İhsan Aydın
İhsan Aydın

Mağdur esnafın yüzünü güldürecek normalleşme

Köşe Yazısını Dinle

Önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni normal hayata geçişin kurallarını açıklarken bütün Türkiye pürdikkat kendisini dinledi.

Şüphesiz Erdoğan’ın söyleyecekleri son derece önemliydi.

Zira kapalı olan esnaf aylardır mağdur, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı aylardır evde, okullar kapalıydı. Haftasonu yasaklarıyla da toplum iyice bunalmıştı. Bir gevşeme ve rahatlama beklentisi had safhadaydı.

Salgın tedbirlerini, illerin risk durumuna göre büyük ölçüde gevşeten normalleşme kararları en çok, aylardır dükkanları kapalı olan esnafın yüzünü güldürdü.

Nitekim, dün sabah kentte dolaşırken iş yerlerini, lokantalarını, kafelerini, kıraathanelerini, restoranlarını açan esnafın işe yeniden sevinçle koyulduklarına tanık olduk.

Açılan iş yerleri ülke ekonomimiz için önem arz ediyor. Çarşılara yeniden canlılık katacak normalleşmenin ekonomik verilere de olumlu yansıyacağını umut ediyoruz.

Çok şükür ki, Türkiye genelinde 42 kent düşük ve orta riskli iller arasında bulunuyor. Yüksek ve çok yüksek riskli diğer 39 ilin vaka sayılarını düşürmesiyle birlikte normalleşmenin yurt genelinde yayılması sağlanacak.

Haftasonu yasaklarının kalkmasıyla birlikte ülkede yeniden bir hareketlilik olacak.

Okullarımızın da kademeli olarak açılmasıyla birlikte yeni hayatın topluma yansımalarının da olumlu geçmesini umut ediyoruz.

Aşılama elbette hepimize büyük bir umut pompalıyor. Bugün için 9 milyonu bulan aşılama rakamıyla Türkiye dünyada bu işe soyunan devletler arasında ilk beşte yer alıyor. Fakat, henüz istenilen hızda aşılama sağlanabilmiş değil. Yerli aşı ile birlikte bunun daha da hızlanması gerekiyor.

Aman Bursa’ya nazar değmesin

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka tablosunda Bursa orta düzey riskli iller arasında gözüküyor. 100 binde görülen vaka sayımız ilk hafta 35, ikinci hafta 39 önceki gün de 49 olarak açıklandı. Bu da günlük 250 dolayında vakaya tekabül ediyor.

Vaka sayımız çok değil ama artış eğiliminde. Buna rağmen sarı kategoride kalmayı başarmalıyız. Bir ara zirvede olan şehrimiz sıkı tedbirlerle bunu indirmeyi başardı.

Bursa’nın vaka sayısı düşük iller arasında olması hepimizin eseri. Bunu korumak, hatta, mavi kategoriye geçebilmek için de yine herkese sorumluluk düşüyor.

Yapılacak olan da belli.

Maske, mesafe ve temizliğe dikkat edilecek, kalabalık ortamlardan mümkün oldukça uzak kalınacak.

Bursalılar olarak kuralla uydukça vakalarımız artmayacak, belki de düşecek.

Nitekim Dün, Bursa Valisi Yakup Canbolat ile İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz da bir video mesajıyla Bursalıları tedbirlere uymaya, kentimizi sarı kategoride tutmaya ve hatta düşük riskli iller arasına, yani mavi kategoriye indirmeye çağırdılar.

Aman şehrimize nazar değmesin diyoruz.


Y
ılmaz Başkan da aşısını oldu

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun belirlediği riskli meslek gruplarına göre belediye başkanları da bu kategoride bulunuyor.

Önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş kendilerine sıra geldiği için Şehir Hastanesi’nde aşını yaptırdı.

Dün de Bursa’nın uzak ilçelerinden Harmancık’ın Belediye Başkanı Yılmaz Ataş aşı oldu. İlçe Devlet Hastanesi’nde aşısını yaptıran Ataş, sırası gelen herkesi aşıya davet etti.

Bursa’daki ilçe belediye başkanlarımızın bir kısmı salgının başlangıcında virüse yakalandı. Hepsi çok şükür ki, virüsü sıkıntısız atlattı. Aşı ile birlikte inşallah daha güvenli olarak görevlerini sürdürürler.

Devlet onları bu sayede korumaya almış oluyor.


İ
lk ve son il başkanının buluşması

Şimdi Kent Konseyi Başkanı olan, bir dönem Bursa milletvekilliği de yapan  Şevket Orhan 2002’de AK Parti’nin Bursa kurucu İl Başkanı idi.

Mazbatasını Ankara’dan aldığında, yolda Bursa’ya dönerken ilk paylaştığı gazetecilerdendik.

Okul arkadaşımız Davut Gürkan da AK Parti’nin son kongrede işbaşına getirilen il Başkanı.

Şimdi Bursa’da koltuk artık ona emanet. Aradan onca il başkanları geçti. Şüphesiz, ağabey olarak kurucu il başkanının söyleyecekleri genç Başkan Gürkan için önemliydi.

Bu açıdan, kongre sonrası ‘hayırlı olsun’ amaçlı gerçekleşen görüşmenin AK Parti’nin Bursa’daki geçmişi ve geleceği için son derece yararlı olduğunu düşünüyoruz.

Bayrağı devralan Gürkan’ın eski ve yeniyi birleştirici hamlelerinin, yıllardır partiye emek vermiş dava arkadaşlarını memnun ettiğini biliyoruz.

AK Parti’nin Bursa’da 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Gürkan’ın omuzlarına büyük bir sorumluluk yüklendi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X