Haberi geçtiğimiz gün Olay Medya ziyaretinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş vermişti.
Başkan Aktaş, taşra ilçelerinden ucuz fiyata satın alınan ve kent merkezinde de çalışmak isteyen servis plakacılarla yıllardır yaşanan sıkıntının aşılması için bizzat ekibine talimat verdiğini açıkladı.
Ulaşım Daire Başkanlığı şimdi sorunu çözmek için formül arıyor.
Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu teklife ilçe S Plaka sahiplerinin yanaşmadıkları konuşuluyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği farkı ödemek suretiyle kent merkezinde de çalışmalarına izin verilmesi formülüne sıcak bakmayan S Plaka sahiplerinin, Bursa genelinde hiç bedel ödemeden, faaliyet göstermek istedikleri dillendiriliyor.
Dün konuyu Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Enver Karakoç’a da sorduk.
Karakoç, kendilerinin kent merkezinde çalışma izni bulunmayan ilçe S Plaka araçlarını bağlamaya ve gereği için Büyükşehir Encümeni’ne sevk etmeye devam ettiklerini anlattı.
Karakoç, ekiplerin düzenli kontrollerinde sadece geçen ay 300 ilçe S Plakalı aracı bağladığını, Encümen aracılığıyla kendilerine 269’ar liralı para cezası kesildiğini ve bir ay süreyle de trafikten men edildiklerini ifade etti.
Karakoç, kendilerine ikinci bir talimat gelene kadar taşra ilçelerinden verilmiş S Plaka araçları yasa gereği takibe devam edeceklerini de hatırlattı.
Bursa’da kaç servis var?
Büyükşehir Belediyesi kayıtlarına göre Bursa merkezde 3 bin 954, Gemlik’te 160, Mudanya’da ise 97 S plakalı araç bulunuyor. Bunlar yasa gereği kent merkezinde çalışabiliyorlar.
Taşra ilçesi olarak tanımlanan ve 6360 sayılı Bütünşehir Yasası öncesi ilçe belediyelerinden satın alınmış S Plakaların dağılımı ise şöyle:
İnegöl 469, İznik 158, Karacabey 415, Mustafakemalpaşa 128, Orhangazi 131, Orhaneli 142, Harmancık 100, Keles 65, Büyükorhan 78 ve Yenişehir 128.
Kent merkezinde çalışmalarına izin verilmeyen S Plakalı araç toplamı ise bin 814.
Büyükşehir Belediyesi bu araçların her birini ortalama 200 bin lira değerde kabul ederek ilçe belediyesine ödenen rakam düşüldükten sonra kalan kısmın Büyükşehir’e yatırılması durumunda Bursa genelinde çalıştırılmalarına sıcak bakıyor.
Fakat aynı formül eski Başkan Recep Altepe döneminde de düşünülmüş, ancak Ulaşım ve Hukuk komisyonları hukuki bir dayanak bulunamamıştı.
Sorunun çözülmesi için şimdi hem servisçiler hem de Büyükşehir Belediyesi ile çalışan bir avukatın devrede olduğu dillendiriliyor.
Bursa trafiğinde halen merkez ve tüm ilçelerden alınmış 6 bin 25 adet S Plakalı araç dolaşıyor.
Başkan Aktaş, kucağında bulduğu problemi çözmek için devrede olsa da olayın hukuki boyutu düşündürüyor.
Merkezdeki plaka sahiplerinin bu kez bulunan formüle karşı çıkabilecekleri belirtiliyor.
Müthiş bir rantın döndüğü plaka sektöründe gerçek esnaf bir yana, bu işe yatırım için girmiş onlarca rantiyeciden bahsediliyor.
Sorgun Etnospor’da
Keles’in süt ürünleriyle ünlü Sorgun Mahallesi 9-13 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Yenikapı’da gerçekleştirilecek Etnospor Kültür Festivali’nde Bursa’yı temsil edecek.
Dün ziyaretimize Sorgun Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muharrem Ulutaş geldi.
Dernek olarak bu yılki festivalde Bursa’yı temsil görevinin Dağ-Der tarafından kendilerine verildiğini anlattı.
Dünya Etnospor Konfederasyonu’nca düzenlenen festivalde Türkmen-Yörük geleneğinin sembollerinden olan çadır açacaklarını ve kültürlerini sergileyeceklerini anlatan Başkan Ulutaş, ayrıca kendilerinin de Sorgun’da 6 Mayıs tarihinde muhtarlık ve kooperatif arıcığıyla 668 yıllık hıdırellez geleneğini canlandıracaklarını aktardı.