İhsan Aydın
İhsan Aydın

Kurumlar ve siyasetteki uyumdan Bursa kazanır

Köşe Yazısını Dinle

31 Mart yerel seçimleri sonrası ortaya ilginç bir tablo çıktı. Bursalılar, kenti yerelde CHP‘nin yönetmesini istedi. Merkezde ise zaten AK Parti iktidarı var.

Fakat, yine yerelde CHP‘yi denetleme yetkisini de AK Parti‘ye bıraktı. İlin yerel parlamentosu konumundaki Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluk AK Parti‘ye verildi.

Dolayısıyla Bursalılar hem CHP hem de AK Parti‘ye, ‘Kente birlikte uyum içinde hizmet edin” mesajı verdi.

Biz sandıktan çıkan sonuçtan bunu okuyoruz.

İlk izlenimler de son derece olumlu.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Mustafa Bozbey‘i rahatlatıcı kararlar çıkması bunun işareti.

Elbette encümen, ihtisas komisyonları ve başkanlık divanında AK Parti siyasi üstünlüğünü gösterse de, başkanlık CHP‘de.

İki erkin de farklı yetkileri var. Büyükşehir Belediye Meclisi‘nde başkana borçlanma yetkisi verilmesinde AK Parti, CHP‘ye jest yaparken, önceki dönem başkanının faaliyet raporunun oylamasında da CHP bu kez olumlu oy kullanarak AK Parti‘ye jest yaptı.

Keza AK Parti Bursa milletvekilleri ve 9 ilçe belediye başkanının Başkan Mustafa Bozbey‘i makamında ziyaret etmesi de başlangıç için umut verici görüntüydü. Nitekim Bozbey’in 17 ilçeyi kucaklayıcı ilk açıklamalarının da altını çizmek de fayda var.

Son olumlu görüntü ise Vali Mahmut Demirtaş Başkanlığı’ndaki İl Koordinasyon Kurulu toplantısından geldi. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilçe belediye başkanları, kaymakamları, kurum amirleri kentin sorunları ve çözüm yolları için buluştu.

Bursalıların verdiği mesajı hem CHP hem de AK Parti iyi okumalı.

Bu görüntüler yarın çatışmaya döndüğünde bunun da sandığa yansıması ağır olur. AK Parti‘den sıcağı sıcağına yapılan açıklamalar da gelecek adına sevindiriciydi. Kent yararına olan her şeye destek olacaklarını duyurmuşlardı.

Seçim öncesi iki tarafın da yaptığı keskin açıklamalar, söylemler, ithamlar geride kalmalı. Çünkü;

Bursa iki taraftan da kente hizmet bekliyor. Kavga ve çatışma değil.

Umarız uyum devam eder. Aksi halde kaybeden Bursa ve Bursalılar olur.

Hem CHP hem de AK Parti‘ye bu konuda büyük sorumluluk düşüyor.

Değişim uzadıkça işe başlamak da sarkıyor 

Yerel seçim sonuçlarına sanırız her iki parti de hazırlıksız yakalandı. Biri kaybetmeyeceğini sandı, diğerinde kazanmak için umut vardı ama kadrolar net değildi.

31 Mart seçimlerinde AK Parti Büyükşehir Belediyesi‘ni kaybedince şok yaşadı. Ellerindeki anketlerin çoğunda hep öndeydiler. Keza, CHP de anketlerle alacağını umuyordu ama 2019‘da da benzeri bir durum yaşanmış ve kaybetmişti.

Seçimin üzerinden bir aya yakın zaman geçti. CHP henüz Büyükşehir Belediyesi‘nde ve iştiraklerinde tam hakimiyeti sağlayamadı.

Değişim işi uzadı.

Birimlerin, şirketlerin başına geçecek yöneticilerin gelmesi sarkınca işler aksadı, buralarda faaliyetler durdu.

Bursa‘nın zaman kaybına tahammülü yok. Kimler koltuğa oturacaksa daha fazla uzamadan bir an evvel  işe başlanmalı. Yasal süreçler ve beklenen başka gelişmeler olabilir ama Bursa‘nın yürüyen işleri aksamamalı. Kentin projeleri siyasi kadro değişiminden olumsuz manada etkilenmemeli.

Bursasporluların umut bağladığı Bozbey kimleri devreye sokacak?

Bursa‘nın en önemli markalarından biri Bursaspor. Ama o artık 3. Lig‘e de düştü. Süper Lig‘den düştükten sonra bir daha toparlanamadı. Hesapsız kitapsız transferler, borçlanmalar, bir türlü gelmeyen sportif başarılar takımı her geçen yıl küçülttü. Bu sezon da artık 3. Lig‘e düşüşü netleşti.

1,5 milyar liralık borçla ayağa kalkması da mucize.

Ancak göreve gelen CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey hem seçim öncesi hem de sonrası yaptığı açıklamalarla taraftara büyük umut pompaladı.

Şimdi o umudun gerçekleşmesi için girişimler var. Ortada bazı isimler dolaşıyor. Kulübü ayağa kaldırmak için yeni bir ekip oluşturulacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey de o ekibe tam destek sağlayacak.

Bursaspor‘un 1,5 milyar liralık borç yükünün altına girecek olanlar umarız bu rakamı daha da büyütmeden takımı düzlüğe çıkarırlar. Gelen her yönetim bir şeyler yaptı ama maalesef sonuç ortada.

Bu şehrin takımı Süper Lig‘de olmak zorunda. İşbaşına gelecek ekip bunu başaramayacaksa hiç yola çıkmamalı.

Kısa, orta ve uzun vadeli programla Bursaspor ayağa kalkmalı.

Kentte konsensüs sağlanırsa, bunun başarılacağına inanıyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X