İhsan Aydın
İhsan Aydın

Pandemi ile geçen buruk bir bayram

Çin kaynaklı salgın hastalık bütün coğrafyaları etkiledi.

İslam ülkeleri Ramazan bayramına pandemi nedeniyle kutlayamadı.

Bu yıl pandemi gölgesinde geçene buruk bir bayram yaşadık.

Ülkemiz, ilk vakanın görüldüğü mart ayından bu yana pandemi ile mücadele ediyor.

Onlarca tedbir alındı, yasaklar konuldu.

Çok şükür, bugün pandeminin beli kırıldı. Vakalardaki düşüş eğilimi sürerken, artık normalleşme için de tedbirlerin etap etap gevşetileceği sürece girdik.

Uzunca süredir haftasonlarını evimizde geçirdik. Buna 4 günlük ramazan bayramı da eklendi.

Ama bayramı evde geçirmekten kimse rahatsız değildi. Hükümetin aldığı kurallara hemen herkes riayet etti. Kuralları delmeye çalışanlar, istisnalar da görüldü.

Onlara zaten gerekli idari cezalar verildi.

Ülke olarak, pandeminin süratle sınırlarımızdan uzaklaştırılmasında topyekun mücadele verdik. Sağlık kadromuzun özverisiyle başarılı götürülen süreçte alınan sonuçlar hepimizi sevindirdi.

Bayramda büyüklerimizin ellerini öpemedik ama bir sonraki bayramı, onların ve kendimizin geleceğini düşünerek ikazlara uyduk.

Rehavete kapılmazsak artık tünelin ucunda ışık görünüyor.

Çok kısa sürede sıfır vaka müjdesinin verileceği bir döneme girmeyi umut ediyoruz.

Bayramı ilk kez salgın kuralları gölgesinde geçirmenin mükafatını da inşallah doya doya bir sonraki bayramda almak istiyoruz.

Bunun için hepimizin uygulayacağı basit kurallar var. Sosyal mesafeye uymaya, maske takmaya ve el hijyenine dikkat edeceğiz.

Güzel günler bizi bekliyor.

Yeter ki, uzmanların uyarılarını dikkate alalım.


Osmangazi’nin sosyal belediyeciliği

 

Koronavirüs salgını gösterdi ki, belediyelerimiz sosyal belediyecilikte gerçekten deneyim kazandılar.

Rutin hizmetlerdin yanı sıra süreçten etkilenen hemşerilerine sahip çıkma konusunda büyük bir çaba gösterdiler.

Bursa’daki belediyelerimizin neredeyse tümü, bütçeleri ölçüsünde sürecin yaşamlarını zayıflattığı hemşerilerimize el uzattılar.

Onlardan biri de Osmangazi Belediyesi idi.

Başkan Mustafa Dündar’ın elektronik postamıza gönderdiği iletiden bir kez daha gördük ki, Osmangazi Belediyesi bu süreci iyi götüren güçlü ilçelerden biri.

Vakanın görüldüğü 13 Mart’tan 26 Mayıs’a kadar 74 bin 389 talep kaydı oluşturulmuş. 349 bin 986 adet sosyal yardım, erzak, çorba ve ekmek dağıtım, 65 yaş üstü erzak dağıtımı ve alışveriş hizmeti verilmiş.

145 bin 608 adet meydan, cadde ve sokak dezenfeksiyonu yapılmış. 9 bin 71 adet park yeşil alan ilaçlaması gerçekleştirilmiş.

3 bin 864 iş yeri ve pazar alanı denetimi, 3 bin 928 resmi kurum, iç mekan ve ibadethane dezenfeksiyonu sağlanmış.

6 bin 10 adet sokak hayvanı tedavisi ve besleme çalışması yürütülmüş.

Yani Osmangazi Belediyesi bu süreçte ilçede ihtiyaç duyan her canlıya hizmet için ekiplerini seferber etmiş.

Sürecin belediyelerimize böylesi bir artısı da oldu.


Siyas
i tarihimizin hüzünlü sayfası 27 Mayıs

 

Ülkelerin tarihinde o gün için belki normal gibi görünen ama aradan geçecek onlarca yıl sonra utanç duyulacak öyle uyulamalar var ki, bunları unutmak mümkün değil.

Türk siyasal tarihinde 27 Mayıs’ın da böylesi iç sızlatan, utanılan, o günün cuntasına, yargıçlarına kin ve nefret duyulan bir yanı var.

Bu ülkenin başbakanı ve kabinesindeki iki bakanı 27 Mayıs 1960 darbesinde silah zoruyla iktidardan indirilip, incir kabuğunu doldurmayacak suçlamalarla yargılandılar ve darağacına çekildiler.

Merhum Başvekil Adnan Menderes, bakanları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu 27 Mayıs cuntasının canlarına kastettiği isimlerdi.

Hepsini rahmetle anıyoruz.

İhtilal demişken, 28 Şubat postmodern darbesinin mimarı, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da dün yaşamını yitirdi. Demokratik seçimle işbaşına gelmiş siyasal iktidarı silah tehdidiyle düşüren, milyonlarca insana ‘mürteci’ damgası vuran, mağdur eden cuntanın başındaki isim Karadayı’nın ölümü de ne tesadüftür ki, Türkiye’nin ilk darbesinin yıldönümüyle çakıştı.

Mağdur ettiği kitlenin bugün, ‘nasıl bilirdiniz’ sorusuna vereceği yanıtı tahmin etmek güç değil.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X