İhsan Aydın
İhsan Aydın

MHP Grubu’nun kuraklık önerisi

Bugünlerde yağış bekleniyor ama Türkiye kurak bir kış mevsimi yaşıyor.

Şehre bırakın kar yağmasını, henüz barajları etkileyebilecek düzeyde bir yağmur dahi düşmedi.

Barajlarımız alarm veriyor.

Hal böyleyken, BUSKİ Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi cephesinden 70 günlük su varlığına işaret edilen açıklamalar var. Kuraklıkla mücadele yol haritası hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü, DSİ ve üniversiteler bu konuda bir araya geldi.

Önceki gün Yıldırım Belediye Meclisi’nde de kuraklık konuşuldu.

MHP Grup Başkanvekili İhsan Bilgili yağışsızlığa dikkat çekerek, partisinin 18 maddelik kuraklıkla mücadele önergesini sundu.

Bilgili ayrıca İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu’nun TBMM’ye sunduğu Milli Su Kanunu teklifinin de yasalaşmasını istiyor.

 

İşte madde madde o teklif

 

Peki MHP’nin önerisinde neler var?

Yer altı barajları ve havzalarının oluşturulması. Kaçak su kuyularının kontrol altına alınması. Sulama sistemlerinin kapalı hale dönüştürülmesi. Toprağın değil, bitkinin sulanması. Yağmur sularının depolanması. Park ve bahçelere az su isteyen bitkiler tercih edilmesi. Kayıp kaçak oranlarının en alt düzeye çekilmesi. Şehir içinde araç yıkama, süs havuzları ve havuzlu konutlarını denetim altına alınması. Buharlaşmayı önleyecek sulama sistemlerinin kullanımı. Tarım alanlarının sulu ve susuz tarım alanları olarak yeniden planlanması. Atık su arıtma tesislerinden çıkan suyun sulama suyu olarak kullanılması. Klozetlerdeki su haznelerinin küçültülmesi. Süreli ve sensörlü musluk kullanımı. Tasarruf bilgilendirmesi için medya spotları hazırlanması. Müfredata su tasarrufu ve çevre eğitiminin eklenmesi. Yağmursuyu kanallarıyla suyun tutulması. Dirençli tarım kentleri oluşturulması. Dirençli şehir planlaması.

Bilgili ayrıca çatıdan akan yağmur sularının toplanıp biriktirilmesi konusunda da tüm imar planlarına plan notu eklenmesini öneriyor.

MHP Grup Başkanvekili Bilgili,

“Artık bolluk yok suyu israf edemeyiz, ancak endişeye de mahal yok. Yarın yine bol yağmur ve kar gelir inşallah. Mülkün sahibi Allahtır diyor.

Belediye meclis üyelerimizin ve siyasi parti gruplarımızın susuzlukla mücadele konusunda hassas olmaları sevindirici.

Tıpkı salgın hastalıkta olduğu gibi kuraklıkla mücadele de toplumsal destek gerekiyor.

Bu konuda BUSKİ’ye yardımcı olmak hepimizin görevi olmalı.

Varken hoyratça kullandığımız hayati içeceğimizi, kuraklık nedeniyle kaynaklar azalmışken tasarruflu kullanmak mecburiyetindeyiz.


TOK
İ Orhaneli’de 2. Etap konutların inşaatına başlıyor

 

Zaman zaman devletin ticaret yapması eleştiriliyor. Oysa kimi hassas konularda devlet işin içinde olmak durumunda.

Bu kimi zaman piyasayı dengeleme kimi zaman öncü olma kimi zaman da sosyal  fayda sağlama adına yapılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ Başkanlığı yurt genelinde 1 milyonun üstünde konut üretti.

Kurumun 81 il ve 700 dolayındaki ilçede de şantiyeleri, bitmiş konut projeleri var.

TOKİ halen konut üretmeye devam ediyor.

Dar gelirli yurttaşların ev sahibi olabilmeleri için büyük bir fırsat. İrili ufaklı projelerle türkiye’nin dört bir yanında eli var.

Orhaneli’de de ilk etabı tamamlanan TOKİ konutlarının ardından şimdi ikinci etabın inşaatı başlıyor. Yüklenici firma 142 konutluk proje için ilçeye geldi, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ile görüştü.

Orhaneli yıllar evvel Linyit İşletmeleri lojmanlarıyla toplu konutla tanışmıştı.

TOKİ 1. etabın ardından 2. etabı da başlatarak ilçedeki toplu konut sayısını artırmış oluyor.

 

Uzay ligine ayak basan Türkiye

 

Ülkemiz milli teknolojiler üretme konusunda küçümsenmeyecek bir başarı sergiliyor. Savunma sanayinden bilişim teknolojilerine, otomobil, ilaç, aşı, tıp alanından diğer bir çok başlığa kadar dışa bağımlılığı azaltan hamleler yapılıyor. Bugün savunma sanayinde yüzde 80’e yaklaşan yerlilik konuşuluyor.

Önceki gün sabaha karşı da yüzde 25’i yerli teknoloji ile üretilen 5A uydumuz  ABD’den uzaya fırlatıldı. Bu uydu ile uzaydaki varlığımız 30 yıl daha garanti altına alındı.

Çok değil, yakın bir gelecekte kendi fırlatma rampamızla bu işi yapabilir hale geleceğiz.

Müjdeyi dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Türkiye, Makro Uydu Fırtlatma Projesi için hazırlıklar yapıyor. Savunma alanında roket teknolojilerini geliştiren Türkiye kendi roketini kendi rampasından niye fırlatamasın?

Mühendislerimizin bunu da başaracaklarına inanıyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X