İhsan Aydın
İhsan Aydın

Panorama açılmadan Bursa’ya uluslararası etkinlik getiriyor

Ne yalan söyleyelim, daha yürüyen merdivenden çıkarken o muhteşem atmosferin ilk ışıklarını görmek bile insanı büyülüyor.

Panorama 1326 Fetih Müzesi’nden bahsediyoruz.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın, muhalefetten gelen tüm eleştirilere kulak tıkayarak kentimize ve ülkemize kazandırdığı dev müze gerçekten Bursa’nın turizm pastasını büyütecek özelliklere sahip.

dundar-003.jpgBaşkan Dündar’ın medya tanıtım davetine mazeretimiz nedeniyle katılamamıştık ama dün özel görme ve gezme fırsatı yakaladık.

Başkan Dündar ile birlikte dolaştığımız Panorama 1326 Fetih Müzesi Bursa’yı Türkiye’de müzecilik anlamında da öne çıkaracak objeler içeriyor.

23 yıl kuşatma altına tutularak 6 Nisan 1326’da Orhan Gazi’nin fehtettiği Bursa’nın o günkü hali dev kubbe altında resmedilmiş. Dünyanın en büyük kubbesine sahip eser gerçekten görülmeye değer.

Şimdilik protokol ve kimi STK’lara özel davetle gezdirilen dev eser yakın gelecekte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uğurlu elleriyle resmen açılacak.

Başkan Dündar bu konuda Beştepe’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı uygun bir tarih için haber beklediklerini söyledi.

Başkan Dündar ile müzeyi dolaşırken bir bilgi daha öğrendik.

Osmangazi Belediyesi, kentimize hediye ettiği müze ile artık Dünya Panoramalar Birliği’nin de üyesi oldu.

İstanbul’daki son görüşmede birliğe üyeliği kararlaştırılan Panorama 1326 Fetih Müzesi daha hizmete girmeden de Bursa’ya uluslararası etkinlik kazandırmış oldu.

Dünyanın dört bir yanındaki kentlerin panorama müzesi yöneticileri Bursa’ya gelecekler.

Başkan Dündar, müzeyi gezen birlik yöneticilerinin çizimlerden ve 3 boyutlu gösterimden etkilendiklerini, hatta, ‘Dünyadaki bütün panorama müzeleri savaşları resmeder, burada barış resmedilmiş’ dediklerini hatırlattı.

Dünya Panoramalar Birliği’nin gelecek yıl yapacağı zirvenin Bursa’ya alındığını da duyuran Dündar, kentimize yakışır bir ev sahipliği için şimdiden hazırlık yapacaklarının altını çizdi.

Geçtiğimiz günlerde Bursa’daki Dünya Tarihi Kentler Birliği zirvesine katılan başkan ve üyelerinin de müzeden etkilendiklerini söyleyen Dündar, bunun gelecek tüm heyetler için geçerli olacağını iddia etti.

Başlangıçta harcanan proje bedeline bile karşı çıkanların, şimdi eseri görünce bundan pişman olduklarını hatırlatan Dündar’da kente böylesi bir hit eser bırakacak olmanın gururunu hissettik.

Görevler, makamlar, koltukların sınırlı süreli hizmet araçları olduğunu bilenlerdeniz.

Dündar’ın da Bursa’ya görev süresi boyunca böylesi kalıcı bir eser bırakmasını önemsiyoruz.

Projede akla gelebilecek her şey düşünülmüş.

Turist otobüsleri için 20 araçlık bir otopark ayrılmış.

Bina yeşil sertifika ile taçlanacak. Suyunu, elektriğini kendisi üretecek.

İçinde Millet Kütüphanesi olarak adlandırılan bir bölüm bile ayrılmış. Burada öğrenciler tarihle ilgili tüm eserleri bulabilecek.

İçeride iki küçük cep sineması var. Burada da gelen konuklara görsel sunum yapılacak.

Duvarlardaki üç İznik Çinisi süslemesi de var.

Projeye kamulaştırma, uygulama, inşaat ve sanatsal çalışmalar için 45 milyon lira harcanmış.

Kubbe genişliği 42 metre. Bu ölçekte başka bir kubbe olmadığı iddia ediliyor ve dünyanın en büyük kubbeli panoraması olarak tarihe geçmiş durumda.

Peki, bunca özellikler taşıyan ve dev eser Bursa’ya ne kadar turist çekecek?

Osmangazi Belediyesi’nin hedefi şimdilik yılda 350 bin ilave turist çekmek.

Yerli yabancı bu sayıya çok kolay ulaşılacaktır.

Belediyelerin kültür turlarından gelenlerle bile bu rakama çok kolay ulaşılacağını düşünüyoruz.

Hasılı, Bursa’ya ekonomik getirisi de olacak müzeyi kazandırdığı için Başkan Dündar’ı bu kentin bir sakini olarak biz de kutluyoruz.

Emeği geçenlerin ellerine sağlık.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X