İhsan Aydın
İhsan Aydın

Muhsin Özyıldırım TÇHB’yi bırakıyor

Köşe Yazısını Dinle

Bursa model oldu. Geçmişte Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, tarihi çarşı ve hanlarıyla ünlü kentimiz Türkiye’den yeni bir esnaf örgütü çıkmasını vesile oldu.

Bursa Tarihi Çarşılar ve Hanlar Birliği (TÇHB), devamında Türkiye Çarşılar Federasyonu’nun doğmasını da sağladı. Bu iki örgütün merkezi ve yönetimi Bursa’da bulunuyor.

Kuruluşundan bu yana TÇHB Başkanı olan Muhsin Özyıldırım 16 Mart Salı günü yapılacak kongrede görevi bırakıyor. Çarşı kulislerinde Özyıldırım’ın koltuğuna üç ismin geçtiği konuşuluyor. Bunlardan biri Kuyumcular Odası Başkanı İsa Altıkardeş diğeri Borsa Başkanı Mehmet Aydın ve Kozahan Esnafı eski Başkanı Erdinç Şentürk.

Dün Başkan Özyıldırım’ı arayıp kongreyi ve adaylığını sorduk.

Malumunuz pandemi nedeniyle ertelenen kongreler yapılmaya başlandı. Bu kapsamda TÇHB’nin kongresi de birliğin Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Ertuğrulbey Meydanı’ndaki çay bahçesinde gerçekleştirilecek.

Başkan Özyıldırım birlik başkanlığından ayrılacağını doğruladı, federasyona ağırlık vereceğini aktardı.

Özyıldırım, “2018’deki kongrede son kez aday olduğumuzu belirtmiştik. Şimdi görevimizi yeni arkadaşlara devredeceğiz” dedi. Kongre sonrası 97 il ve ilçe bazında tarihi çarşı ve hanların bağlı olduğu Türkiye Çarşılar Federasyonu’nun 90 bin esnafı bulunduğuna dikkat çeken Özyıldırım, üzerinde çalıştıkları yasa hakkında da bilgi verdi.

13 yıldır konuşulan Tarihi Çarşılar Yönetimi Kanun taslağında da önümüzdeki günlerde yeni bir gelişme olacağını müjdeledi.

Özyıldırım şöyle konuştu:

“13 senedir uğraşıyorduk, sonuç almak üzereyiz. Bu ülke için reform, bizim için devrim olacak. Çarşılara tüzel kişilikli bir yönetim modeli geliyor. Kamu ile birlikte, mülki amir, seçilmiş belediye başkanı, İl Kültür ve Turizm Müdürü, Vakıflar Bölge Müdürü’nün yer alacağı yönetim modeli şekilleşti. Başka böyle bir model yok. Türkiye’de kısmen benzeri bir yapılanma OSB’lerde var.”

Ülke geneline geniş kitlelere hitap eden Bursa merkezli iki federasyon bulunduğunu da hatırlatan Özyıldırım, onlardan birinin BALGÖÇ diğerinin Türkiye Çarşılar Federasyonu olduğunu, federasyonun oluşumunda da önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin katkılarının yadsınamayacağını vurguladı.

Özyıldırım’ı bulmuşken, kısıtlamaların esnetilmesiyle birlikte çarşılardaki hareketliliği de sorduk.

“Çarşılar pandemi kısıtlamalarında da ihmal edilmedi. Evinden çıkan insan önce çarşı pazar, Ulucami’ye gidelim der. Bizim ekstra çekiciliğimizden ziyade alışkanlıklar var. Burada yıllardır yapılan alışveriş tarzları var, pazar yerlerinden sebze meyve, kahvaltılık alışverişleri var. Şu yapılabilir belki, daha kontrollü giriş çıkışlar olabilir. Bu zor ama yapılabilir. Şu anda pazar yerinde kontrollü giriş yapılıyor ama bunu daha da yaygınlaştırmak gerek.”

 

Osmangazi’nin pandemi faaliyet raporu dolu dolu

Belediyelerimiz pandeminin başladığı geçen yıl mart ayından bu yana sağlık çalışanlarına adeta lojistik destek veriyor. Bu minvalde yerel yönetimlerin aldığı tedbirler, mağdur kesimlere yaptığı yardımlar var.

Türkiye’nin 57 ilinden daha büyük ilçesi olan Osmangazi geçen bir yıllık süreçte  pandemiyle mücadeleye önemli kaynak ve zaman ayırdı.

Bir yıllık verileri dün Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar kamuoyuna paylaştı.

Buna göre; son bir yılda Osmangazi Belediyesi 335 bin 176 talep kaydı oluşturdu. İlçede oturan ihtiyaç sahibi hemşerilerine 1 milyon 169 bin 895 adet erzak, 65 yaş üstü vatandaşa çorba ve ekmek dağıtımı yaptı.

77 bin noktada dezenfekte çalışması yürüttü. 51 bin 336 adet iş yerini denetledi. Sokaklardaki hayvanlar için 50 bin 514 adet besleme ve haşere ilaçlaması gerçekleştirdi. Bu sürede park bahçe, yeşil alanların dezenfeksiyonun için de 23 bin 616 noktada çalıştı.

Pandemiyle mücadeleye büyük omuz atan Osmangazi Belediyesi aynı faaliyetleri halen de sürdürüyor.

 

Büyükşehir 157 araç kiralayacak

Kamu kurumlardın hizmetlerinin bir bölümünü özel sektörden kiraladıkları araçlarla gerçekleştiriyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de yıllardır bu yöntemle hizmet satın alıyor.

Büyükşehir, değişik birimlerdeki ihtiyaçlarında kullanılmak üzere iki yıl süreyle 108’i sürücü 157 adet çeşitli türde araç kiralamak için ihaleye çıktı.

İhale 29 Mart’ta Bursa Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nde gerçekleştirilecek.  

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X