İhsan Aydın
İhsan Aydın

Pandemi başkanların 2 icraat yılını etkiledi

Köşe Yazısını Dinle

Dünyanın başına dert olan koronavirüs salgınıyla mücadele tüm ülkelerde sürerken, seçimle, sınırlı süreli iş başına gelen yerel yöneticiler bundan en fazla etkilenen  kesimlerdendi.

Seçilir seçilmez kendilerini pandeminin kucağında bulan belediye başkanlarımız hizmet önceliklerini ertelemek zorunda kaldı.

Merkezi hükümetin salgınla mücadele programına lojistik destek sağlayan ve hemşerilerini bu manada korumayı öncelik olarak belirleyen belediye başkanları, seçim beyannamelerindeki projelerinin bir kısmını da öngörülen terminde hayata geçiremez hale geldiler.

Pandeminin en fazla etkilediği kesimlerden biri olan belediyelerimizin çoğu projesi bu yüzden ağır aksak ileriliyor.

Beş yıllık görev sürelerinin en önemli iki yılını geride bırakan ve pandemiyle mücadelede geçiren belediye başkanları artık normalleşme ile birlikte kendi gündemlerine dönüp işleri hızlandırmaya ağırlık verecekler.

Bu amaçla 3. yıllarını, proje ve hizmetler açısından atağa geçecekleri bir sene olarak değerlendireceklerini düşünüyoruz.

Yukarıda vurguladık.

Gerçekten belediyeler en az sağlık çalışanları ve bakanlıklar kadar mücadelenin en ön safında yer aldılar. Hizmeti ve desteği aksatmama adına en kritik günlerde dahi sahada olan belediyecilerimizden de virüs kapıp, yaşamını yitirenler oldu. Belediye başkanlarımızdan da hastalığa yakalananlar yok değildi.

Bursa’da başta Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere ilçe belediye başkanlarının önemli bir bölümü de bir ya da iki kez bu hastalığa yakalandılar. Hatta, hayatını kaybeden başkanlar da vardı.

Vatandaşa sosyal destek götürürken ve siyaset yaparken hep riskli ortamlara girdiler. Örneğin;

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın iki kez yakalandığı virüsün ikincisinin ağır ve riskli geçtiği biliniyor.

Keza, belediyelerimiz yerleşimlerin, toplu yaşam alanlarının dezenfektesinde de hiç boş durmadılar.

Bütçelerinden önemli oranda bir kaynağı pandeminin olumsuz etkilediği dar gelirli, işsiz ve yoksul insanlara ayırmak durumunda kaldılar. Halen de bunun sürdüğünü biliyoruz.

Bu amaçla, kendilerine merkezi hükümetten en ufak bir kaynak gönderildiğini de hatırlamıyoruz.

Aksine, su, ulaşım vb. gibi zorunlu hizmetlerde indirim yapılırken, faturasını ödeyemeyenlere de sembolik de olsa katkı sağlandı. Kısıtlamalar nedeniyle toplu taşıma gelirleri de yüzde 80’lere kadar düştü.

Vatandaşın ödemesi gereken emlak vergisi, harç vb. gibi gelirlerinin büyük bölümünü tahsil edemediler. Yapılandırmalarla alacaklarının bir kısmından da feragat ettiler.

Şimdi artık haziran ayı ile birlikte eski normal olmasa da bir gevşeme, piyasaların yeniden açılması söz konusu.

Bu açıdan, herkes gibi belediye başkanlarımızın da normalleşmeyi dört gözle beklediklerini düşünüyoruz.

 

Aktaş TBB Meclisi için Ankara’da idi

Dün Ankara’da Türkiye Belediyeler Birliği’nin meclis toplantısı vardı. O toplantıda Gaziantep’in AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin bir kez daha TBB Başkanlığı’na getirildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da hem birlik toplantısı hem de diğer kurumlardaki temasları için Ankara’daydı.

Bursa’daki 18 belediyemizin Birlik Meclis üyelerinin ve bazı ilçe belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda seçimler yapıldı. Birlik encümeni ve komisyonlara giren isimler belirlendi.

 

Mahallede hasta kalmadı muhtar sakinleri alkışladı

Ovaakça Mahallesi, Osmangazi’nin İstanbul yolu üzerinde, sınırlarında doğalgaz çevrim santralini de barındıran şirin bir yerleşim.

Buranın bayan Muhtarı Yasemin Vatansever dün sosyal medya hesaplarından mahallesinde koronavirüs hastasının kalmaması nedeniyle seçmenlerini alkışladı.

Vatansever, “Hastamızın olmaması gurur verici”  satırlarıyla paylaşımının altına  alkış ikonunu da  ekledi.

Muhtar Vatansever devamında bir de şu sözlerle uyarı yaptı.

“Bugün başlayacak yeni dönem için mahalle sakinlerimizden ricamız, yaş kriteri tutan vatandaşlarımızın aşılarını yaptırmaları. Maske, mesafe ve hijyene riayet etmeleri, 1 Haziran sonrası rehavete kapılmadan normalleşmeye uyum sağlamalarıdır.”   

Ovaakça mahallemize aman nazar değmesin.

Osmangazi İlçe Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekiplerinin takibinde hiç hasta olmayışı, bu semtte herkesin kurala uyduğunu gösteriyor.

Umarız bundan sonra da hiç olmaz. Tez zamanda dünyamız,  ülkemiz şehirlerimiz, köylerimiz ve tüm insanlık bu illetten kurtulur.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X