İhsan Aydın
İhsan Aydın

Kırsalda GSM çekim sorunu had safhada

Köşe Yazısını Dinle

Abonelerinden hepsi milyonlarca lira kazanç elde ediyor. GSM şirketlerinin Türkiye genelinde 10 milyonlarca abonesi var.

Elinde cep telefonu olan herkes GSM şirketleri için altın yumurtlayan bir tavuk. Şebeke ister çeksin ister çekmesin onlar her ay düzenli olarak belirledikleri tarifeyi tahsil ediyorlar. Bir gün aksat, mesaj üstüne mesaj geliyor, biraz daha gecikirse bağlantıyı kesiyorlar.

Devlet de öyle…

Vergisini, peşin peşin alıyor. Şebeke sıkıntısı olan bölgeler için ise ağırdan alıyor.

Sistem kurulu, sadece para topluyorlar. Yeni yatırım yapan var mı bilmiyoruz ama hepsi ağırlıklı devlet altyapısını kullanıyor.

Fakat, çekim sorunu yaşanan bölgeler yıllardır kaderine terk edilmiş durumda. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın evrensel şebeke projesi de hedefine ulaşmış değil. Yeni Bakan Abdülkadir Uraloğlu’nun bu sorunu artık ülke gündeminden çıkarması gerekiyor.

GSM şirketlerinden çekmeyen bölgeler için kesilen cezalarla bizzat devletçe oluşturulan GSM şebeke yatırımlarında da somut bir ilerleme yok. Proje Bursa ayağında da bize göre yerinde sayıyor.

Kulağımıza gelenlere göre, bakanlığın Bursa’da da evrensel şebeke yatırımı için bir hazırlığı var ancak, o da 6 Şubat depremlerinden nasibini almış. Devletin tüm kaynakları deprem bölgesine kaydırılınca ülke geneli için planlanan 1000 dolayındaki ilk paket evrensel şebeke kurulum işi de şimdilik belirsiz hale gelmiş.

GSM operatörlerinin şebekeleri kırsal mahallelerde büyük bir sorun. Buraların altyapısının güçlendirilmesi gerekiyor. Ne devlet ne de operatörler Bursa’nın kırsalında artan şikâyetlere rağmen kılını kıpırdatmıyorlar. Şu devirde, adımlarımızın uzaydan kontrol edildiği bir dönemde Türkiye’deki GSM şirketlerinin kapsama alan sorunu çözülebilmiş değil.

Bursa’nın 17 ilçesi var ve kırsaldaki çoğu mahallesinde kimi GSM operatörlerinin şebekeleri pert durumda.

Bu konuda basit bir araştırmayla ilin kırsalındaki yüzlerce mahallede cep telefonu şebekesinden faydalanılamadığı öğrenilecektir.

Buna birilerinin el atması gerekiyor.

İktidar partisi Bursa milletvekilleri duruma el koymalı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilgili birimine evrensel şebeke kurulumlarının hızlandırılması, ilk bin paketlik kurulum için düğmeye basılması gerektiğinin ilgililerine hatırlatılması ve bu konuda bürokrasi üzerinde baskı oluşturmaları  bekleniyor.

Şikâyet gelen bölgelere bir an evvel müdahale edilerek, acil aktarma istasyonlarının kurulması artık kaçınılmaz hale geldi.

Sessiz kalmak GSM şirketlerinin işine yarıyor.

160 milyon TL harcanan köprü açılıyor

Bursa’nın kentiçi trafiğini rahatlatabilmek için yatay ve dikey yolların çoğaltılması gerekiyor. Ancak, bunun kolay olmadığı da bir gerçek. Kamulaştırma ve imalatlar büyük maliyetler gerektiriyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yıllara sari olarak kamulaştırma programına alıp yapımına başladığı bulvar açma çalışmalarında somut ilerlemeler göze çarpıyor.

Kentin güneyindeki çevre yolunu Doğu’da OTOSANSİT üzerinden Kestel’e bağlayacak güzergâhta büyük bir adım daha atıldı. Balıklıdere Köprüsü tamamlanarak kullanıma açılıyor.

Kısa süre önce Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile üstünden geçtiğimiz Balıklıdere Köprüsü bugün saat 11.00’de düzenlenecek törenle hizmete girecek. Başkan Aktaş bu köprü için 160 milyon lira harcandığını açıklamıştı.

Ankara Yolu’na alternatif bir ulaşım aksı olan yolun Kestel’e bağlanmasıyla birlikte kent merkezinde yeni bir kaçış noktası oluşturuldu.

Buna Ankara yolunda ileride yapılabilecek bakım onarım, asfaltlama vb.gibi çalışmaları için de ihtiyaç vardı.

Başkanlığa talip olanlar sahalara çıkmışlar gibi

Yerel seçim yaklaştıkça kimlerin niyetinin nerelerde olduğu az çok kendini belli ediyor. Bugünlerde kimi ilçelerimizde festival ve yöresel şenlikler var. Buraların katılımcı profiline baktığımızda, gönlünden belediye başkan aday adaylığı geçenlerin kendilerini bu tür etkinliklerde göstermeye başladıklarını anlıyoruz.

AK Parti ülke genelinde düğmeye bastı, süreci başlattı.

Bugünü, belediye başkan aday adaylığı ve meclis üyesi aday adaylığı gönlünden geçen teşkilat mensuplarının istifası için son gün olarak seçti.

İl ve ilçe teşkilatlarında görev yapanlar eğer başka bir göreve niyetli iseler, bulundukları görevlerden ayrılmaları gerekiyor. 17 ilçede bu kararla yerel seçim için nabız tutmaya başlayan AK Parti’nin işi sağlama aldığı anlaşılıyor.

Bakalım Bursa AK Parti’deki il ve ilçe teşkilatlarında kimler bir başka görev için istifa edecekler. Bugün netleşir.

Teşkilatlarda bir üst görev düşündükleri için istifa edeceklerin yerine yedeklerden veya dışarıdan atamaların yapılacağı da dillendiriliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X