine artık kısa bir zaman kala partiler de son rötuşlarını yapıyorlar.
Dün bu kapsamda ziyaretimize AK Parti’den İnegöl Belediye Meclis üyeliğine aday adayı olan Dağ-Der İnegöl Şube Başkanı Hayati Takta geldi.
İlçenin öne çıkan STK’larından birinin başındaki isim olan Takta, meclis üyesi olarak da İnegöl’e hizmet etmek istediğini söyledi. İnegöl’de azımsanmayacak bir Dağlı nüfusunun bulunduğunu biliyoruz. Şubenin belediye ile ilişkileri de son derece uyumlu. AK Parti yöneticilerinin bu talebi değerlendireceğini düşünüyoruz. Takta, belediye meclisinde de temsil ettiği kitlenin lideri olarak İnegöl’ün gelişimine katkı koyacaktır.
Keza, yine ziyaretimize Yıldırım Belediye Meclisi’nin AK Partili üyesi ve adayı Şeyma Eryılmaz da geldi.
O da mecliste önemli görevler üstlenmiş. Bilgisayar yüksek mühendisi Eryılmaz, Divan Katipliği’nin yanı sıra Denetim, Plan Bütçe ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği gibi komisyonlarda görevler üstlenmiş.
Kadın ve çocuklara yönelik projeler geliştirmiş. Emzire odaları ve İŞKUR ile park anneleri projesi hayata geçirilmiş.
Yeni dönemde de 0-3 yaş grubu çocukların beyin gelişimleri için pedagoglar eşliğinde her mahalleye yayılacak projeler planladığını söylüyor.
Geçmişteki tecrübelerimiz ışığında ziyaretimize gelen meclis üyesi adaylarımızın heyecanını anlayabiliyoruz