İhsan Aydın
İhsan Aydın

Orhaneli’nde yeni mermer ocağı krizi

Köşe Yazısını Dinle

Yakın geçmişte Orhaneli ilçesinin kırsal Başköy Mahallesi’ndeki mermer ocaklarını işleten firma ile köylüler karşı karşıya gelmiş, başlatılan hukuk mücadelesini uzun bir sürenin sonunda Başköylüler kazanmıştı.

Mahallenin kaynakbaşı ve merasındaki mermer ocağının sularını kullanılamaz hale getirdiğini ileri süren köylülerin başlattığı çevre mücadelesi o vakit çok ses getirmiş, Bursa’da da yankı bulmuştu.

Mahkeme, sonunda İl Özel İdaresi’nin verdiği işletme ruhsatını iptal etmişti.

Orhaneli’nde şimdi yeni bir mermer ocağı krizi daha patlak verdi. İlçenin Firuz Mahallesi’nde işletilmek istenen mermer ocağına köylüler tepkili.

Tepkilerini de geçtiğimiz hafta sonu bir protesto toplantısı düzenleyerek dile getirmişler.

DOĞADER’in öncülüğündeki eylemde, “Köyümüze mermer ocağı istemiyoruz” pankartı açan Firuzlular, dava sonuçlanan kadar ocakta faaliyette bulunulmamasını talep ediyorlar.

Mermer ocağını işleten şirkete verilen ÇED izninin iptali için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açan Firuzlular bakalım bu mücadelelerinden sonuç alabilecekler mi?

Bu arada DOĞADER Yöneticisi Murat Demir de mermer ocağının Firuz’un tarımını, toprağını, havasını ve suyunu yok edeceğini belirterek şunları dile getirdi:

“Kentin su sorununu çözecek Çınarcık barajının ana kaynağı Kocasu deresi de bu maden faaliyeti sırasında kirlenip, yok olacak ve Bursa bundan etkilenecek.”

Firuz halkının karşı çıktığı mermer ocağının fotoğraflardan gördüğümüzü kadarıyla çevreyi de toz içerisinde bıraktığı anlaşılıyor.

İlçenin zengin mermer yatakları var ama hemen hepsi çevre kirliliğine de yol açıyor. Bu nedenle Firuz’daki mermer ocağı faaliyetinin, yargı kararı çıkana dek durması talep ediliyor.

Hukuk buna ne der bilmiyoruz ama benzer bir durum Başköy’de patlak verdiğinde istenmeyen olaylar yaşanmıştı. İşletmeci şirket, jandarma, kamu ve köylüler karşı karşıya gelmişlerdi.

Temennimiz köylülerin talebinin yerine gelmesi ve sorunun hukuk yoluyla çözülmesi.

Bu konuda siyasilere ve devlet adamlarına da görev düşüyor.

Topraklarını koruma adına mücadele eden Firuzluların sonuç alana kadar eyleme devam edecekleri anlaşılıyor.

 

Konut boşaldı, mevlid yazarı külliyenin şantiyesinde anıldı

Çekirge Caddesi üzerinde Büyükşehir Belediye Başkanlık Konutu bir süre önce boşaltıldı. Burada hayata geçirilecek külliye için çalışmalar da başladı.

Mevlidin yazarı merhum Süleyman Çelebi’nin türbesinin bulunduğu alandaki külliyenin inşaatı sürerken, uzun süre eski Çırağan Kafe olarak kullanılan ve en son TÜMSİAD tarafından işletilen yapı ile altındaki başkanlık garajı da ortadan kaldırıldı.

Bursa’ya uzun yıllar Büyükşehir Belediye başkanlarının konutu olarak hizmet eden yapı da ortadan kalktığında bölge yeni bir rekrasyon alanına dönüşecek.

Dün mevlidin yazarı Süleyman Çelebi için anlamlı bir tören yapıldı. Çünkü, burada artık sadece türbe ve cami ile müştemilatı bulunacak. Diğer yapıların tümü yıkılacak. Bu yılki anma daha bir anmalı oldu. Zira, artık külliye üstündeki yapılar yok. Alan amacına uygun olarak düzenlenip Bursa’nın inanç turizmine kazandırılacak.

Bir süre önce Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş konutu boşaltıp Gümüştepe’deki kendi binasına taşındı. Burada Ekrem Barışık’tan, Teoman Özalp’a Erdem Saker’den Erdoğan Bilenser’e Hikmet Şahin’den Recep Altepe’ye ve görevdeki Başkan Alinur Aktaş’a kadar belediye başkanları oturdu.

Şimdi artık burada merhum Süleyman Çelebi’yi anmak isteyenler rahat bir ziyaret gerçekleştirecek, mini camide de ibadetlerini yapabilecekler. Aktaş da görevdeyken başkanlık konutunu boşaltıp, yıkan isim olarak tarihe geçecek.

 

Birlik her ay başka bir ilçede toplanıyor

Büyükşehir ile birlikte 17 ilçe belediyesini bünyesinde barındıran Bursa Belediyeler Birliği’nin Başkanlığını uzunca süredir Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yürütüyor. Birliğin bu ayki toplantısı İnegöl’de gerçekleşmiş.

Belediyeler arasındaki işbirliği, dayanışma ve tecrübe paylaşımı ile eğitim, araç gereç, malzeme alımlarında vergi avantajlarından faydalanılması amacıyla kurulan birlik, artık her ay encümen toplantısını başka bir ilçede yapıyor.

Birliğin toplantısına bu ay İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ev sahipliği yapmış.

Taban, Birlik Başkanı Dündar ile encümen üyesi diğer konuk belediye başkanlarını ilçede tamamlanan ve devam eden belediye yatırımlarını da gezdirmiş.

Belediye başkanlarımızın kendi aralarındaki bu dayanışmanın elbette halka hizmet anlamında da olumlu yansımaları olacaktır.

İlimizdeki 18 belediyenin üye olduğu bu birliğin yapısının daha da güçlendirilmesinde yarar var.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X