İhsan Aydın
İhsan Aydın

Milli Emlak’tan dev arazi satışı

Köşe Yazısını Dinle

Yerel seçimler bitti. Artık 4 yıl önümüzde seçim gözükmüyor. Tabii ki, erken bir genel seçim kararı alınmaz ise. Seçim öncesi devletin ve partilerin harcamaları hayli fazlaydı.

Hazine kasalarının boşaldığı bir gerçek. Hazinenin kasası dolu olsa, emeklilerin ek zam taleplerini kulak tıkayan iktidar partisi, bu yüzden seçimi kaybetmeyi göze almazdı?

Şimdi boşalan o kasaların yeniden dolması için illerdeki Milli Emlak arazilerinin satışında düğmeye basılmış. Bursa’da da ilk etapta 9 Milli Emlak arsası ve arazisinin satışı için ilana çıkıldı.

İçinde Bursa’nın emlak değeri ve rantı en yüksek ilçelerinden Nilüfer’in İhsaniye Mahallesi’ndeki 1,5 dönümlük ticari alan arsası da var. Burası tam 36,7 milyon lira tahmini bedel üzerinden açık teklif yöntemiyle satışa çıkarıldı.

Yine Nilüfer ilçemize bağlı Görükle’de Kurtuluş Mahallesi’ndeki 6 dönümlük tarımsal niteliği korunacak alan da 22,5 milyon lira bedel üzerinde satılacak.

Keza, Yunuseli, Sırameşeler, Yolçatı ve Gökçeköy’de de değişik vasıf ve ebatlardaki arsa ve araziler Uludağ ile Ertuğrulgazi Milli Emlak müdürlüklerince Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde gerçekleşecek ihaleyle 29-30 Nisan tarihlerinde açık teklif yöntemiyle satılacak.

Hazine, Bursa’daki 9 mülkünü toplamda 103.6 milyon lira tahmin bedel üzerinde satışa çıkardı. Rekabet ile bu rakamın yükselebileceğini de ekleyelim.

Benzer arsa ve arazi satışlarına, seçimlerden kasaları boşalmış olarak çıkan belediyelerimizin de başlaması bekleniyor.

Özellikle, personel maaşlarını ödeyemeyen ve hesaplarında haciz bulunan Nilüfer ve Mudanya belediyelerinin de envanterlerindeki mülkleri satarak sıcak nakit krizini çözeceklerini düşünüyoruz.

Bursa’daki diğer belediyelerimizin de önümüzdeki günlerde meclislerine mülk satış izni için başvuracakları tahmin ediliyor.

Hasılı, hem devletin hazinesi hem de yereldeki belediyleler seçimin ardından boşalan kasalarını, zayıflayan bütçelerini güçlendirmek için gayrimenkul satışlarına yönelecekler.

Kentimizdeki Uludağ ve Ertuğrulgazi Milli Emlak müdürlükleri bu işe başlamış bile.

Görevden alınan bürokratlar 5 yıl boyunca atıl mı kalacak?

Yerel yönetimlerdeki siyasal değişimlerin değişmez gerçeğidir bu durum. Seçimle işbaşına gelen her yeni başkan kendi kadrosunu oluştururken ortada, görevden el çektirilmiş onlarca bürokrat ve yönetici kalır. Bunlar genelde üst düzey yöneticilerdir. Alt kademelere doğru silsile yoluyla kadrolaşma olur ama en çok da tecrübeli bürokratlar 5 yıl boyunca kenara çekilir, görev verilmez ve atıl biçim de bekletilir.

Kimilerine de emekli olmaları için mobbing uygulanır, ilçelere geçici görevlendirmeler yapılır.

Bu durumu gazeteciliğe başladığımız ilk yıllardan bu yana yaşadık. Bursa belediyelerinde, görev değişimleri sonrası bilgi birikiminden faydalanmadan kenara çekilmiş onca bürokrat dostumuzu hatırlıyoruz. Bunların geçmişte Bursa’ya ve Büyükşehir Belediyesi’ne ilçe belediyelerimize büyük katkıları dokunmuştur.

Şimdi durum farksız mı olacak?

Bunu bilmiyoruz.

Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li yeni Başkanı Mustafa Bozbey’in Büyükşehir’deki yoğurt yiyiş biçimini bekleyip göreceğiz.

Hiç görev verilmeden kenara çekilen eski bürokratlara Bozbey de 5 yıl boyunca maaş ödemeye devam mı edecek?

Yoksa, bunlardan Bursa için değişik birimler aracılığıyla faydalanacak mı?

Zaman her şeyi gösterecek?

BİT’lerde genel kurul heyecanı

Büyükşehir Belediyesi’nin 8 ayrı iştiraki var. Bunların en fazla ciro yapanı BURULAŞ. Halka ulaşacak hizmetlerinin fazla bürokrasi olmadan, daha kolay yapıldığı ve harcama serbestiyetinin bulunduğu belediye iktisadi teşekkülleri BİT’lerde yeni dönem yapılanması için genel kurullar bekleniyor.

Buraların yönetim ve denetim kurulları seçim sonrası mecburen yeniden oluşturulacak.

Kimilerin tarihleri bile belli.

Örneğin;

BESAŞ 25 Nisan’da genel kurulunu yapacak ve yeni yöneticilerini seçecek.

Diğer şirketlerde de peyderpey genel kurullar tamamlanacak. Genel kurullarda şirket yönetimlerine yine siyasi isimler gelebilir. Bu öteden beri uygulanan bir yöntem.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in partisi CHP geçmişte buradaki yönetim ve denetim kurullarına yapılan siyasi atamaları ağır ifade ve yakıştırmalarla eleştirmişti.

Bozbey de aynı uygulamaya devam edecek mi?

Bunu da önümüzdeki günlerde öğreneceğiz.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X