İhsan Aydın
İhsan Aydın

Komşuda Türkçe haber kime battı?

Adamlar 1,5 yılda iki genel seçim birden yaptılar ama yenisine de göz kırpıyorlar.
Demek ki, komşunun siyasetçilerini kısa aralıklı seçimler kesmiyor.
 
İşsizliğin, yoksulluğun, yolsuzluğun, ekonomik ve siyasi krizin kol gezdiği ülkede sanki her şey bitmiş, Türk azınlığın anadilde günde 10 dakikalık haber yayınına kafayı takmışlar.
 
Komşu Bulgaristan bugünlerde, devlet televizyonu BNT1`de yayınlanan 10 dakikalık Türkçe haber yayın krizi ile çalkalanıyor.
 
Ülkeden gelen haberler, Türk azınlığın kazanılmış hakkının elinden alınması konusunda 7 Kasım`da kurulan koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren ırkçı partilerin konuyu bir teklifle kaşımaya başladıklarına işaret ediyor.
 
Hadi ırkçıları anladık, fakat bu işe taraftar gözüken Türk kökenli Bulgaristan Kültür Bakanı Vecdi Raşidov`un kendi ırkına, kendi diline karşı takındığı tavra ne demeli?
Başka ülkede olsa, kendi toplumu içine çıkmaz, tükürüğe boğarlar.
Raşidov, daha evvelki bakanlığı döneminde de Rodop Bülbülü olarak tanınan halk müziği sanatçısı annesiKadriye Latifova adına Kırcaali`de komünizm döneminde kurulmuş Türk Tiyatrosu`nu kapattırma girişimleriyle biliniyor.
Elbette seçimin hemen ardından gündeme getirilen bu teklif ülkeyi huzursuz edecek.
 
Zira halen Bulgaristan nüfusunun yüzde 10`u Türkçe konuşuyor.
Kriz, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu`na taşınması durumunda bu ülkeye ağır bir uyarı gelebilir.
GERB liderliğinde kurulan koalisyon hükümetine Reformcu Blok listesinden destek veren Hürriyet Şeref Halk Partisi Lideri Korman İsmailov`un da tıpkı muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) gibi Türkçe haber yayının kaldırılmasına karşı olduğu belirtiliyor.
HÖH, Türkçe yayını, `geri alınamayacak bir hak` olarak tanımlıyor.
 
Önümüzdeki günlerde komşuda siyasi kriz bu yüzden daha da tırmanabilir. Aşırı milliyetçiler tekliflerinde ısrar ederse belki de hükümet düşebilir.
Eğitim ve Bilim Bakanı`nın sağduyulu yaklaşımı, hükümetin genelinin ırkçılarla aynı çizgide olmadığını gösteriyor.
5 Ekim genel seçimleri sonrası Bulgaristan`da oluşan Parlamento aritmetiği sağlam bir zemin üzerine kurul değil.
 
Başta da vurguladık.
Ülkenin çözülmeyi bekleyen onca sorunu varken, azınlığın 10 dakikalık anadilde haber alma hakkının iptaliyle uğraşmak, bize göre abesle iştigaldir.
Allah`tan, Bulgaristan`da sağduyulu, gelişmelere geniş perspektiften bakabilen bir Cumhurbaşkanı var.
 
CEBELLİLER KONGRESİ
 
Bulgaristan`dan zorunlu göçle Türkiye`ye gönderilen soydaşların Bursa`da kurdukları yöre derneklerini de kongre heyecanı sardı.
Göç sonrası Kırcaali`nin Cebel ilçesinden Bursa`ya yerleşen soydaşların kurduğu Cebel Derneğiönümüzdeki 30 Kasım`da kongreye gidiyor.
Merkezi Yıldırım`da bulunan derneğin 5. Olağan Kongresi`nde Cebelliler yeni yönetimi belirleyecek.
Dr. Gürçay Cem`in Başkanlığı`nı yaptığı derneğin kongresi gelecek hafta pazar günü saat 15.30`da Barış Manço Kültür Merkezi`nde gerçekleşecek.
Dr. Cem, aynı zamanda Göçtürk Federasyonu`nun da Başkanlığı`nı da yürütüyor.  

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X