İhsan Aydın
İhsan Aydın

Öğrenciyi kollayan bu karar kopyalanır mı?

Köşe Yazısını Dinle

Daha kısa bir süre önce, üniversiteler açılırken muhalefet ülkede bir yurt kaosu estirmeye kalktı.

Sokaklara öğrenci olmadığı tespit edilen kişiler salınarak, sözde yurt sıkıntısı çekildiği gerekçesiyle bank ve çim üzerinde yatırılmaya çalışıldı.

Evet, bir sıkıntı vardı ama çözülemeyecek de değildi.

Fırsatçı ev sahipleri 1,5 yıllık üniversite boşluğunu fırsat bilip, yeniden şehirlere yığılan öğrencilere evleri fahiş fiyatlara kiralamaya kalkınca, kamu yurtlarına olan talep patladı. Böyle olunca da devlet belki de cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar yoğun kamu yurdu talebi ile karşı karşıya kaldı.

Fakat çok geçmeden sıkıntı çözüldü.

İktidar partilerinin belediyeleri devreye sokuldu. İllerde bir tek öğrencinin bile açıkta kalmaması için misafirhaneler başta olmak üzere oteller dahi kiralandı.

Örneğin; son doğu illeri programımızda gördük.

Mardin’deki uyulama hoşuma gitmişti.

Mardin Artuklu Üniversitesi kendisine ait uygulama otelinin odalarını, şehirde yurt bulamayan öğrencilere KYK’dan çıkana dek tahsis etmişti.

Hatta, burada öğrencilerle de konuştuk. Hallerinden son derece memnunlardı. Otele dönüştürülen tarihi bir taş konakta misafir ediliyorlardı.

Bursa’da da Büyükşehir Belediyesi başta TAKAV misafirhanesi olmak üzere yurt sıkıntısı çeken öğrencilere KYK’dan sıra gelene dek misafir etme karar almıştı.

Büyükşehir Belediyesi şimdi bu uygulamayı meclis kararıyla bir adım daha öteye taşıdı. Bursa’da kiralık evlerde barınan üniversite öğrencilerine yüzde 50 indirimli su aboneliği kararı aldı.

Bu da gerçekten şehrimize gelen konuk öğrencilere için büyük bir destek demek.

Öğrenciliğini belgeleyenler Bursa’da yarı yarıya ucuza kullanacaklar.

CHP’li belediyeler Bursa’nın bu projesini de kopyalarlar mı dersiniz?

Bunu Ankara Büyükşehir Belediyesi sık yapıyor.  Yakında orada da benzer bir karar çıkarsak şaşırmamak gerek.

Zira, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çoğu projesi başta başkent olmak üzere CHP’li belediyeler tarafından başka isimler altında devreye sokuluyor.


BEBKA’dan k
ırsal atak

Devletin yatırımcıya karşılıksız destek sağlaması iyi güzel ama, ağır bürokrasi varsa, buralara bulaşmanın kurum ve kuruluşlarla, yurttaşa ileride büyük sıkıntılar doğurduğuna şahit oluyoruz.

Kısa adı BEBKA olan, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın merkezi malumunuz Bursa’da.

Dün Olay Medya’da konuğumuz BEBKA Genel Sekreteri Zeki Durak idi. Durak’tan BEBKA’nın faaliyetleri hakkında bilgi aldık.
BEBKA şahıs ve şirketlere hibe desteğinde bulunmuyor. Sadece belediyeler ve  kooperatifler BEBKA desteklerinden faydalanıyor.

Örneğin;

BEBKA, kuruluşundan bu yana son 11 yılda, üç ilde 316 milyon lira yatırım bedelli 920 projeye 143 milyon liralık destek sağlamış.

Önümüzdeki günlerde de yeni çağrıya çıkılarak kırsal kalkınmaya 15 milyon liralık destek verilecek.

Genel Sekreter Durak, 25 Ekim’de Bursa, 26 Ekim’de Eskişehir ve 27 Ekim’de ise Bilecik’te kırsal kalkınma çalıştayları düzenleyeceklerini, buraya kamu ve özel tüm paydaşları davet ettiklerini, çıkılacak çağrılar öncesi hangi alanların desteklenmesi konusunda buradan bir sonuç beklediklerini anlattı.

Genel Serkreter Durak, kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık yaptıklarını, ipekçilik başta olmak üzere buralardan gelecek her türlü projeleye ilave puan verileceğini de müjdeledi.

Durak BEBKA hibelerinden, yatırımcıların dışarıdan danışmanlık hizmeti almadan kendi uzmanlarının yardımıyla proje yazılabileceklernini de sözlerine ekledi.


Müzecili
ği ditijtal boyuta taşıyan Zindankapı

Haftasonu Bursa’nın önemli bir açılışı vardı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’ın katılımıyla tarihi surlar üzerindeki Büyükşehir Belediyesi Zindankapı Müzesi hizmete açıldı.

Büyükşehir Belediyesi, müzeciliği dijital boyuta taşıyan bu eserle aynı zamanda bir sanat galerisini de ziyaretçilere kazandırmış oldu.

Bölgeye hareketlilik ve canlılık sağlayan müzenin getireceği ziyaretçi yoğunluğuyla da esnafa mutlu edeceğini düşünüyoruz.

Bitinya Krallığı’nın 2 bin 500 yıllık bu eserini müze olarak Bursa’nın hizmetine sunmakla Büyükşehir Belediyesi bu alandaki öncülüğünü bir kez daha göstermiş oldu.

Belediye müzeciliğine sınıf atlatan Zindankapı Müzesi’nın tur şirketlerinin uluslararası destinasyonlarında da kısa sürede yerini alacağını düşünüyoruz.

Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü’nün bu en yeni ve hit müzesi Bursa’nın tarihi surlarını daha öne çıkaracaktır.

Kentimize hayırlı olsun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X