İhsan Aydın
İhsan Aydın

Meclis üyelerinin sıralama heyecanı

Yerel seçimin ana unsurlarından biri de, oy getirebilecek meclis üyesi aday listesi yapmaktır.

Çevresi geniş, semtlerde tanınırlığı yüksek, insanlarla iletişimi kolay, sorun çözen ve yerleşimlerin ileri gelenlerden seçilecek meclis üyesi aday listelerinin oy getirisinin fazla olacağı bir gerçektir.

Elbette, belediye meclislerinde mühendis, mimar, avukat vb. gibi uzmanlık gerektiren, ihtisas komisyonlarında önlerine gelen dosya hakkında doğru karar verebilecek mesleki bilgi sahibi isimlere de ihtiyaç vardır.

Tabii ki, belediye meclis listeleri oluşturulurken teşkilat, kadın, gençlik kolları ve engelli kontenjanları da göz önünde bulundurulacaktır.

Listeleri teşkilat ve örgütlerce kabul görmüş belediye başkan adaylarının seçmen karşısında eli daha güçlüdür.

Bütün bunlar harmanlanarak oluşturulacak karma bir liste ile göreve getirilen belediye başkanının işi de kolaylaşacaktır.

5 yıl boyunca meclis üyelerinin desteğine ihtiyaç duyan belediye başkanlarının doğru listeler sayesinde omuzlarındaki yük de hafifleyecektir.

Belediye meclis üyesi olabilmek için Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da yüzlerce isim siyasi partilere başvuruda bulundu.

19 Şubat’ta belediye başkan adaylıklarında olduğu gibi meclis üyeleri listeleri de siyasi partilerimiz tarafından seçim kurullarına teslim edilecek.

Geçtiğimiz günlerde AK Parti’nin ilçe başkanlıkları aracılığıyla adaylar arasında bir ön eleme mülakatı yaptığını biliyoruz.

Sadece AK Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı’na 45 koltuklu meclis için 220 dolayında başvuru gelmişti.

Belediye meclis üyelerinin belirlenmesinde nihai kararı il ve ilçe başkanlıkları verecek.

CHP ise geçmişte Bursa’da meclis üyelerini sıralarken fermuar sistemi uygulamıştı. Ön seçim ve merkez yoklaması yöntemiyle meclis listelerini oluşturmuştu.

Bu kez CHP’nin meclis üyelikleri için ön seçim yapmayacağı biliniyor.

Yani listeler il ve ilçe başkanlıklarıyla belediye başkan adayları birlikte belirleyecek.

MHP ve İYİ Parti’nin de bu yöntemle meclis üyesi adaylarının kesinleştireceği konuşuluyor.

İttifaka rağmen siyasi partilerin belediye meclis üyelikleri listelerini ayrı ayrı oluşturup, kendilerine çıkacak oyu görmek istedikleri de dillendiriliyor

 

Büyükşehir’e kimler gidecek?

 

6360 Sayılı Bütünşehir Yasası ile Bursa’nın yerel parlamentosuna dönüşen Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 17 ilçeden gelecek isimler de özenle belirlenecek.

101 sandalyeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin üye yapısı da büyük ölçüde değişecek.

Seçilen ilçe belediye başkanlarının doğal üye olarak girdiği Büyükşehir Meclisi’ne ilçelerden de beşte bir oranında üye gelecek.

Siyasi partilerin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gidebilecek üye sıralaması konusunda da ince eleyip sıkı dokuduğunu biliyoruz.

Bir bakıma, kapatılan eski İl Genel Meclisi’nin yetkilerine bürünen Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ilçelerini temsil edecek üyeleri hem büyükşehir belediye başkan adayları hem il başkanlıkları hem de ilçe ve ilçe belediye başkan adayları birlikte belirleyecekler.

Bu açıdan listenin başlarına ve kontenjanın ilk sırasına konacaklar özenle tespit edilecek.

Büyükşehir Meclisi’ne giden üyeler aynı zamanda seçildikleri ilçelerde de öne çıkan isimler olacaklar.

Büyükşehir Meclisi’ne gelecek isimlere meclis başkanvekillikleri, divan katiplikleri, ihtisas komisyonlarıyla büyükşehir belediye başkanvekilliği gibi görevler de verilebilecek.

Yine bunların içinde Büyükşehir ve ilçe beledilerinin üye olduğu ulusal ve uluslararası örgütlere de temsilciler belirlenecek.

Hasılı, seçmenler olarak 31 Mart’ta sadece belediye başkanlarımızı değil, onlara destek verecek, siyasi kararlarda yanında duracak isimleri de seçeceğiz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X