İhsan Aydın
İhsan Aydın

Pandemi engellilerin yaşamını da etkiledi

Bursa Engelli Dernekleri Federasyonu Başkanı Psikolog Mürşit Atlıakın ile  yönetici Mehmet Şahin ve BÖBDER Yönetim Kurulu Üyesi Elif Şahin dün Olay Medya’da konuklarımızdı.

Olay’ın yeni yerine taşınması dolayısıyla ‘hayırlı olsun ziyaretine gelen konuklarımızla insanlığın baş belası salgını konuştuk.

Sohbet sırasında Mürşit Hoca’ya, pandemi döneminde engelli yurttaşlarımızın durumlarını sorduk.

Devlet tüm yurttaşlar için tedbirini aldı ama kronik rahatsızlığı bulunan ve gözlem altında bulunması gereken engelliler bu süreçte zorlandıklarını tahmin ediyoruz.

Hemen her kesim gibi, dezavantajlı grupta bulunan engellilerin salgın boyunca olumsuz etkilendiklerini dikkat çeken Atlıakın şöyle konuştu:

“Engellilerimiz zaten normal yaşamda zorlanıyorlardı. Kriz ve afet durumlarında da en çok etkilenenler onlar. Örneğin; Kestelde sel sularında yaşamını yitiren kızımız engelli bir bireydi.  Selden kaçamadığı için maalesef yaşamını yitirdi. Keza, pandemi döneminde diyaliz için hastaneye gitmek zorunda olanlarımız vardı. Seyahat izni çıktı ama örneğin, diyaliz hastaları halen şehirlerarası yolculuk yapamıyor.

Mürşit Hoca’yı zaman zaman televizyon programlarımıza da konuk ettik. Uzunca süredir Bursa’daki engellilerin yaşamlarının kolaylaştırılması için mücadele ediyor.

Çok da mesafe aldılar.

Örneğin; Yunuseli’ndeki Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi için çok mesai harcadı.

Projenin tasarımından hayırsever bulunmasına ve hayata geçirilmesine kadar Atlıakın ve arkadaşlarının katkılarını yakinen biliyoruz.

Şimdi buraya, daha aktif kullanmak için farklı fonksiyonlar yüklemeli.

 

Bursa’da engelli huzurevi de olmalı

 

Mürşit Hoca ile konuşurken, sahipsiz engellilerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için Bursa’da  onlara özel bir huzurevi bulunmadığını öğrendik.

Aileler için, kendilerinden sonra hayatta tek başına kalan engellilerin bakımları büyük bir sorun.

Bu ihtiyaç karşılanmalı.

Bu amaçla yeni bir huzurevine ihtiyaç var. Sadece huzurevi değil, Bursa’yı ziyaret eden engellilerin geçici kalabilecekleri misafirhane de şart.

Peki nereye yapılabilir?

Yeri de var.

Yunuseli’ndeki merkezin hemen arkasında büyük boş bir alan bulunuyor. Burası değerlendirilebilir.

Bu konuda hayırsever gerekli. Belki de Bursalı iş adamımız Celal Sönmez o projeyi de üstlenecektir.

Böylece engellilerimizin başka kentlere gönderilmelerine gerek kalmadan, kendi şehirlerinde yaşamlarının sonuna kadar bakılmalarının da önü açılacaktır.

Bundan daha güzel hayır hizmeti olabilir mi?

Çünkü; bakacak kimseleri olmayan engellilerin mecburen başka kentlerdeki engelli huzurevlerine gönderildiklerini öğrendik.

 

Şahin Ailesinden organ bağışı çağrısı

 

Ziyaretçilerimiz arasındaki Şahin Ailesi’nden İnşaat Mühendisi Mehmet Şahin organ bağışıyla yaşamını sürdüren bir dostumuz.

Eşi Elif Şahin ile birlikte uzunca süredir BÖBDER’de ve Bursa Engelli Dernekleri Federasyonu’nda görev yapıyor.

Mehmet Şahin, yıllar evvel böbrek nakli olmuş. Şimdi sağlıklı bir yaşamı var. Ama organ bekleyenler için de ailecek çaba gösteriyorlar.

Elif Şahin, “Bağışlanan her organ yeni bir hayat demek diyerek hemşerilerimizi organ bağışı konusunda duyarlılığa davet ediyor.

Ailecek organ bağışı için mücadele eden ve engelli STK’larına katkı koyan Şahin Ailesi’ni kutluyoruz.

 

Muhtarlar 10 Ağustosta sandığa gidiyor

 

Osmangazi Muhtarlar Derneği’nin pandemi nedeniyle ertelenen olağan kongresi 10 Ağustos’ta  gerçekleştirilecek.

Ördekli Kültür Merkezi’nde saat 15.00’te başlayacak kongrede iki adayın yarışması bekleniyor.

Dernek Başkanı İdris Aydın’ın aday olmayacağı kongrede Nilüferköy Muhtarı Burhan Mandacı ile Güneybudaklar Muhtarı Ali Öztürk başkanlık için meslektaşlarından oy isteyecekler.

160 dolayında üyesi bulunan derneği kongresinde bakalım ipi hangi aday göğüsleyecek?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X