Kütahya, Türkiye’nin en huzurlu kentlerinden biri. Bu ilimizin Bursa’da binlerce insanı yaşıyor. Bu rakam İnegöl’deki Kütahyalılar ile birlikte 26 bini bulmuş.
Aş ve iş için şehrimize göç etmiş Kütahyalıları Bursa’da bir STK temsil ediyor. 800 üyeleri var.
Bursa Kütahyalılar Derneği Başkanı Beyhan Gündüz Olay Medya’da konuğumdu. Dernek olarak yaptıklarından bahsetti. Yılda en az 60 faaliyet düzenlediklerini anlattı.
Derneğin sosyal sorumluluk projeleri almış başını gitmiş.
Her cuma Kent Meydanı’ndaki dernek merkezlerinde en az 300 kişinin katıldığı Yaren Gezeği düzenliyorlar.
Yılda iki kez AMATEM’de tedavi gören çocuklara ve yaşlıların ayağına gidip mangal partisi ve konser yapıyorlar. Gündüz, benzer uygulamayı zaman zaman polis noktalarında da gerçekleştirdiklerini anlatıyor.
Pazartesi Türk Sanat Müziği, salı kadınlar matinesi, Tür Halk Müziği dinletisi, perşembe TSM dinletisi düzenliyorlar.
Haftasonu ise yeri olmayan köy derneklerine merkezlerini etkinlik için tahsis ediyorlar. Dar gelirli ailelerin düğün, nişan ve kına cemiyetleri için lokallerini ücretsiz veriyorlar.
Başkan Gündüz, “Biz tabela derneği değiliz. Bakın yine bir projemiz var. ONKODAY ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte de sosyal sorumluluk amacıyla kanser hastaları yararına bu akşam saat 19.00’da Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde konser vereceğiz” diyor.
Yöre sanatçısı bir hayli fazla olan Kütahyalılar Bursa’da kenetlenmişler Hem kültürlerini yaşatıyor hem de bir çok derneğin yapamayacağı sosyal sorumluluk projelerine el atıyorlar.
Gündüz’ün STK’lardan sorumlu yöneticilerden bir beklentisi var.
O da, ilgili kurumların çalışan, etkinlik yapan, kültürüne sahip çıkan ve sosyal sorumluluk projeleri üreten derneklerin bizzat devletçe takdir görmesi. Açıkçası, “Etkinlik yapanla yapmayanı ayrıt edin” diyor.
Haksız da değil.
Çünkü marifet iltifata tabidir.
Kütahyalı hemşehrilerimiz bu vesileyle kutluyoruz.
Bir cuma akşamı kendinize vakit ayırıp, Kütahyalıların Yaren gezeğine katılmanızı öneririz.
Çokça müzisyenleri var ama Ali ve Kadriye Saruhan kardeşlerini doyumsuz müziğini ve sesini ısrarla tavsiye ederiz.
Akın akın müzeye
Kültürüne, geçmişine sahip çıkmayan toplumların ayakta kalmaları zordur. Kentimizde yeni yeni müzeler açılıyor.
Bunların öncülüğünü Büyükşehir Belediyesi yaptı. İrili ufaklı 30’a yakın müzede kentin geçmişini, kültürünü gelecek kuşaklara taşıma ve tanıtma çabası veriliyor.
Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü sömestr tatili ile birlikte Bursalı öğrencileri müzelere çekmek için kampanyalar düzenledi.
Keza, Osmangazi Belediyesi’nin yeni açtığı Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi de ziyaretçi akınına uğruyor.
Gelen haberler, fotoğraflar gösteriyor ki, şehrimiz müzeleri sevdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bunun farkında ki, yeni dönemde Bursalılara ilimizdeki müzeleri tek çatı altına toplayacak dev bir kompleks kurma müjdesi verdi.
Bunlar sevindirici gelişmeler.
Bartın’dan sitem var
Mahmut Gündüz Hoca uzun yıllar Bursa Müftüsü olarak görev yaptı. Şimdi ise Bartın İl Müftüsü.
Önceki gün masamızın üstünde bir mektup bulduk.
Mektup Bartın’dan, Mahmut Hoca’dan gelmiş.
O günlerdeki bir makalemizde, Bursa İl Müftülüğü’nün İstanbul Caddesi üzerindeki yeni binasının yapımı konusunda kendisine haksızlık ettiğimizi düşünüyor.
Aradan epey zaman geçmiş ama demek ki, Mahmut Hoca bu duruma çok içerlemiş.
Bina için sadece dönemin Müftüsü Mehmet Emin Ay’ın çabalarından bahsettiğimiz için alınmış ve mektubunda, “Nefis taşıyoruz ya, bundan rahatsızlık duydum” diyor.
Oysa, gerek yer temini gerek ihalesi, ödeneğinin bütçeye konması ve bahçesindeki caminin yapım protokolünde kendisi kadar eski Bakan Faruk Çelik’in de katkıları olduğunu hatırlatıyor.
Maksadımız Mahmut Hoca’yı üzmek değil elbet.
Demek ki, o günlerde biz de bu konuyu atlamışız.
Kimin en ufak katkısı, emeği var ise Bursalılar olarak minnet borçluyuz.