İhsan Aydın
İhsan Aydın

Kore ile Bursa arasında dostluk köprüsü olacak

Köşe Yazısını Dinle

Asya ülkesi Kore ile Türkiye arasında tarihe dayalı sarsılmaz bir bağ var. İki ülke birbirine değer veriyor. Güney ve Kuzey Kore’nin savaştığı 1950-1953’de Türkiye, Kore’ye ilk etapta 5 bin 90 asker gönderdi. Bunlar daha sonra 15 bine kadar ulaştı. Kore’de savaşan Türk askerlerinden 721 yaşamını yitirdi, 175’i kayboldu ve 234’ü esir düştü. Savaşlarda 2 bin 147 askerimiz de yaralandı.

Türk askerinin kendileri için çarpışması Güney Kore ile Türkiye’yi birbirine yaklaştırdı. Kore şehidi ve gazileri Türkiye ile Güney Kore arasında sarsılmaz bir bağın kurulmasını sağladı.

Şimdilerde o bağın daha da sağlamlaşması, karşılıklı kültürel değişim ve alışverişin yaygınlaşması için şehrimizde bir Kore Derneği kuruldu. Başkanlığını arkadaşımız Arzu Kırayoğlu’nun yaptığı Koreder’in dün basın toplantısını izledik.

FSM başındaki Korelee Restoran’daki toplantıda derneğin tanıtımı yapıldı. İlk etkinliği hakkında haberciler bilgilendirildi. Yönetimde değer verdiğimiz dostlarımız var. İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki başarılı görevinden tanıdığımız Havana Yiğitalp derneğin Genel Sekreterliği üstlenmiş. Kendisi devlet tarafından 6 ay boyunca dil öğrenmek için Kore’ye gönderilmiş.

Yönetimde Kerem Ekşioğlu Başkan Yardımcılığı, Didem ve Ziver Berkman da Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini üstlenmişler.

Toplantıda konuşan Başkan Kırayoğlu, Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin kültür,

eğitim, spor, turizm ve ticari olarak geliştirilmesi, zenginleştirilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl kurdukları derneğin iki ülke arasında her alanda köprü vazifesi üstleneceğini söyledi. Kırayoğlu bu amaçla Bursa ve Türkiye’deki Kore ile irtibatlı tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine gideceklerini anlattı.

Kırayoğlu, Güney Kore hayranlığından yola çıkarak kurdukları derneklerinin ilk etkinliğine cumartesi günü bu ülkenin İstanbul Başkonsolosu’nun Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği yöneticilerinin, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da katılacağını anlattı. Üç gün sürecek etkinlikler, yarın Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde Kore’de eğitim görmek isteyen öğrencilere dönük online seminerle başlayacak. Youngnam Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşecek seminerin moderetörlüğünü Genel Sekreter Yiğitalp üstlenmiş. Kore mutfağı, şehirleri, Antik Kore’den Modern Kore’ye geçiş gibi konuşmalar sergi ve film gösterimi de yer alıyor.

Dostlarımıza kolaylıklar diliyoruz. Gerçekten, iki ülkenin yakınlaşmasına katkı sunan yeni bir Bursa STK’sı olarak yola koyulmuşlar.

Güzel hedefleri var. Umarız hepsine ulaşırlar. Şehrimize ve iki ülkeye hayırlı olmasını diliyoruz.

Kentimizde hukuk eğitimi alan Eskişehirli genç girişimci kardeşimiz Merve Yıldız’ın eşiyle birlikte açtığı Korelee restoranda biz de ilk kez geleneksel çubukla Kore lezzetlerini tatma fırsatı bulduk.

Başkanların Bursa’da yalın zirve buluşması

Belediye hizmetlerinde yapılan tasarruf ve iyileştirmelerle Bursa Büyükşehir Belediyesi azımsanmayacak bir ek kaynak elde etti. Bu alandaki başarısı Türkiye’nin de dikkatini çekti.

Türkiye Belediyeler Birliği öncülüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bugün Merinos AKKM’de başlayacak olan Yalın Belediyecilik Sempozyumu’na TBB Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Vali Mahmut Demirtaş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, TBB Genel Sekreteri Hayri Barcalı, Konya Büyükşehir ve Dünya Belediyeler Birliği Başkanı Uğur İbrahim Altay, belediye ve özel sektör yöneticileri konuşmacı olarak katılacaklar.

İki gün sürecek sempoyzumunda yalın belediyecilik uygulamaları ve özel sektör örnekleri masaya yatırılacak. Bursa, belediyecilikteki tasarrufuyla Türkiye’ye model olmuş görünüyor.

Kestel pazarları için işbirliği

Bursa Seyyar Pazarcılar Odası ile Kestel Belediyesi arasında imzalanan protokolle artık bundan böyle ilçenin pazarlarındaki alışveriş daha da düzenli hale getirilecek.

Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, “Kestel pazaryerlerimizdeki alışverişin koşullarını iyileştirmek, hizmet kalitesini artırmak adına Kestel Belediye Başkanımız Önder Tanır ile pazaryerleri işletme protokolümüzü imzaladık. Şimdiden esnafımıza ve Kestel halkımıza hayırlı olsun” dedi. Aksu gösterdiği ilgi ve yaklaşım nedeniyle Başkan Önder Tanır’a da üyeleri adına şükranlarını sundu.

Odalarla belediyeler arasındaki protokollerin birden çok yararı var.

Denetim belediyenin yanı sıra esnafın üyesi olduğu kendi odası tarafından da sağlanmış oluyor. Çift taraflı kontrol mekanizmasıyla semt pazarlarındaki disiplinsizliğin de önüne geçiliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X