İhsan Aydın
İhsan Aydın

Orhaneli’ne gaz geldi ama  ilçeyi jeotermal de ısıtacak

Bursa‘nın doğalgazı olmayan güneydeki dört ilçesinin o eksiği bu kış gideriliyor.
BURSAGAZ‘ın Uludağ ve Keles‘in ardından Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık‘taki doğalgaz şebeke döşeme çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.
Bir aksilik olmazsa Dağ ilçelerinin tamamı bu kış doğalgaz kullanacak.
Bu yıl itibariyle Bursa‘nın tüm ilçelerine de gaz verilmiş olacak.
Kömür ve krom diyarı olarak bilinen bölge artık binlerce kilometreden, sınırlarımızın dışından, komşu Rusya‘dan gelen ithal enerjiyle ısınacak.
Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt’un ilçeyi jeotermal kaynakla ısıtacak yeni bir proje üzerinde çalıştığını öğrendik.
Bu arada önceki akşam Bursa girişinde trafik kazası geçiren Başkan Aykurt’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Görüşmemiz bu kaza öncesi idi. Umarız en kısa zamanda görevinin başına döner.
Başkan Aykurt’un göreve geldiğinden bu yana çalışma yaptığını biliyorduk.
Belli ki, o çalışmalarda somut bir ilerleme sağlanmış.
Başkan, ilçeye bağlı Ağaçhisar Mahallesi‘ndeki jeotermal kaynağın bir kısmını Orhaneli’ne indireceklerini ve ilçede ısıtma amaçlı kullanacaklarını söylüyor.
Aykurt bu amaçla eski MTA yöneticilerinden uzman bir isimle çalıştıklarını, bölgedeki jeotermal kaynağı ekonomiye kazandıracaklarını vurguladı.
Ağaçhisar‘daki ve suyun karşındaki bölgenin ruhsatını ve sahasını Orhaneli Belediyesi olarak devraldıklarını da kaydeden Aykurt, mahallede bir jeotermal konaklama tesis yapmayı planladıklarını da ifade ediyor.
Hatta, bölgedeki var olan diğer su kaynaklarından bir kısmını komşu ilçe Keles Belediyesi‘ne vermeyi düşündüklerini de söylüyor.
Aykurt’un konuşmalarından bölgede fazlaca jeotermal rezerv bulunduğunu anlıyoruz.
Yıllardır o kaynakların değerlendirilememiş olması üzücü. Galiba bunu ucuz enerji olarak vatandaşın kullanımın sunmak Ali Başkan’a kısmet olacak. Tabii ki, her şey planlandığı gibi ve yolunda giderse.
Atıl enerji kaynaklarımızın ekonomimize kazandırılması sevindirici. Hatta o kaynaktan bölgede seracılık da geliştirilebilir.
İlçede Sadağ Mahallesi‘ndeki jeotermal kaynak bugün özel sektörce turizm amaçlı kullanılıyor.
Şimdi buna Ağaçhisar kaynağı da eklenmiş olacak.
İlçe bir taşla birden fazla kuş vuracak.
Isıtma, konaklama ve seracılık için de yıllardır değerlendirilemeyen Ağaçhisar jeotermal enerji kaynağı vatandaşın faydasına sunulacak.
Umarız her şey planlandığı gibi gider.
Peki, yeni gelen doğalgaz ne olacak?
Başkan Aykurt onu da mutfaklarda kullanabileceklerini sözlerine ekliyor.

Minik Nisanur’un İzmirli kardeşlerine anlamlı bağışı
 
İzmir depremi bütün Türkiye‘yi hüzne boğdu.116 yurttaşımız enkazda can verdi. Yüzlerce yaralımız vardı.
İzmir’e destek konusunda bütün iller  harekete geçti.
Minik yüreğiyle İzmirli kardeşlerine aldığı ödülü bağışlayan Bursalı Nisanur Çiçek de dayanışmaya güzel bir örnek oldu.
Nisanur, Orhaneli Hacı Mustafa Öden Anadolu Kız İmam-Hatip Lisesi‘nde Mevlid-i Nebi Haftası’daki şiir ve kompozisyon yarışmasında kazandığı para ödülünü İzmirli arkadaşlarına gönderilmek üzere bağışladı.
Nisanur’un bu düşüncesi ilçe protokolünü de mutlu etti. Örnek davranışı medeniye ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı Nisanur’u tebrik etti. Nisanur, Baloğlu Mahallesi’ndeki ailesini de gururlandırdı.
Türk halkı işte böyle, küçüğü büyüğüyle zor anlarda, varını yoğunu mağdur insanlara akıtmaktan da çekinmiyor.
Minik Nisanur’u biz de kutluyoruz.

Keles’te başkanvekili de koronavirüsle savaşıyor 
Öyle bir illet ki, sınır tanımıyor, statü tanımıyor, zengin yoksul ayırmıyor, küçük büyük fark etmiyor.
Bütün dünyayı pençesine aldı.
Bilim insanlarımız aşı için aylardır gece gündüz çalışıyor. İnşallah aşı çalışmalarında iyi bir neticeye yaklaşıldı. Dileriz kısa sürede kullanılmaya başlanır.
Önceki hafta Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin pandemi nedeniyle tedavi altına alınmıştı. Beraberinde Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Yaşar Akbey‘in koronavirüs testi pozitif çıkmıştı.
Şimdi de Keskin’e vekalet eden Belediye Meclis Üyesi Orhan Çetin‘in aynı illetten yoğun bakımda tedavi gördüğünü öğrendik.
İnşaat Mühendisi Orhan Çetin ağabeyimizi biz de geçmiş olsun dileklerimizle birlikte şifa diliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X